heti-valasz.hu/szinhaz/valaki-a-haboruban-is-jol-jar-127629

http://heti-valasz.hu/szinhaz/valaki-a-haboruban-is-jol-jar-127629

Leckék a tisztességről

/ 2018.03.13., kedd 18:16 /

Spiró György új, valós történeten alapuló kamaradrámájában rendkívül jól megrajzolt mai karaktereket látunk a jellemtelen gazdag ügyvédnőtől a középosztálybeli értelmiségin és az ő örök elégedetlen, szószátyár nyugdíjas anyján át a pénzéhes, mindenkin átgázoló fiatal szerencsevadászig.

A szereposztás telitalálat. Takács Kati lubickol a gyermekét mindig csak szapuló, de aztán mégis segítő idős anya szerepében. Bányai Kelemen Barna remekül formálja meg az emberek lelkiismeretét és tapasztalatlanságát kijátszó gazfickót, Rezes Judit lenyűgöz a gazdag és lelketlen ügyvédnő szerepében, Fullajtár Andrea pedig a lelkes, ám mindig kihasznált, de végül a józan eszét visszanyerő szakfordítót alakítja meggyőzően. Spiró két egykori osztálytárs-barátnő és egy lakásvásárlás történetén keresztül kiválóan mutatja be – ahogy ő fogalmaz – a „mindenkit legázoló pofátlan pimaszságot” és annak áldozatait. Főhősünk pórul jár, de még így is fellélegezhetünk, hogy ennyivel megúszta.

A Katona másik premierjén 1927 Berlinjében járunk, de ugyanúgy a tisztesség, a boldogulni akarás, a különböző társadalmi rétegek kerülnek a középpontba. Alfred Döblin Berlin, Alexanderplatz című művében testközelből ismerhetjük meg a szegények, elesettek és kitaszítottak életét. A darab főhőse Franz Biberkopf szállítómunkás, „aki többet akart az élettől egy vajas kenyérnél”. A férfi négyéves börtönbüntetése (féltékenységében ittasan halálra verte barátnőjét) után elhatározza: tisztességes ember lesz. Háromszor próbál új életet kezdeni, de mindháromszor elbukik, mert bár jót akar, sosem a jót és jól teszi.

Az előadás a Berlin: Egy nagyváros szimfóniája című 1927-es némafilm képkockáival, a Freakin’ Disco nyomasztó, nagyvárosi rohanást idéző zenéjével kezdődik, egyből elrepítve minket a nyüzsgő metropoliszba. A színészek itt is remekelnek. Mészáros Bélának ajándék Biberkopf, de él is a lehetőséggel, mellette kisebb szerepekben Mészáros Blanka, Kocsis Gergely, Keresztes Tamás és Rujder Vivien emelkedik még ki. A darab a metoo-kampány és csaknem száz évvel a mű megjelenése után is fontos képet ad a női szerepekről, a környezet hatásáról, tisztességről és vágyakról.

Spiró György: Széljegy – Katona Kamra
Rendező: Zsámbéki Gábor
*****

Alfred Döblin: Berlin, Alexanderplatz – Katona József Színház
Rendező: Kovács D. Dániel
**** és fél

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.