heti-valasz.hu/szinhaz/politika-kabare-127439

http://heti-valasz.hu/szinhaz/politika-kabare-127439

Leckék a tisztességről

/ 2018.03.13., kedd 18:16 /

Spiró György új, valós történeten alapuló kamaradrámájában rendkívül jól megrajzolt mai karaktereket látunk a jellemtelen gazdag ügyvédnőtől a középosztálybeli értelmiségin és az ő örök elégedetlen, szószátyár nyugdíjas anyján át a pénzéhes, mindenkin átgázoló fiatal szerencsevadászig.

A szereposztás telitalálat. Takács Kati lubickol a gyermekét mindig csak szapuló, de aztán mégis segítő idős anya szerepében. Bányai Kelemen Barna remekül formálja meg az emberek lelkiismeretét és tapasztalatlanságát kijátszó gazfickót, Rezes Judit lenyűgöz a gazdag és lelketlen ügyvédnő szerepében, Fullajtár Andrea pedig a lelkes, ám mindig kihasznált, de végül a józan eszét visszanyerő szakfordítót alakítja meggyőzően. Spiró két egykori osztálytárs-barátnő és egy lakásvásárlás történetén keresztül kiválóan mutatja be – ahogy ő fogalmaz – a „mindenkit legázoló pofátlan pimaszságot” és annak áldozatait. Főhősünk pórul jár, de még így is fellélegezhetünk, hogy ennyivel megúszta.

A Katona másik premierjén 1927 Berlinjében járunk, de ugyanúgy a tisztesség, a boldogulni akarás, a különböző társadalmi rétegek kerülnek a középpontba. Alfred Döblin Berlin, Alexanderplatz című művében testközelből ismerhetjük meg a szegények, elesettek és kitaszítottak életét. A darab főhőse Franz Biberkopf szállítómunkás, „aki többet akart az élettől egy vajas kenyérnél”. A férfi négyéves börtönbüntetése (féltékenységében ittasan halálra verte barátnőjét) után elhatározza: tisztességes ember lesz. Háromszor próbál új életet kezdeni, de mindháromszor elbukik, mert bár jót akar, sosem a jót és jól teszi.

Az előadás a Berlin: Egy nagyváros szimfóniája című 1927-es némafilm képkockáival, a Freakin’ Disco nyomasztó, nagyvárosi rohanást idéző zenéjével kezdődik, egyből elrepítve minket a nyüzsgő metropoliszba. A színészek itt is remekelnek. Mészáros Bélának ajándék Biberkopf, de él is a lehetőséggel, mellette kisebb szerepekben Mészáros Blanka, Kocsis Gergely, Keresztes Tamás és Rujder Vivien emelkedik még ki. A darab a metoo-kampány és csaknem száz évvel a mű megjelenése után is fontos képet ad a női szerepekről, a környezet hatásáról, tisztességről és vágyakról.

Spiró György: Széljegy – Katona Kamra
Rendező: Zsámbéki Gábor
*****

Alfred Döblin: Berlin, Alexanderplatz – Katona József Színház
Rendező: Kovács D. Dániel
**** és fél

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ezért viszik el Nagy Imre szobrát a Kossuth tér mellől

Immár biztos: elviszik a Nagy Imre-szobrot a Kossuth tér közvetlen szomszédságából, helyére valószínűleg a Nemzeti Vértanúk emlékműve kerül. Miért mondja az általunk megkérdezett történész, hogy a „Nagy Imre-kultusz” elleni hadjárat legalább egy évtizeddel elkésett? Megéri-e visszaállítani a Vértanúk terének 1945 előtti állapotát? Részletes háttér a július 18-i, digitális Heti Válaszban!

Így profitálna Macron a világbajnoki címből

Franciaország a világbajnoki diadal mámorában úszik, s az egy éve hivatalba lépett Emmanuel Macron államfő igyekszik a vezérszurkoló mezét magára ölteni. Kérdés, hogy az eddig ügyesen alakított szerep felváltja-e a hozzá mind jobban tapadó „gazdagok elnöke” képet. Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Mi legyen a hajléktalanokkal? Válaszol a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke

Októberből törvény tiltja, hogy a hajléktalanok életvitelszerűen közterületen tartózkodjanak. Egy magát kereszténynek valló kormány bilincsben vezetteti el a legszegényebbeket? De működhetnek-e hajléktalanszállóként az aluljárók? Vecsei Miklóst, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökét dilemmáinkkal szembesítettük. A teljes nagyinterjú a digitális Heti Válasz legfrissebb számában olvasható.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.