Leckék a tisztességről

/ 2018.03.13., kedd 18:16 /

Spiró György új, valós történeten alapuló kamaradrámájában rendkívül jól megrajzolt mai karaktereket látunk a jellemtelen gazdag ügyvédnőtől a középosztálybeli értelmiségin és az ő örök elégedetlen, szószátyár nyugdíjas anyján át a pénzéhes, mindenkin átgázoló fiatal szerencsevadászig.

A szereposztás telitalálat. Takács Kati lubickol a gyermekét mindig csak szapuló, de aztán mégis segítő idős anya szerepében. Bányai Kelemen Barna remekül formálja meg az emberek lelkiismeretét és tapasztalatlanságát kijátszó gazfickót, Rezes Judit lenyűgöz a gazdag és lelketlen ügyvédnő szerepében, Fullajtár Andrea pedig a lelkes, ám mindig kihasznált, de végül a józan eszét visszanyerő szakfordítót alakítja meggyőzően. Spiró két egykori osztálytárs-barátnő és egy lakásvásárlás történetén keresztül kiválóan mutatja be – ahogy ő fogalmaz – a „mindenkit legázoló pofátlan pimaszságot” és annak áldozatait. Főhősünk pórul jár, de még így is fellélegezhetünk, hogy ennyivel megúszta.

A Katona másik premierjén 1927 Berlinjében járunk, de ugyanúgy a tisztesség, a boldogulni akarás, a különböző társadalmi rétegek kerülnek a középpontba. Alfred Döblin Berlin, Alexanderplatz című művében testközelből ismerhetjük meg a szegények, elesettek és kitaszítottak életét. A darab főhőse Franz Biberkopf szállítómunkás, „aki többet akart az élettől egy vajas kenyérnél”. A férfi négyéves börtönbüntetése (féltékenységében ittasan halálra verte barátnőjét) után elhatározza: tisztességes ember lesz. Háromszor próbál új életet kezdeni, de mindháromszor elbukik, mert bár jót akar, sosem a jót és jól teszi.

Az előadás a Berlin: Egy nagyváros szimfóniája című 1927-es némafilm képkockáival, a Freakin’ Disco nyomasztó, nagyvárosi rohanást idéző zenéjével kezdődik, egyből elrepítve minket a nyüzsgő metropoliszba. A színészek itt is remekelnek. Mészáros Bélának ajándék Biberkopf, de él is a lehetőséggel, mellette kisebb szerepekben Mészáros Blanka, Kocsis Gergely, Keresztes Tamás és Rujder Vivien emelkedik még ki. A darab a metoo-kampány és csaknem száz évvel a mű megjelenése után is fontos képet ad a női szerepekről, a környezet hatásáról, tisztességről és vágyakról.

Spiró György: Széljegy – Katona Kamra
Rendező: Zsámbéki Gábor
*****

Alfred Döblin: Berlin, Alexanderplatz – Katona József Színház
Rendező: Kovács D. Dániel
**** és fél

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.