Lét-nemlét határán

/ 2018.06.06., szerda 17:34 /

„Kell egy szakma” – mantrázza az édesanya a lányának, aki már versek, cikkek írásáról álmodik, főleg azután, hogy elnyerte New York egyik legismertebb női magazinjának ösztöndíját.

A hatalmas lehetőség azonban teherként nehezedik az ifjú lányra, és összeomlik. Az 1963-as önéletrajzi ihletésű történet Tandori Dezső fordításában jólesően nyers, Kálmán Eszter csempés-polcos-fogantyús rózsaszín-fekete-fehér díszlete és jelmezei is parádésak. Az akrobatikus mozgásra kialakított teret – amely taxizást, szerelmi jelenetet és szanatóriumi kezelést éppúgy bemutat – a színészek teljesen bejátsszák. Zsigmond Emőke Estherje lenyűgöző a nővé válás minden szakaszában. Öröm Kókai Tünde alakváltozásait is látni, mellettük izgalmas Dóra Béla játéka az olykor nyámnyila, olykor macsó szerepekben. Sylvia Plath regényében kegyetlen őszinteséggel beszél az útkeresésről, a társas kapcsolatokról – a magyar olvasó most hasonló megrendítő élmény részese lehet színházi nézőként is.

Az üvegbúra – Örkény Színház
Rendező: Widder Kristóf
*****

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.