heti-valasz.hu/szinhaz/jelenetek-egy-hazassagbol-126617

http://heti-valasz.hu/szinhaz/jelenetek-egy-hazassagbol-126617

Nem élni, csak túlélni

/ 2018.01.17., szerda 18:56 /

A darab a ’40-es években játszódik, s a jelmez és a díszlet – Horváth Jennynek a tereket vékony gumiszalagokkal elválasztó, ötletes lakása – is 70 évvel korábbra repít minket, a karakterek mégis olyannyira hús-vér emberek, hogy úgy érezzük: 2018-as családi drámát látunk.

Tom, miközben magáról és családjáról gyón, ugyanúgy várja az alkohol elfogyasztása utáni „kattanást”, mint Brick, Tennessee Williams másik remekművében, a Macska a forró bádogtetőnben. Nem véletlenül, hiszen az amerikai szerző itt is hétköznapi vágyaikat kergető, az őrjítő valóság elől menekülő embereket mutat be.

Az Üvegfigurák jutalomjátékokkal teli kamaradarab. Kováts Adél lenyűgözően alakítja a fojtogatón szerető, a valóságot nem tudomásul vevő anyát, Lovas Rozi a mozgássérült lánya szerepében mutatja meg szépen a félénk karakter saját maga kreált világában – üvegfigurái közt – felcsillanó boldog arcát is. Porogi Ádám mesélőként a családi nyomás alól menekülő fiút hozza érzékletesen, kliséktől mentesen. Valló Péter rendezésében a gyenge emberek vívódása, a jó megoldások hiánya elborzasztóan jó tükre annak, hogyan nem lehet élni, csak napról napra túlélni.

Tennessee Williams: Üvegfigurák – Radnóti Színház Rendező: Valló Péter
*****

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ezért viszik el Nagy Imre szobrát a Kossuth tér mellől

Immár biztos: elviszik a Nagy Imre-szobrot a Kossuth tér közvetlen szomszédságából, helyére valószínűleg a Nemzeti Vértanúk emlékműve kerül. Miért mondja az általunk megkérdezett történész, hogy a „Nagy Imre-kultusz” elleni hadjárat legalább egy évtizeddel elkésett? Megéri-e visszaállítani a Vértanúk terének 1945 előtti állapotát? Részletes háttér a július 18-i, digitális Heti Válaszban!

Így profitálna Macron a világbajnoki címből

Franciaország a világbajnoki diadal mámorában úszik, s az egy éve hivatalba lépett Emmanuel Macron államfő igyekszik a vezérszurkoló mezét magára ölteni. Kérdés, hogy az eddig ügyesen alakított szerep felváltja-e a hozzá mind jobban tapadó „gazdagok elnöke” képet. Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Mi legyen a hajléktalanokkal? Válaszol a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke

Októberből törvény tiltja, hogy a hajléktalanok életvitelszerűen közterületen tartózkodjanak. Egy magát kereszténynek valló kormány bilincsben vezetteti el a legszegényebbeket? De működhetnek-e hajléktalanszállóként az aluljárók? Vecsei Miklóst, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökét dilemmáinkkal szembesítettük. A teljes nagyinterjú a digitális Heti Válasz legfrissebb számában olvasható.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.