Titkok és tévedések

/ 2018.03.28., szerda 18:13 /

„Ha a múltat nem tisztázzuk, hanem elhallgatjuk vagy elhazudjuk, az megrohasztja a jelent és a jövőt” – állítja Alföldi Róbert rendező, és ez a vezérgondolata a Kísértetek című drámának is, amelyben a nagy tiszteletnek örvendő Alving kapitány gazdag özvegye, férje halálának tizedik évfordulójára árvaházat építtet.

A gesztussal azonban mögöttes szándéka van, és idővel az is kiderül, hogy Alving korántsem volt tisztességes ember, sőt. Ibsen 1881-es klasszikusában a vallás, a vérfertőzés, az eutanázia kérdései mellett sötét titkokat, nyomorúságos sorsokat mutat be. Az emberi aljasság vagy épp gyávaság ledöbbent, de érdekes látni a túlélni vágyás vagy a méltóság ritka pillanatait is Kálmán Eszter lenyűgöző, minimalista, fakeretes díszletében. Básti Juli uralja az előadást, kiválóan formálja meg Helene Alvingot, aki egész életében a külvilágnak, mások elvárásainak próbált megfelelni, hazudni, de belül forrongott az igazságérzete. Mellette Ágoston Katalin a másik tudatos női karakter, aki az elhallgatott titkok egyik áldozata. Gáspár Tibor a szolgálata mögé bújó gyáva lelkészt, Gáspár Sándor az egyszerű, alkoholista asztalost, Ódor Kristóf pedig apja legnagyobb áldozatát, Osvaldot alakítja meggyőzően. XIX. századi családi dráma – ma is aktuális kérdésekkel.

A Centrál Színház idei második – szintén egyrészes – premierje teljesen más világot idéző klasszikus. Molnár Ferenc nyolcvan éve bemutatott vígjátékát Puskás Tamás korhű jelmezekben és díszletben állította színpadra. A fényűző élet ígéretétől megbódult pincérlány, az érte bolonduló középkorú csárdatulaj, és a férjét rafináltan megtartó feleség története felhőtlen szórakozást nyújt. Trokán Nóra remekül ragadja meg a csapodár, pénzsóvár lány karakterét annak minden bájával és szemtelenségével, mellette Balsai Móni tündököl a gyönyörű, józan és okos feleség szerepében, Stohl András pedig jó érzékkel hozza az eszét vesztett Virágot. A közönség kedvence még csupa fül csaposként Magyar Attila. Molnár Ferenc mesterien megrajzolt karaktereiben a női praktikákon, a férfiúi és női gyengeségeken keresztül magunkat látjuk viszont, és a Delilában igazán jólesik magunkon és a másikon nevetni.

Henrik Ibsen: Kísértetek – Centrál Színház
Rendező: Alföldi Róbert
*****

Molnár Ferenc: Delila – Centrál Színház
Rendező: Puskás Tamás
*****

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.