valasz.hu/szinhaz/valaki-a-haboruban-is-jol-jar-127629

http://valasz.hu/szinhaz/valaki-a-haboruban-is-jol-jar-127629

Valaki a háborúban is jól jár

/ 2018.02.28., szerda 18:29 /

„Szegény ember nem élhet kurázsi nélkül” – hangzik el Bertolt Brecht 1941-ben bemutatott drámájában, mely rémisztő képet fest emberi kegyetlenségről, békéről és háborúról, ahol mindig a szegény ember húzza a rövidebbet.

Bár a mű a hatalmas emberveszteséggel és pusztítással járó harmincéves háború idején játszódik, időtlen. A borzalmas öldöklést kurta békék szakítják meg, és amiért a csatákban dicséret, a béke idején már halál jár. Ami biztos: ilyenkor is működik az üzlet, mert valaki mindig jól jár a háborúban is.

Börcsök Enikő játéka Kurázsi mamaként lenyűgöző, vérbeli túlélőként uralja a színpadot. Gyermekeit egyetemi tanítványai játsszák; ki kell emelni közülük a néma Katrint alakító Bajor Lilit, aki bámulatos energiával van jelen a színpadon, mindegy, hogy némán figyel vagy teljes erővel dobol. Szombathy Gyula Börcsökkel előadott duettje a darab egyik csúcspontja. Csík György izgalmas, állványokból álló, hajtányos, sötét díszlete a háború ridegségét tükrözi. Brecht műve háborúellenes intelem, az előadás után nem kívánhatunk mást, mint hogy a látottakat sose kelljen átélnünk.

Kurázsi mama és gyermekei – Veszprémi Petőfi Színház
Rendező: Funtek Frigyes
*****

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.