heti-valasz.hu/szinhaz/politika-kabare-127439

http://heti-valasz.hu/szinhaz/politika-kabare-127439

Valaki a háborúban is jól jár

/ 2018.02.28., szerda 18:29 /

„Szegény ember nem élhet kurázsi nélkül” – hangzik el Bertolt Brecht 1941-ben bemutatott drámájában, mely rémisztő képet fest emberi kegyetlenségről, békéről és háborúról, ahol mindig a szegény ember húzza a rövidebbet.

Bár a mű a hatalmas emberveszteséggel és pusztítással járó harmincéves háború idején játszódik, időtlen. A borzalmas öldöklést kurta békék szakítják meg, és amiért a csatákban dicséret, a béke idején már halál jár. Ami biztos: ilyenkor is működik az üzlet, mert valaki mindig jól jár a háborúban is.

Börcsök Enikő játéka Kurázsi mamaként lenyűgöző, vérbeli túlélőként uralja a színpadot. Gyermekeit egyetemi tanítványai játsszák; ki kell emelni közülük a néma Katrint alakító Bajor Lilit, aki bámulatos energiával van jelen a színpadon, mindegy, hogy némán figyel vagy teljes erővel dobol. Szombathy Gyula Börcsökkel előadott duettje a darab egyik csúcspontja. Csík György izgalmas, állványokból álló, hajtányos, sötét díszlete a háború ridegségét tükrözi. Brecht műve háborúellenes intelem, az előadás után nem kívánhatunk mást, mint hogy a látottakat sose kelljen átélnünk.

Kurázsi mama és gyermekei – Veszprémi Petőfi Színház
Rendező: Funtek Frigyes
*****

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ezért viszik el Nagy Imre szobrát a Kossuth tér mellől

Immár biztos: elviszik a Nagy Imre-szobrot a Kossuth tér közvetlen szomszédságából, helyére valószínűleg a Nemzeti Vértanúk emlékműve kerül. Miért mondja az általunk megkérdezett történész, hogy a „Nagy Imre-kultusz” elleni hadjárat legalább egy évtizeddel elkésett? Megéri-e visszaállítani a Vértanúk terének 1945 előtti állapotát? Részletes háttér a július 18-i, digitális Heti Válaszban!

Így profitálna Macron a világbajnoki címből

Franciaország a világbajnoki diadal mámorában úszik, s az egy éve hivatalba lépett Emmanuel Macron államfő igyekszik a vezérszurkoló mezét magára ölteni. Kérdés, hogy az eddig ügyesen alakított szerep felváltja-e a hozzá mind jobban tapadó „gazdagok elnöke” képet. Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Mi legyen a hajléktalanokkal? Válaszol a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke

Októberből törvény tiltja, hogy a hajléktalanok életvitelszerűen közterületen tartózkodjanak. Egy magát kereszténynek valló kormány bilincsben vezetteti el a legszegényebbeket? De működhetnek-e hajléktalanszállóként az aluljárók? Vecsei Miklóst, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökét dilemmáinkkal szembesítettük. A teljes nagyinterjú a digitális Heti Válasz legfrissebb számában olvasható.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.