Vidéki csemegék

/ 2017.08.30., szerda 17:19 /

A budapesti színházi évad hatodik alkalommal indul a legjobb vidéki előadásokkal, s ez remek lehetőség a fővárosiaknak arra, hogy megnézzék a vidéki sikereket.

A szombathelyi Weöres Sándor Színház Csehov Ivanovját (rendező: Lukáts Andor) mutatja be Bányai Kelemen Barna és Bánfalvi Eszter főszereplésével. Másnap kerül színpadra a Pécsi Nemzeti Színház előadásában a kultikus film színpadi adaptációja, az Ádám almái (Paczolay Béla). A zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház a Sánta Ferenc regényéből készült Az ötödik pecsét című produkciót (Csiszár Imre), a székesfehérvári Vörösmarty Színház Brian Friel Apák és fiúk című Turgenyev-adaptációját (Bagó Bertalan), a Békéscsabai Jókai Színház Örkény Macskajátékát (Juhász Róza) mutatja be (képünkön). Látható lesz a La Mancha lovagja című világhírű musical is, a Miskolci Nemzeti Színháztól. A tatabányai Jászai Mari Színház – Népház Spiró György Az imposztor című darabját (Szikszai Rémusz), a Szegedi Nemzeti Színház Háy János Utánképzés (ittas vezetőknek) című előadását (Szőcs Artur), a kecskeméti Katona József Színház pedig Csehov Apátlanul (Platonov) című művét (Szász János) hozza: utóbbi az idei POSZT-on három díjat is nyert, ebből kettőt a címszereplő, Kocsis Pál kapott.

Vidéki Színházak Fesztiválja – Thália Színház Szeptember 4–10.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.