valasz.hu/techvilag/bucsu-a-husegszerzodesektol-bator-lepesre-keszulhet-a-telenor-125576

http://valasz.hu/techvilag/bucsu-a-husegszerzodesektol-bator-lepesre-keszulhet-a-telenor-125576

Techvilág

A nagy hal felkarolja a kicsit

/ 2016.07.06., szerda 16:46 /

Egyre több feltétel adott ahhoz, hogy sikeres startupok induljanak Magyarországon, de sok tehetséges csapat nem kap elég segítséget, hogy az üzleti életben is megállja a helyét. Ezen változtathat egy most induló program.

Ha van olyan részterülete a magyar gazdaságnak, ami pár éve csak egy szűk réteget érdekelt, azóta viszont divat lett róla beszélni, az a startupvilág.

Az első, komoly sikert elérő technológiai vállalkozást, a Graphisoftot még a rendszerváltozás előtt alapította Bojár Gábor, a ’90-es években indult útjára az IND Group, a századforduló utáni évtizedben a LogMeIn, az NNG, a Ustream és a Prezi. A tengerentúlról hazatérő Záboji Péter 2008-ban életre hívta az Európai Vállalkozói Alapítványt, amely elsőként kezdte el tudatosan terjeszteni hazánkban a szilícium-völgyi vállalkozói kultúrát. 2010-ben az Európai Unió társfinanszírozásával elindult a JEREMIE program, melynek keretében hat év alatt mintegy 130 milliárd forintnyi kockázati tőke áramlott fiatal magyar cégekbe. Az első sikertörténetek mellé olyan vállalkozások nőttek fel, mint a Cryo, a Tresorit, a Hand-in-Scan, a CryptTalk. 2013-ban négy cég összefogásával megalakult a Bridge Budapest Egyesület, amely a vállalkozói életút népszerűsítésével elkezdett hidat építeni az alig néhány száz embert érintő szubkultúra és a széles közvélemény között. Állami részről hasonló szerepet vállalt fel a Design Terminál is. Pistyur Veronika, a Bridge Budapest vezetője árulkodónak tartja, hogy a Startup vállalkozók nevű Facebook-csoport ma már több mint 12 ezer tagot számlál.

Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy beköszöntött a digitális Kánaán, és startupnagyhatalom lettünk. Az ökoszisztéma – így nevezik a vállalkozók, a befektetők, egyetemek, mentorok, innovációt ösztönző állami szervezetek hálózatát – még több kihívással küzd.

Fehér foltok

Hiányzik például egy tudatos angyalbefektetői kör. Az angyalok a legkorábbi életszakaszban járó csapatokat karolják fel, amelyek tagjai talán még nem is alapítottak céget, csak munka mellett kezdték el kidolgozni ötletüket. Akadályt képeznek a cégalapítással járó bürokratikus terhek és az adórendszer útvesztői is. A fiatalok vállalkozói kedvét önbizalomhiány veti vissza: kevesen hisznek benn e, hogy a tudásnak és a teljesítménynek szerepe lehet az érvényesülésben – mutat rá Pistyur Veronika. További kihívás, hogy májusban lezárult a JEREMIE program, így jelenleg alig van tőke a piacon – az Oszkó Péter expénzügyminiszter nevével fémjelzett OXO Lab szinte az egyetlen nagy befektetőcsoport, amely az EU-pénzek felszáradása után is talpon maradt, és magánforrásokból finanszíroz startupokat (és így könnyedén kimazsolázza a legígéretesebb projekteket).

Tátong még egy lyuk az ökoszisztéma térképén: ott, ahol az úgynevezett akcelerátorokat kell keresnünk. Az akcelerátor olyan szereplő, amely nem pénzt fektet a cégekbe, hanem abban segít nekik, hogy piaci, üzleti tudásra tegyenek szert. Egy jó ötlet, de még egy jó termék sem garancia ugyanis a sikerre. Ahhoz azt is tudni kell, hogyan kell arculatot, márkát felépíteni. Hogyan lehet nagyvállalati beszerzőkkel szót érteni. Hogyan kell Facebook-rajongótábort felépíteni. Mindezt a saját szakállára is megtanulhatja a vállalkozó, de akkor eltölt vele jó pár évet. Itt lépnek be a képbe az akcelerátorok, akik ezt az üzleti tudást gyorsan át tudják adni – mutat rá Oszkó Péter. Hozzáteszi: amikor beindult a hazai startupvilág, mindenki akcelerátort alapított, aki az üzleti életben élt és mozgott, így több tucat működik a piacon, de közülük kevés az, amelyik teljes körű segítséget tud nyújtani egy tapasztalatlan vállalkozónak.

Gyorsítósáv

Az utóbbi években egyre több nagyvállalat is belekóstolt az akcelerátori szerepbe, és karolt fel startupokat. Rájöttek, hogy ők maguk nem tudtak jó válaszokat adni a válságra és a változó fogyasztói szokásokra, a kicsik jobban alkalmazkodtak. A zeneiparban nem a régi lemezkiadók ismerték fel a streaming jelentőségét, hanem a Spotify, a fotózásban nem a 130 éves Kodaknak jutott eszébe a mobilképek megosztása, hanem az Instagramnak. A nagyvállalatok egy része ezt felismerte, és kinyújtotta a kezét a startupok felé, hogy becsatornázza magához a túlélés zálogát jelentő innovatív vállalkozói kultúrát. Cserébe a felkarolt startup mindent megkap, amit egy akcelerátortól remélhet: hozzáférést a vállalat ügyfeleihez, tudásához, kapcsolataihoz.

Magyarországon eddig nem volt teljes körű vállalati akcelerátorprogram, idén viszont elindul a Telenor Accelerate. A norvég hátterű vállalat már eddig is több innovatív terméket vezetett be magyar partnereire támaszkodva, ilyen a MyTV mobiltévéapp és a Telenor Wallet mobilfizetési alkalmazás. Ez a sor bővülhet most – magyarázza Ole Bjorn Sjulstad, a Telenor Magyarország vállalatfejlesztési vezérigazgató-helyettese. Magyarországi székhelyű vagy hazánkba költözni hajlandó európai csapatok jelentkezését várják, amelyek már rendelkeznek prototípussal, legyen az egészségügyi vagy oktatási applikáció, mobiljáték, felhőalkalmazás, esetleg más online újdonság. Öt szerencsés csapatot választanak ki, amelyek szeptembertől három hónapon át hozzáférhetnek a Telenor törökbálinti és budapesti közösségi irodájához, technológiai hátteréhez, a cégcsoport 200 millió ügyfeléhez és egymillió vállalati partneréhez.

Minden csapat kap mellé egy-egy mentort is Pistyur Veronika, Oszkó Péter, Várkonyi Balázs (Edigital), Vinnai Balázs (IND Group) és Varga Zoltán (Centrál Médiacsoport) személyében. Oszkó szerint a mentor feladata egy akcelerátorprogramban, hogy a heti konzultációk idejére beleélje magát a gondjaira bízott vállalkozó szerepébe, és elmondja, hogyan oldana meg ügyes-bajos problémákat. Hogyan lehet kezelni azt a helyzetet, amikor a szakmailag kiváló fejlesztők minősíthetetlen hangnemben beszélnek az ügyfelekkel? Hogy lehet kiigazodni egy nagyvállalat hosszadalmas beszerzési folyamatán? Ilyen kérdésekre ad választ a mentor, de a megvalósítás már a vállalkozó feladata.

Startupfőváros?

A Telenor az első fecske a vállalati akcelerátorok piacán, de remélhetőleg több cég is követi a példáját – ez szükséges ahhoz, hogy tovább fejlődjön startupökoszisztémánk. A hangzatos politikusi nyilatkozatokkal ellentétben nem az a cél, hogy Budapest Közép-Európa startupfővárosává váljon – ez egy hálózatszerű, együttműködésre épülő közeg, amelynek nincs igazi fővárosa. Központjai persze vannak – Amerikában a Szilíciumvölgy, Miami, Texas, New York és Boston, Európában London, Stockholm, Berlin és Észtország, de jön föl Varsó, Bécs és Budapest is. London pedig a Brexit miatt akár veszíthet is jelentőségéből, hiszen lehet, hogy az ottani cégek nem fognak közvetlenül hozzáférni a nagy, európai közös piachoz, és a londoni tőkealapok nem részesülnek majd az Európai Befektetési Alap eurómilliárdjaiból. Oszkó Péter szerint sok londoni startup fogja megfontolni, hogy Dublinba vagy Berlinbe költözzön. Bár Budapest ezen a téren még nem opció, az már reális cél, hogy hosszú távon kihagyhatatlan tagja legyen a tíz-húsz legnagyobb startupközpontról szóló listának.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Erdélyi magyar politikus Katalóniáról: „Nekünk ez egyértelműen rossz”

Egyértelműen árt az erdélyi magyaroknak a katalóniai függetlenségi krízis – mondja Korodi Attila, az RMDSZ képviselője, aki szerint a Székelyföldnek Dél-Tirol lehet követendő minta. December 1. évfordulója nyomasztó árnyékot vet, de az ukrán oktatási törvény ellen sikerült vállvetve küzdeni a románokkal. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Vona Gábor rokonszenvvel figyeli a Momentum szárnybontogatásait

„Üdítő volt a vita őszintesége, nyitottsága, barátságos légköre” – mondja Vona Gábor arról a szeptemberi alkalomról, amikor a Szeretem Magyarországot Klub vendégeként zártkörű találkozón vett részt főként liberális-baloldali értelmiségiekkel. A Jobbik-elnök érdeklődésünkre meglepően barátságosan fogalmaz a programját múlt héten prezentáló Momentummal kapcsolatban is. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

„Habony szegény fiú volt akkoriban, néha nálunk aludt a kanapén”

Ötven évet kellett várnia, mire filmet készíthetett az egykor a szovjet katonák által elkövetett nemi erőszakokról. Mészáros Márta rendező a héten mozikba kerülő Aurora Borealis – Északi fény történelmi hátteréről és rendkívül különös keletkezéséről. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Ezt nem értik a lengyelek az Orbán-kormányban

Két jó barát, mantrázzuk a mondást Magyarországról és Lengyelországról, de van legalább két ügy, amit Varsóban nem igazán értenek, ha az Orbán-kormányról van szó. A Heti Válasznak adott exkluzív interjújában Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter magyarázza el, hogy mivel és miért van gondjuk.

Kormánypárti abszurd: Semjén Zsolt hazaárulózza Navracsics Tibort

Váratlan nézeteltérés alakult ki a Fideszben: egyesek sátánoznak, mások eltartják maguktól a „Soros-tervet”. Azonban a valódi veszély nem a pénzember felől, hanem belülről fenyegeti Európát – egy konzervatív kiáltvány szerint eltűnik a kultúránk, ha nem születnek gyerekek. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija.

Ingatlanpanama a Feneketlen-tónál? – Lázár János kemény lépésre szánta el magát

Nahát, lesz következménye egy újságcikknek!? Azonnali vizsgálatra utasította a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt (Kehi) Lázár János a Feneketlen-tó melletti telekprivatizáció ügyében, melyet a Heti Válasz tárt fel – tájékoztatta lapunkat a Miniszterelnökség. Közben már csaknem ezren csatlakoztak a Buda Gardens-óriáslakópark elleni petícióhoz.