Techvilág

Új típusú állásinterjú terjed - így készüljön, ha jó benyomást akar tenni

/ 2016.09.01., csütörtök 13:00 /

Az üzleti élet számos területét alakította már át az internet, a munkaerő-kiválasztásnál azonban még múlt századi módszerek az elterjedtek. Ezen változtatna az Indivizo csapata. De miért jó az álláskeresőnek a videóinterjú?

„Gratulálunk! Meghívtunk egy videóinterjúra. A videóinterjú lehetőséget ad, hogy felvedd a válaszaidat előre összeállított kérdésekre ott és akkor, amikor neked leginkább megfelel. Így könnyen megmutathatod tehetséged. Csupán számítógépre vagy laptopra lesz szükséged webkamerával és stabil internettel. Ne izgulj, annyi tesztfelvételt csinálhatsz az interjú előtt, amennyit csak szeretnél, hogy bemelegedj és lásd, hogyan működnek a dolgok. Az éles interjún pedig légy nyugodt, és csak add önmagad!”

Ez az üzenet fogadja az álláskeresőket az első szűrést követően azoknál a cégeknél, amelyek a két éve működő magyar startup, az Indivizo szoftverével keresnek munkatársat. Legalábbis akkor, ha a sablonüzenetet nem cserélik ki személyre szabott szövegre. A rendszer erre is lehetőséget ad, ahogy arra is, hogy az elutasítás se rideg tényközlés legyen, hanem bátorító, a jelölt erényeire rámutató üzenet. Aki már átélte, milyen hetekig hiába várni a visszajelzésre a több száz cégtől, ahová elküldte önéletrajzát, már a sablonüzenetet is értékeli – a rendszer nem teszi lehetővé, hogy a jelölt ne kapjon értesítést jelentkezése elbírálásáról. Az udvarias elutasítás mindkét félnek jobb: az álláskereső tovább tud lépni, és talán a cégről sem alakul ki benne olyan kedvezőtlen kép, mint ha válasz nélkül hagyják őrlődni.

Az Indivizo alapítói nem álláskeresőként szereztek olyan tapasztalatokat, amelyek a rendszer megalkotására ösztönözték őket – a másik oldalra volt rálátásuk. Illés Kata és Holics András a Heti Válasznak elmondja: szervezetfejlesztési szakemberként sok cég kiválasztási módszerét figyelték meg és segítettek tökéletesíteni. Egyrészt azt látták, hogy míg a marketingben, az értékesítésben vagy a gyártásban a legtöbb cég bátran használja a digitális eszközök adta lehetőségeket, a HR-nél gyerekcipőben jár a technológia kiaknázása.

Főleg az Atlanti-óceán innenső oldalán. Amerikában a vállalatok fele már használ videóinterjút, de sokszor nem speciális módszerrel, hanem például Skype-beszélgetés formájában. Az egész toborzási folyamatot felölelő megoldás kevés volt a piacon. Illés, Holics és harmadik alapítótársuk, a technológiáért felelős Kléri Bálint ezért 2012-ben megalapította az Indivizót. Fél évvel később már olyan partnerek tesztelték szoftverük bétaverzióját, mint az Air France–KLM és a HungaroControl. Nem sokkal azután, hogy 2014-ben piacra léptek, ügyfeleik között tudhatták az Erste Bankot, a Generalit és a Molt, majd a kis- és közepes vállalkozások felé is nyitottak. Ma bármilyen cég ingyen elkezdheti használni a rendszert, ha megüresedik egy pozíciója. Még csak fizetni sem kell érte – az ingyenes verzióban egyszerre egy kiválasztási folyamat kezelhető, és legfeljebb tíz jelöltet lehet „behívni” videóinterjúra.

Sokan úgy vélik, a videóinterjú személytelenné teszi a kiválasztási folyamatot, de ez nincs így. Egyrészt láttuk, hogy egy építő jellegű elutasítással emberibbé is teheti a folyamatot, másrészt csak az előszűrést, az „első körös” interjúkat váltja ki – a négyöt legjobb jelöltet azért továbbra is személyes találkozóra invitálják. Amit valóban kiválthat a videóinterjú, az az önéletrajz. A HR-szakmában slágertéma „a CV halála”; ma már a jelentkezők Facebook- és LinkedIn-profiljának böngészésével több időt töltenek el a toborzók, mint az önéletrajzzal. Egy CV-ből nem derül ki, mennyire talpraesett a jelentkező, milyen gyorsan tud alkalmazkodni az új helyzetekhez, képese tanulni. Egy videóinterjúban ezekre is fény derül, mivel nagyobb teret kap a jelentkezők személyisége.

Az online kiválasztás ráadásul jóval kisebb terhet ró a vállalatra, mint ha mindenkit behívnának. Gyakran nemcsak a HR-esek, hanem a vezetők és az adott terület szakemberei is beülnek az interjúra, így többen esnek ki órákra a munkából, ráadásul hetekig tarthat, amíg sikerül mindenkit összeszervezni a 1015 jelölttel. A videóinterjúkat viszont minden illetékes szabadon megnézheti, aki jogosultságot kap, ha van tíz szabad perce, és válogathat is az anyagban, a számára fontos egykét kérdésre összpontosítva. Különösen lényeges ez a kisebb cégeknél, ahol nincs HR-szakember, így a vezetőkre hárul az új munkatárs kiválasztásának felelőssége, márpedig az ő idejük a legértékesebb. E cégeknél gyakran hiányoznak a HR-es ismeretek, a szoftverbe viszont az alapítók rutinjából táplálkozó több tucat kérdés van beépítve, amelyekkel egy-egy készségre a legjobban rá lehet világítani.

A videóinterjú az álláskeresőnek is tartogat előnyöket. A visszajelzésen kívül ilyen az objektivitás. Személyes interjúnál előfordul, hogy a rokonszenvesebb jelölteknek könnyebb kérdéseket tesz fel az interjúztató, de az is torzíthatja a döntést, hogy az egyik jelölt a meghallgatásánál jó, a másiknál rossz passzban volt. Ez a videóinterjúnál kiszűrhető. Persze semmilyen kiválasztási helyzet nem könnyű. Hiányozhat az azonnali visszajelzés, és nincs tere a mellébeszélésnek. Egy megnyerő, jó dumás jelölt élőben szerényebb szaktudást is képes eladni, a videón azonban a tapasztalatok szerint ez nem működik. Az interjúk visszanézhetők, és másodszorra már kiderülhet, ha „meztelen a király”. Ellenben az introvertáltabb jelölteknek jó, hogy két percben, lényegre törően adhatnak számot erősségeikről.

* * *

Jó tanácsok videóinterjúhoz

1. Keressen megfelelő helyet! Ne feledje, a videón a környezete is látszik.
2. Ellenőrizze az eszközeit! Jól működik a mikrofonja, kamerája, számítógépe?
3. Ne hagyja az utolsó pillanatra! Két munkanappal a határidő előtt rögzítse az interjút.
4. Készítsen próbafelvételt! Állítsa be a kamerát, a hátteret, a világítást és a mikrofont.
5. Készüljön fel! Segítség lehet néhány kulcsszó a monitor mögé ragasztva.
6. Összpontosítson a lényegre! A videón gyorsabban kiderül, ha mellébeszél.
7. Képzelje azt, mintha egy barátjával beszélgetne! Esetleg ültesse a monitor mögé.
8. Öltözzön úgy, mintha személyes interjúra menne! Nem otthon van…
9. A kamerába nézzen! Ha a képernyőre figyel, az „interjúztató” nem látja a tekintetét.

* * *

Tehetségek kerestetnek

A Telenor az első távközlési nagyvállalat Magyarországon, amely az Indivizóval keres új munkatársakat. Nemcsak azért, mert hatékonyabb: egyúttal demonstrálja, hogy a legmodernebb eszközöket alkalmazza – a jelöltekben már a felvételi folyamat közben tudatosítják, hogy high-tech környezet vár rájuk. A rendszerrel nem csak alkalmazottakat lehet meghallgatni: így keresik a startupokat a szeptemberben induló Accelerate programba, melynek során öt mentorral öt ígéretes induló magyar vállalkozást karolnak fel. A Telenor norvég anyacége szintén az Indivizo ügyfele, ők ifjú tehetségekre vadásznak vele 13 országban a Telenor Youth Forum program keretében, így Mianmartól Bulgáriáig olyan széles merítéssel „csapnak le” rátermett fiatalokra, amilyet hagyományos módszerekkel nehéz volna elérni.

Rosta

Borbás Barna

Találkozunk 2016-ban!

„Habony szegény fiú volt akkoriban, néha nálunk aludt a kanapén”

Ötven évet kellett várnia, mire filmet készíthetett az egykor a szovjet katonák által elkövetett nemi erőszakokról. Mészáros Márta rendező a héten mozikba kerülő Aurora Borealis – Északi fény történelmi hátteréről és rendkívül különös keletkezéséről. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Bizonyíték: a szovjet katonák tömegesen erőszakoltak meg nőket

Hogyan lett Magyarországon ’48-ra annyi kommunista, hogy átvehették a hatalmat? Miként győzött vidéken harcok nélkül a forradalom? Hogyan kerültek kulcsszerepbe a „kommunistamentők”? Miért akasztották fel őket utóbb? Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke 1956-ról. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ezt nem értik a lengyelek az Orbán-kormányban

Két jó barát, mantrázzuk a mondást Magyarországról és Lengyelországról, de van legalább két ügy, amit Varsóban nem igazán értenek, ha az Orbán-kormányról van szó. A Heti Válasznak adott exkluzív interjújában Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter magyarázza el, hogy mivel és miért van gondjuk.

Kormánypárti abszurd: Semjén Zsolt hazaárulózza Navracsics Tibort

Váratlan nézeteltérés alakult ki a Fideszben: egyesek sátánoznak, mások eltartják maguktól a „Soros-tervet”. Azonban a valódi veszély nem a pénzember felől, hanem belülről fenyegeti Európát – egy konzervatív kiáltvány szerint eltűnik a kultúránk, ha nem születnek gyerekek. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija.

Kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól

Nem kis részben a dolgozók kifacsarásán alapuló humánpolitika okozta a Ryanair botrányos járattörlési hullámát, de a vállalat némi fizetésemeléssel kezelheti a belső feszültségeket. Közben kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól is. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mi történt az EAST ’56-os dalával?

Rosszulesett a zenekarnak, hogy az ’56-os forradalom tavalyi évfordulóján nem az EAST legendás dalát és klipjét vették elő, de megértik. Móczán Péter basszusgitárost, az együttes alapítóját, vezetőjét az október 23-i életműkoncertjük előtt kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.