A Balaton filmen

/ 2018.05.30., szerda 17:19 /

Ugyancsak Makk 1954-es Liliomfija jóval kedélyesebb hangot üt meg. Ahogy a Szerelmes biciklisták című pannon road-movie is az 1965-ös magyar valóság könnyített változatát mutatta be. A szocializmus erkölcsi változásáról egy „balatoni arcról” olvashatunk le sokat. Bánhidi László az 1967-es Tüskevárban még a Kis-Balaton lápvidékének bölcse, az 1981-es Pogány Madonnában viszont már kedves öregúr, aki egy-két fröccsért sok sumákságra kapható. Így lett Matula bácsiból Matuska, s így átélhető a Nekünk a Balaton a Riviéra című sláger.

Ezt parafrazeálva: nekünk Ötvös Csöpi a Piedonénk. Bujtor István nemcsak a magyar hangja lett Bud Spencernek, hanem valóságos alakváltozata is. A Pogány Madonna szerint ilyen a 80-es évek balatoni nyara: rejtett gondolatok helyett burkolt reklámok (égetett szeszes italok), a mainál látványosabb üldözési jelenetek (még nem voltak kipörgés- és blokkolásgátlók), a füredi Helka hajó mint a diszkókorszak jelképe, és egy modern dilemma: szól-e még a tihanyi visszhang. Korzenszky Richárd bencés szerzetes két évtizede él a tihanyi apátságban, márpedig szerinte van echó, „csak nem szereti a zajt”. A Pogány Madonna kevésbé bölcs, de vicces válaszáért érdemes megnézni a filmet.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.