A feminista- és meleglobbi elfoglalta a Star Warst. Vagy mégsem?

/ 2018.06.07., csütörtök 18:45 /

Minden ellenkező híresztelés dacára nem lett „pánszexuális” Han Solo legjobb barátja az új Csillagok háborúja-előzményfilmben. Az viszont aggasztó, ahogy a férfi- és női szerepeket elképzelik az új Star Wars-trilógiában.

A kultúrharc elért a messzi-messzi galaxisig. A múlt héten mutatták be a Csillagok háborúja-franchise új moziját, a Han Solo fiatalkori éveit feldolgozó Solo: Egy Star Wars-történet című filmet, és a nemzetközi haladó sajtó ünnepel, mert végre fontos szerepet kapott benne egy LMBT-karakter is. Az egyik forgatókönyvíró, Jonathan Kasdan arról beszélt egy interjúban, hogy „van bizonyos fluiditás” abban, ahogy Donald Glover eljátssza Lando Calrissiant. Később a színész azt mondta: még szép, hogy „pánszexuális”, elvégre a Star Wars világában olyan sok mindenki van, akibe szerelmes lehet az ember: férfiak, nők, idegen lények, droidok.

L3-37 (Phoebe Waller-Bridge), Han Solo (Alden Ehrenreich) és Lando Calrissian (Donald Glover) a Solóban

Aki csak a film megtekintése után olvassa ezeket a nyilatkozatokat, valószínűleg nem is érti, miről beszél a két alkotó. A hamiskártyás Lando behízelgő piperkőc, aki itt is rámozdul Han nőjére, ahogy tette (illetve tenni fogja) az 1980-as A Birodalom visszavágban. És valóban szeretetteljes viszonyt ápol másodpilótájával, az L3 nevű (nőnemű) droiddal. A robot utal rá, hogy a viszony romantikus, de ez nem több ártatlan humorforrásnál. Kasdan és Glover nyilatkozata pedig utólagos belemagyarázásnál, aminek célja alighanem a hízelgés volt a sokszínű szereplőgárdákat követelő píszí-kommandónak.

Azok szemében persze, akik nem örülnek a social justice warriorok növekvő hollywoodi befolyásának, vörös posztó volt a két nyilatkozat. Szerintük itt a végső bizonyíték, hogy a Csillagok háborúját készítő Disney a mítosz ápolása helyett a baloldali propagandában érdekelt. Nem új keletű vád ez a YouTube, a Twitter és a Reddit rajongói köreiben. Sokan már akkor a férfinem elleni merényletet láttak a háttérben, amikor a Disney égisze alatt készült első két Star Wars-film, a 2015-ös Az ébredő Erő és a 2016-os Zsivány Egyes is női főszereplőt kapott. Na és? Korábban meg minden akció- és kalandfilmben férfiak voltak a főszereplők, mégsem kiáltott senki szexizmust. Ja, de: egyes feministák. Voltaképpen tehát az ő logikájukat vették át azok, akik ilyen felszínes módon bírálták a Disney-t.

A rajongók frusztrációja decemberben, Az utolsó Jedik bemutatásakor teljesedett ki. A film főhőse Az ébredő Erőben megismert Jedi-tanítvány, Rey. A jó oldalon álló Ellenállás vezetője az idős Leia hercegnő, amikor pedig ő kómába esik, egy lila hajú női tiszt, Holdo admirális veszi át a parancsnokságot. Feltűnik még a színen Rose, a bátor szerelőlány is. Mindez annyira felbőszített néhány „férfijogi aktivistát”, hogy a női szereplők kivágásával elkészítették a film „rajongói” változatát. A 152 perces játékidőből 46 perc maradt így.

Holdo admirális (Laura Dern) Az utolsó Jediben

Bár ez nevetségesen korlátolt reakció volt, a film valóban túltolta a feminista sulykolást. Nem azért, mert sok nő van benne, hanem azért, ahogyan Rian Johnson író-rendező a nők és férfiak közötti viszonyt felfesti. Hogy ezt megértsük, lépjünk egyet hátra.

Az eredeti Csillagok háborúja-trilógia azért lett klasszikus, mert amellett, hogy izgalmas űrkalandfilm korszakalkotó vizuális trükkökkel, az emberiség örök történetét, a hős útját mesélte el átütő módon. George Lucas egyik példaképe Joseph Campbell, az összehasonlító vallástörténet és irodalomelmélet óriása volt. Campbell Az ezerarcú hős című könyvében mutatta be, hogyan jelenik meg kultúráktól és koroktól függetlenül az emberiség történeteiben a hős jungi archetípusa – ő monomítosznak nevezte ezt az örök történetet. A hőst valamilyen rendkívüli esemény kiemeli hétköznapi környezetéből, belső és külső akadályokat kell leküzdenie, de egy bölcs tanító segítségével szert tesz azokra a képességekre, amelyek segítségével végül leküzdi a gonoszt.

Ezt az utat járta be az eredeti trilógia hőse, Luke Skywalker. Voltak korlátai és félelmei, és ezeket a Jedi-mesterek, Obi-Wan Kenobi és Yoda segítségével győzte le. Az új trilógia hőse, Rey letér az útról. Amikor megérkezik az immár idős remeteként élő Luke szigetére, már nincs szüksége az „öreg fehér férfi” útmutatására. Jó pilóta, leleményes szerelő, félelmetes fénykardforgató, bátran szembeszáll a sötét oldallal. Sőt, ő hozza vissza depressziós mestere életkedvét. Nem kell legyőznie magában semmit, nincsenek korlátai, és e mögött nem nehéz azt a korszellemet látni, ami rátermett, „erős” női karaktereket követel. És lelkesen ünnepelte a Disney-t, hogy Rey személyében ilyen főhőst alkotott. A monomítosz meg mehet a levesbe.

Ha van valaki, aki bejárja a hős útját a filmben, az Poe, az Ellenállás ász pilótája. Abban sincs sok köszönet. A két határozott, kompetens, bölcs, morálisan is kikezdhetetlen női vezető, Leia és Holdo admirális azt veri a fejébe, hogy nem hősies, sőt egyenesen felelőtlen dolog önfeláldozó módon szembeszállni az ellenséggel, ilyet csak lövöldözni szerető, primitív férfiak tesznek. Természetesen a film főgonoszai is férfiak. A két nem közötti viszony zéró összegű játék, amiben a nők csak a férfiak kárára tudnak kibontakozni.

Nézzük meg ezzel szemben, milyen mesterien jelentek meg a női és férfiszerepek az eredeti trilógiában! Azzal, hogy Luke és Leia ikertestvérek voltak, az alkotók Carl Jung anima és animus koncepciója előtt hajtottak fejet. Az anima a férfiban élő nő, az animus a nőben élő férfi, ezek a belső tudattalan nemek teszik lehetővé, hogy megtaláljuk a párunkat. Luke képes a racionalitást háttérbe szorítani, és érzéseire hagyatkozni (ami az Erő használatához kell), Leiában pedig megvan az empátia, de már első jelenetében talpraesett politikusként lép fel: birodalmi szenátorként szellemesen kioktatja Darth Vadert, a filmtörténet egyik ikonikus főgonoszát. Ez az igazi, elegáns feminizmus, nem az új filmek izzadtságszagú sulykolása.

Han Solo (Harrison Ford) és Leia hercegnő (Carrie Fisher) A Birodalom visszavágban

Tanulságos Leia és Han Solo szerelmi szála is a régi filmekben. Egyenragú partnerei egymásnak: vág az eszük, határozottak, rátermettek, szellemesek. Humoros csipkelődéseikből nő ki egy szép szerelem – ezzel szemben az új filmekben, a Solo kivételével, nyomokban sem jelent meg románc a tökéletes női és a botladozó férfi szereplők között.

Felhívás!
Ha szeretné támogatni lapunk újraépülését, kérjük támogassa szerkesztőségünket a Heti Válasz Kiadó Kft. 11794008-20532422-es bankszámlaszámon.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.