A legjobb sorozat a vasfüggöny mögül

/ 2018.05.09., szerda 18:06 /

A mai tévésorozat-reneszánsz felől nézve sok nem túl kreatív (Dallas), vagy egyenesen fájó (Izaura) szériát rejteget a múlt.

Ráadásul utólag úgy tűnhet, hogy a keleti blokk filmeseit nem csak a képzelet hiánya kötötte gúzsba. De biztos ez? 1987-ben idehaza elindult hódító útjára a Szomszédok, s ugyanebben az évben a nálunk kevésbé gulyásosabb kommunista testvérállamban, Lengyelországban bemutatták a televíziózás történetének egyik legértékesebb vállalkozását, Krzysztof Kieślowski Tízparancsolat című sorozatát. Az egyik a gazdagréti, a másik egy varsói lakótelepen játszódik. Ezenkívül Vukán György főcímdala az egyetlen, amelynek színvonala felveszi a versenyt Kieslowski művével. (Zbigniew Preisner olyan zenét komponált a tízrészes sorozathoz, hogy az önmagában megérne egy estét.)

A különbséget zongorázni lehet. Mind a tíz részt érdemes megnézni, de két epizód önálló filmként is megállja a helyét. A Rövidfilm a szerelemről és a Rövidfilm a gyilkosságról egy parázna asszony és egy gyilkos történetét mutatja be. Kevés szürkébb időszaka volt a történelemnek, mint a szocializmus alkonya, itt mégis olyan szenvedély és gondolatgazdagság van, hogy azt a Trónok harca alkotói is megirigyelhetnék.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.