A világ dióhéjban

L. Z. / 2018.06.06., szerda 17:45 /

Gyakran panaszkodunk e rovatban a magyar nyelven elérhető minőségi tartalom hiányára. Szerencsére vannak kivételek: a Kurzgesagt – In a Nutshell című csatorna szinte mindegyik videója megnézhető – több tucat más nyelv mellett – magyar felirattal is.

Ami azért áldásos, mert a YouTube talán legprofibb ismeretterjesztő csatornájáról van szó – nem véletlenül van hatmillió feliratkozója. Egyedi stílusú, szellemes és szemléletes animációkkal tesznek érthetővé olyan témákat, mint a fekete lyukak, a fúziós energia, az immunrendszer, a túlnépesedés, a drogok elleni háború és az idő természete – vagyis a természettudományoktól a filozófiáig szinte minden területen hasznos információkra tehetünk szert itt. A müncheni csatorna Philipp Detmer hobbiprojektjeként indult útjára 2013-ban, ma tíz állandó alkalmazott és több tucat külsős vesz részt az 5–10 perces videók készítésében. A fedezetet erre a Patreon közösségi finanszírozó oldalon beérkező havi 40 ezer dollár adja. Reménysugár ez, mert azt jelzi, hogy az emberek az interneten is hajlandók fizetni az általuk minőséginek elismert tartalomért, ha az kellően innovatív és színes tálalásban kerül eléjük.

* * *

Top 3 videó

1. A génszerkesztés mindent megváltoztat (8 944 225 megtekintés)
Ezúttal lapunk tematikájához illesztettük a válogatást – itt az előző oldalon tárgyalt CRISPR-eljárásról lehet többet megtudni.

2. A gépek felemelkedése – miért más ez? (4 439 208 megtekintés)
Üzlet rovatunkban bemutattuk az automatizáció munkaerőpiacra gyakorolt hatásáról szóló vitát – ez a videó a borúlátóbb forgatókönyvet valószínűsíti.

3. Alapjövedelem – ingyenpénz mindenkinek? (3 228 177 megtekintés)
Lapunk helyszíni riportban vizsgálta meg, hogyan sült el a finnek kétezer fős kísérlete – a videóban érveket kapunk az alapjövedelem mellett.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.