Autóból koporsó

/ 2018.05.30., szerda 17:09 /

Ceglédbercelnél, a 4-es főúton egy román rendszámú kisbusz frontálisan ütközött május 23-án egy homokot szállító teherautóval. A balesetet a busz egyetlen utasa sem élte túl, mind a kilencen a helyszínen meghaltak. A vétkes jármű vezetője Facebook-oldalán élőben közvetítette a baleset előtti másodperceket is, miközben előzött. Ez, illetve a hozzászólások olvasása vonta el a figyelmét.

Kilenc ember élete.

Nem jó, ha az újságíró személyes traumáival dolgoz fel aktuális eseményeket, mégsem tudom megkerülni a sokkhatást, amit az okozott, hogy nyolcéves koromban autóbaleset miatt elvesztettem az édesapámat. Azóta minden nagyobb médiafelületet kapó közúti halál hírének láttán kiráz a hideg. Még inkább így van, ha nem „szerencsétlenségről” van szó, hanem tökéletesen értelmetlen, elkerülhető halálról.

Itt élek és közlekedek autóval én is. A 160 km/óránál a gyorssávban villogó, a piros lámpától piros lámpáig a telefonjukba meredő tömegek között. Keserű tapasztalatom, hogy a kormánykerék mögé ülő emberek sokaságának fogalma sincs arról, mekkora felelősség uralni a gépet. A gépet, ami csodás sebességre képes, és amiből egyetlen félrenézésnyi idő alatt lesz koporsó.

Kormánykerék mögé ülő emberek sokaságának fogalma sincs arról, hogy minden egyes megoldandó forgalmi helyzet bizalomjáték, amiben nem csak nekem kell észnél lennem, de bíznom kell abban is, hogy a másik ember észnél van, amikor cselekszik, és nem fog olyat tenni, amiért az én életemmel is fizet. Bizalomra épül ez az egész közlekedő világ, amire nap mint nap rácsatlakozunk. Ahogy a ceglédberceli esetnél vétkes sofőr összes áldozata (a mögötte ülő utasok), úgy a homokszállító teherautó vezetője is úgy indult útnak, hogy bízott benne, nem lesz semmi baj.

Valahányszor olyan helyzetbe kerültem, hogy társaságban valaki ittas vezetős sztorival emberkedett, ordítani tudtam. Ordítani, hogy fogja már fel, mivel szórakozik. Nemcsak a saját életét teszi kockára, de másokét is. A legmélyebb, üldözendő sötétség jele, ha egy társaságban az ittas vezetés menő. Semmi túlzás sincs ebben: a vezetés közbeni facebookozás/telefonozás pontosan ugyanaz, mint az ittas vezetés.

Nem lehetsz olyan magabiztos, hogy megtedd. Nincs olyan rutin, nincs olyan tapasztalat, ami megengedi. Nem lehet semmi olyan fontos abban a rohadt telefonban, hogy feltedd rá az életed, és a veled közlekedők életét.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.