Childish Gambino? Inkább Jancsó!

/ 2018.05.16., szerda 18:09 /

Néhány nap alatt több mint százmillióan nézték meg Childish Gambino (Donald Glover) This is America című klipjét.

Igényes munka, szó se róla. Ha nem is egy snittből építkezik, de a folytonosság érzetét kelti. Rengeteg kulturális és politikai utalásával az utóbbi évtized egyik legeredetibb videoklipje. Az eredetiség azonban megtévesztő. A klip formanyelvét fél évszázada dolgozta ki Jancsó Miklós. A különleges térrendezés, a képhatáron kívüli események meglepetésszerű beemelése a jelenetbe, az idősíkok egymásra játszása egy szekvencián belül, a szereplők mozgásának rituális jellege, és még a néptánc (vö. Gambino afrikai táncokat felidéző mozgásával) szerepeltetése is közös elem.

Ha valakinek bejön a This is America, nézze meg Jancsótól az 1979-es Allegro Barbarót. Cserhalmi György a mi Childish Gambinónk. Csak jobb – de ez persze már szubjektív. Kitartásból viszont az amerikai sztár mindenképpen példát vehet a magyar rendezőről: az Allegro Barbaro híres, több mint tízperces, vágás nélküli beállításáért még dolgoznia kell. Arról a jelenetről van szó, amelyiknek a végén megérkeznek az ejtőernyősök. Egy dologban azonban közös a This is America és az Allegro Barbaro: inkább érezzük, mint értjük.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.