Do not disturb!

/ 2018.03.29., csütörtök 11:38 /

Budapesten nyílt meg az első olyan szálloda Európában, ahol a becsekkolástól a taxirendelésig mindent – magyar fejlesztésű – telefonos applikációval intézhetünk, nem kell hozzá élő emberrel kommunikálni. Ez már a vég?

Ha egy fiatalt megkérdezünk, miért szeret gyorsétkezdében enni, valószínűleg a válaszok között szerepel az is, hogy azért, mert ott békén hagyják. Nem járkál a pincér, hogy hozhat-e még valamit, elégedettek-e az étellel, és fizetéskor sem kell borravalóval bajlódni. Az ételrendelésnél alap a tegezés, várakozás közben érintőképernyőn lehet megjelölni, mennyire voltunk elégedettek a kiszolgálással, ám még ezen a téren is forradalmi újítások várhatók. Az Experience of the Future, azaz a Jövő élménye koncepció alapján átalakított – külföldön, például Bécsben már látható – McDonald’s-okban már digitális, önkiszolgáló rendelőfelületeken (kioszkok) lehet végignézni a kínálatot, választani a menüből, összeállítani és az asztalhoz rendelni a szendvicsünket.

Kasszás Erzsi

Az élet minden területén változásokat hoz a digitalizáció, és az is nyilvánvaló, hogy a különböző nemzedékek ezt másképp élik meg. Közhelyszámba megy, hogy míg az idősebb korosztálynak kihívást jelenthet még az is, ha bankautomatából kell pénzt felvenni, a 2000-es évek szülöttei, akik mobiltelefonnal a kezükben jöttek a világra, arra is képesek, hogy kiigazodjanak a BKK Futár applikáción. Ma még együtt él a digitális és a való világ: mozi- vagy színházjegyet vásárolhatunk online vagy jegypénztárban, banki ügyeinket intézhetjük a neten, de telefonon vagy személyesen is, és széles körben elterjedt webáruházakban vásárolni, miközben a boltok polcai is roskadoznak.

Hogy mi alapján döntünk egyik vagy másik megoldás mellett, az sokban függ az életkorunktól. Míg egy digitális bennszülött fiatal komplett utazást tud megszervezni a számítógép mellett a repülőjegyvételtől az átszállásokon át a szállodai szoba vagy Airbnb-lakás lefoglalásáig, egy idősebb talán szívesebben keres fel egy utazási irodát. Ahol pedig választhatunk, hogy automatából vásároljunk-e vagy jegypénztárban, egy fiatal könnyebben dönt az előbbi mellett, ahogy szívesebben megy automata pénztárhoz a hipermarketekben, mint Kasszás Erzsihez. Budapesten a repülőtéren még lehetőség van arra, hogy személyesen csekkoljunk be, amellett, hogy megtehetjük ezt online is, de például a Párizs-Charles de Gaulle reptéren már csak digitális terminálok várják az utazót, és neki kell bepötyögnie, hova megy, mi a járatszám, hol akar ülni, milyen csomagot szeretne feladni, a repülőtéri alkalmazottak legfeljebb terelgetik.

Tablet a recepción

Most itt a legfrissebb újítás, a recepciós – és szinte minden más alkalmazott – nélküli szálloda. Európában először magyarok fejlesztettek ki olyan telefonos alkalmazást, amivel a becsekkolástól a taxirendelésig mindent elintézhetünk, még azt is, hogy a „Do not disturb!” tábla kikerüljön az ajtóra. A TMRW Hotels alkalmazást a nemrég megnyílt KViHotel Budapest vezette be elsőként. Mondanunk sem kell, hogy egy Y generációs fiatalnak nemhogy nem fog gondot okozni a gombokkal és e-mailekkel történő kommunikáció, de talán még élvezetet is lel benne. Egy negyvenpluszos vendég azonban biztosan jobban szereti, ha udvarias recepciósok és londinerek fogadják, amikor hullafáradtan megérkezik. Aki viszont átélte már, hogy a pult előtt sorokban állnak a bejelentőlapot töltögető és problémázó vendégek, lehet, hogy ezt szívesen megspórolná.

A KviHotel csapata is így gondolkodott, amikor ötvözte a modern hotelek és az online ügyintézés kényelmét. A Nyár utcában található ötszintes szállodában negyven szobába lehet bejelentkezni online. A vendég 48 órával az érkezés előtt kiválaszthatja az emeletet és a szobát, ezután pedig e-mailekben tájékoztatják, mit hogyan kell csinálni. A telefon a Bluetooth-kapcsolat révén egyben szobakulcs, éjszaka pedig ez nyitja a szálloda főbejáratát is. A vendég beállíthatja akár távolból is a hűtést vagy a fűtést, a szoba a kívánt hőfokon várja. Az applikációval kérhetünk takarítást és reggelit is. Ha mégis baj történne – vagy a vendég emberi szóra vágyik –, akkor huszonnégy órás ügyfélszolgálat áll rendelkezésre. A bárban reggel nyolc és éjfél között emberek szolgálnak ki, de rajtuk és a takarítókon kívül nincs más személyzet. Recepciós pult helyett két tablet várja a vendégeket a becsekkolásnál, és természetesen fizetni is online lehet.

Papírmentes világ

Hogy a papírmentes okoshotelek megjelenéséből mi következik, azt több szempontból is megvizsgálhatjuk. Egyrészt elgondolkodhatunk azon, hogy így egyre kevesebb munkahely lesz, a recepciósok feladatait megoldják a tabletek. Ez a változás minden ágazatban végbemegy, és a vendéglátóipar még mindig az a terület, ahol a legtöbb személyes kapcsolatra van szükség. A személyzet hiányából adódó nehézségekre – például hogy mi történik, ha a vendég elveszíti a mobilját, és nem jut vissza a szobájába – a fejlesztők megtalálják a megoldást, ettől nem kell félni. Ha viszont azt nézzük, hogy az ifjabb nemzedékek már szívesebben nyomkodják a telefonjukat, mint hogy interakcióba lépjenek egy élő emberrel, az más kérdéseket vet fel. Tudjuk, hogy sok időt töltenek a gép előtt, videojátékokkal játszanak, és még udvarolni is jobban szeretnek chaten. Így nem csoda, ha a való életben már nehezebben alkalmazzák a szóbeli kommunikációs etikett szabályait, nem szeretnek rendelni, fizetni, magázódni, s egy újabb automatizált területet látva joggal aggódhatunk az elidegenedés, az elmagányosodás miatt is.

A hotelek területén azonban a két világ valószínűleg még sokáig él majd egymás mellett párhuzamosan, mindenki megtalálhatja a számára legkényelmesebb megoldást, az automatizált folyamatoktól megrémülő vendégek is. A fiatalok pedig jó eséllyel boldogulnak itt is, ott is – a világjáró, általában csoportosan utazó Y generációt biztosan nem kell félteni. Legfeljebb virtuálisan kirakják a „Ne zavarj!” táblát – ha még lesz kinek.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.