Gombóc okostelefonnal

/ 2018.05.16., szerda 18:04 /

Hallottál már a poroszlói rétesről, Szabadfi Szabi pizzáiról vagy Fördős Zé fogásairól? A pünkösdi hétvégén a budai Gourmet Fesztiválon ott lesz a hazai gasztronómiai életből mindenki, aki számít – a csúcsgasztronómiától Bella mamáig.

Enni mindenki szeret: egy kisgyerek bármit elmajszol, a tinédzserek imádnak csapatostul levetődni egy asztal köré, és eltüntetni mindazt, amit – lehetőleg gyorsan – az orruk elé tesznek (és persze a fogukra való). A fiatal felnőttek már utaznak, elkezdenek kísérletezni, bort kóstolgatni, külföldi konyhákat felfedezni, később szívesen ülnek be egy jó helyre akár egy fine dining vacsorára. Mindemellett nem kell elfelejteni, sőt újra fel lehet fedezni a hagyományos ízeket. És ami mindezt egyszerre nyújtja, az a budapesti Gourmet Fesztivál.

A budai Millenárison május 17–20. között ismét felállítják faházaikat, előretolt helyőrségeiket az ország éttermei. Nincs is jobb móka, mint végigjárni a budapesti Michelin-csillagos éttermeket a Costestől a Borkonyhán át az Onyxig, aztán leruccanni a Balatonra a Baricska csárdába vagy a Kistücsökbe, ellátogatni a pannonhalmi Viator apátsági étterembe, a mádi Gusteau Kulináris Élményműhelybe, a veszprémi Olivába vagy a debreceni Ikonba. Ehhez ki sem kell mozdulni a Millenáris területéről. Ha pedig valamelyik vendéglő megtetszik, akkor egy kirándulás keretében a valóságban is meglátogathatjuk. De Budapesten sem könnyű mindenhova eljutni, itt viszont egymás mellett sorakozik az olasz Jamie’s Pizzéria, a kínai Wang Mester, a közel-keleti Dobrumba, és ezúttal Széll Tamásék Stand25 bisztrójánál sem kell jó előre asztalt foglalni.

De a Gourmet még ennél is több izgalmat tartogat. A színpadon érdekes előadásokat hallgathatunk. Ott lesz Szabadfi Szabi díjnyertes pizzakészítő, aki nutellás pizzát készít pisztáciával és málnakaviárral. Tizenhárom év után márciusban bezárt a Zazzi cukrászda, most az alapítók felfedik legnépszerűbb süteményük, az Édes Álom receptjét. A magyar vidék gasztronómiájáról mesél – és persze főz is – Bicsár Attila, aki a fővárosból a villányi Sauska Pincészet éttermébe tette át székhelyét. De bemutatkozik Hajdúszoboszló kedvenc nagymamája, Balla mama is: egy klasszikus ételt, az alföldi tájegységre jellemző gombócot készít a színpadon.

Nyíri Szása, az Arany Kaviár séfje a kaviárról mesél, az immár országos hírű Poroszlói Rétesház tulajdonosai pedig abba avatnak be, hogyan készül az igazi rétes. Különleges programmal lép fel a már két Michelin-csillagos Onyx és a 160 éves Gerbeaud is, a júniusi megmérettetés előtt pedig találkozhatunk Pohner Ádámmal, aki hazánkat képviseli a Bocuse d’Or szakácsversenyen. A Csallóköz mindig az ország éléskamrája volt, halban és vadban gazdag vidék: a színpadon most a dunaszerdahelyi Villa Rosa séfjei mesélnek a térségről.

Impozáns lesz a fesztivál nemzetközi felhozatala is. Itt lesz Kamilla Seidler, Dél-Amerika legjobb női séfje, és Heinz Reitbauer, a két Michelin-csillagos bécsi Steirereck konyhafőnöke is, aki öt olyan ételt készít el, amelyekben a gomba a főszereplő. A török konyha óriási fejlődésen ment keresztül és nálunk is népszerű: Maksut Askar, az isztambuli Neolokal séfje anatóliai fogást készít, melyet a közönség is megkóstolhat.

A színpadi programon túl a külföldi séfek vacsorákat is adnak. Az exkluzív ebédek és vacsorák inkább azoknak szólnak, akik nem a park hangulatos asztalainál, hanem éttermi körülmények között szeretnének gasztronómiai élményhez jutni – ezeknek a programoknak az ára is ennek megfelelő. De öt vidéki és öt budapesti étterem is különleges, közös menüvel készül. A „vidéki ebédet” a ma már zarándokhelynek számító encsi Anyukám mondta, a Pesti István vezette tatai Platán, valamint a régiójuk legjobbjainak számító soproni Erhardt, az egri Macok és a pannonhalmi Viator séfjei főzik. Ez azonban azt is jelenti, hogy ezeknek az éttermeknek nem lesz standjuk, így idén sajnos nélkülöznünk kell az Anyukám mondta focacciáját.

Az ételeket a séfek által kiválasztott magyar borok kísérik. A vasárnapi ebédet a Baraka, a Csalogány 26, a Mák, a Rosenstein és a St. Andrea Wine & Gourmet Bar prezentálja. Itt a borok helyett zöldség- és gyümölcsleveket szolgálnak fel minden fogáshoz, amelyeket szintén a séfek készítenek el, figyelve az ételek és a dzsúszok harmóniájára.

De aki a parkban marad, annak is több nap kell, mire minden topéttermet, borászatot, cukrászdát és egyéb finomságot felfedez a csúcsgasztronómiától a gombócokig. Idén ugyanis a gombóc, illetve a kaviár és a pezsgő lesz a téma. S a gombócba minden beleférhet: édes, sós, hagyományos, újragondolt, húsos, vegetáriánus, magyaros vagy egzotikus. A nyilvános programok közül pedig érdemes a workshopokat is figyelni, hiszen például Sárközi Ákostól, a Michelin-csillagos Borkonyha, vagy Jahni Lászlótól, a Kistücsök séfjétől lehet ellesni fogásokat, de hallgathatjuk Anger Zsoltot vagy Fördős Zé gasztrobloggert is, aki vagány, könnyen összedobható recepteket szokott ajánlani a követőinek. Mostani programja is a „megúszós” kajákról fog szólni – olasz köntösben.

A Gourmet-ra a belépő nem olcsó, ezért használjunk ki minden lehetőséget, kóstolót, amit a jegyünkért kaphatunk, és vigyük haza a borospoharat is. Az érintős kártyák mellett idén a Simple app segítségével már okostelefonnal is fizethetünk a standoknál. A fesztiválon biztosan találkozunk majd szűkített nadrágos, hegyes cipős gasztrosznobokkal, de a kóstolgatást fogjuk fel családi, baráti programnak. Jó hír, hogy 14 éves kor alatt ingyenes a belépés, és lesznek gyerekprogramok is a Kerek Perec gasztronómiai játszótéren és a Chefparade főzőiskolában.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.