Miloš Formanra emlékezve

/ 2018.04.19., csütörtök 12:04 /

A múlt héten, 86 évesen elhunyt filmrendező tehetségéhez talán csak Makk Károly sokoldalúsága hasonlítható.

A legkülönbözőbb műfajokban és témákban alkottak maradandót, a cseh mester ráadásul az 1968-as prágai tavasz leverése után a kommunista Csehszlovákia közegétől merőben eltérő amerikai filmiparban próbált szerencsét. És gyökereitől elszakítva is csúcsra járatta a „formanizmust”. Száll a kakukk fészkére, Amadeus, Larry Flint, a provokátor: két Oscar-díj és egy jelölés. Az elképzelhetetlent is valóra váltotta. Hiszen ki gondolta volna, hogy az amerikai hippinemzedék krónikása egy csehszlovák emigráns lesz? A Hair aztán az amerikai popkultúra része lett.

De aki a hazai ízekre – mondjuk ki: disznósajtra – vágyik, nézze meg inkább Forman korai filmjeit. Nem lehet mellényúlni, a Fekete Péter és az Egy szöszi szerelme is remeklés, de ami az angoloknak az Office, az nekünk a Tűz van, babám!. Rendszer- és kormányváltások ide vagy oda, sosem fogjuk már levedleni ennek a kelet-európai tűzoltóbálnak az esetlenségeit. Korrupt tombola, alkalmatlan alkalmazottak, groteszk önsorsrontás. Nyílt láng használata tilos, de nevetni szabad. Ez a méltó búcsú Miloš Formantól.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.