Szélmalomharcok

/ 2018.06.06., szerda 17:47 /

Az idei cannes-i filmfesztiválon mutatták be Terry Gilliam (Gyalog galopp, Brian élete) rendező Az ember, aki megölte Don Quijotét című elátkozott alkotását.

Közel húsz éven át készült, és elképzelhetetlen mennyiségű dráma hátráltatta az egyébként is túlméretezett produkciót. Ez amolyan filmtörténeti déjá vu. Az amerikai mozi talán legnagyobb zsenije ugyanis hasonlóan járt Cervantes búsképű lovagjával. Orson Welles 1955-ben kezdte forgatni nagyszabású alkotását, de 1985-ös haláláig sem fejezte be a Don Quijotét. 1992-ben bemutattak ugyan egy „nyers vágást”, de a végeredményt senki sem tekinti a rendező sajátjának.

Ha meg akarjuk tudni, milyen direktor is volt Welles, legjobban tesszük, ha 1941-es Aranypolgár című drámáját nézzük meg. A címszereplő – a rendező alakításában – küldetéses ember, aki egész sajtóbirodalmát először a jó ügy, majd idővel a saját szolgálatába állítja. A sorsdráma okait egy oknyomozó újságíró göngyölíti fel a médiacézár halála után. Lebilincselően. Az Aranypolgár nemcsak tele van bravúros formai megoldásokkal, de a hatalom természetrajzáról is izgalmasan és titokzatosan mesél. A jelige: rózsabimbó. Csak az tudja, mit is jelent, aki látta a filmet. Vagy még az sem…

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.