valasz.hu/uzlet/eon-segitseg-a-vorosiszap-katasztrofa-altal-erintett-telepuleseknek-32887

http://valasz.hu/uzlet/eon-segitseg-a-vorosiszap-katasztrofa-altal-erintett-telepuleseknek-32887

Gazdaság

Matolcsy szerint mindenki nyertes lehet

/ 2013.01.16., szerda 14:41 /
Matolcsy szerint mindenki nyertes lehet

John Brockman - az Edge.org amerikai tudományos „szalon" vezetője - évente kérdést intéz a világ 150 vezető tudósához. Idei kérdése: „Mi az a tudományos koncepció, ami mindenkit jobb döntésekhez segít?"

A 150 tudós 150 eltérő választ ad, de meglepő egyezés van a válaszok mögötti gondolkodásban - írja legfrissebb publicisztikájában Matolcsy György. A nemzetgazdasági miniszter szerint a gazdaság világában „sokan még a régi játékot játsszák, amikor az egyik fél nyeresége a másik fél veszteségéből ered: ezek a zéró összegű játékok. Az új játék azonban a pozitív-összegű, amikor közösen úgy döntünk, hogy mindenki nyer, mégpedig azonnal. Lehet úgy nyertes egy játék minden résztvevője, hogy senki nem vesztes. A gondolat nem új, már Neumann János és Oscar Morgenstern felfedezték ezeket a játékokat 1944-ben."

De miért ne játszhatnánk mi, magyarok is pozitív végösszegű játékokat? - teszi fel a kérdést szokásos heti könyvrecenziójában a miniszter. Szerinte mindenki nyerne azzal, ha mindenki dolgozna, aki dolgozni akar. Mindenkinek jó lenne, ha sikeresek lennének a magyar vállalkozók. Igazi nyer-nyer játék lenne, ha tartósan dinamikus gazdasági növekedéssel visszaszereznénk a pénzpiac bizalmát. Senki sem veszítene azon, ha az állam visszaszerezné a hibásan eladott belföldi monopóliumokat: a befektetőknek már sokszor megtérült és megelőznék későbbi veszteségeiket. „Nyernénk, ha a kormány és jegybank, valamint a kereskedelmi bankok együttműködnének. Nyernénk, ha végül mindenki kikerülne a devizahiteles csapdából. Nyernénk, ha belföldről finanszíroznánk az egyre kisebb államadósságot."

„A kétharmados kormányzás már nyer-nyer játék, mert lehetővé teszi az eddigi patthelyzetek feloldását. Az is mindenkinek jó, hogy a kormány a kivételes parlamenti felhatalmazását az ország megújítására használja fel. Természetesen vannak viták a megújítás módjáról, de az a jó, hogy vállaljuk a megújítást." 

A nemzetgazdasági miniszter így zárja szavait: „közösen nyertünk, hogy rendbe tettük az állam pénzügyeit, mert mindenkinek jó a csökkenő államadósság és a stabil költségvetés. Játsszunk új játékot, mert mindenkinek megéri!"

További részletek a Heti Válasz január 17-én megjelenő számában olvashatók, a cikk teljes terjedelmében a www.digitalstand.hu oldalon is elérhető.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.