Gazdaság

A 24 megyei Volán társaságból csak hét maradt

/ 2015.01.26., hétfő 14:27 /
A 24 megyei Volán társaságból csak hét maradt

A huszonnégy, alapvetően megyei szinten működő Volán társaságból hét regionális közlekedési központ szerveződött.

Fotó: MTI/Beliczay László

Kormányzati szándéknak megfelelően 2012 év végén – a regionális közlekedési központok megalakításával – indult el a közúti közösségi közlekedés átalakítása. Lényege, hogy a huszonnégy, alapvetően megyei szinten működő Volán társaságból hét regionális közlekedési központ szerveződött, melyek így nemcsak költséghatékonyabban, hanem szervezettebben is tudnak működni – olvasható a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. közleményében.

A Volán társaságcsoport szervezeti átalakításának elsődleges célja a költségvetési források hatékonyabb felhasználása mellett a szolgáltatási színvonal emelése, a munkahelyek megőrzése, valamint versenyképesebb vállalatok kialakítása. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és az MNV Zrt. aktív irányítása és felügyelete mellett rendkívül összetett munkafolyamat zárult most, melynek eredményeként 2015 januárjától hét regionális közlekedési központ viszi tovább a közszolgáltatási feladatok ellátását.

A Volán társaságcsoport közel 18500 munkavállalójával Magyarország helyközi közlekedésében gyakorlatilag az ország valamennyi települését eléri. Emellett 85 település helyi közösségi közlekedési szolgáltatójaként a 2014-es évben több mint 700 millió utazást bonyolított le összesen 410 millió km teljesítmény szolgáltatásával.  Ebből a településeken belüli városi közlekedés 330 millió utazást és 46 millió km teljesítését fedi le.

Az átalakítási folyamat jogi része mellett az egy-egy régióban összeolvadó vállalatok a szervezetüket is átalakították, egységes vállalattá formálták. Mindennek költségeit a társaságok saját maguk termelték ki, az ehhez szükséges forrást azonban számos intézkedés segítette. Többek között már az átmeneti időszakban optimalizálták a beszerzési folyamatokat, valamint – a szigorú elvárásoknak megfelelően – csökkentették a vezetői, irányítói létszámot.

Az MNV közreműködésével lefolytatott számos tárgyalássorozat eredményeképpen 43 megállapodás jött létre, melyekben önkormányzati partnerek stabil és biztos helyi finanszírozást garantálnak a társaságoknak az önkormányzati megbízásoknál.

Az MNV Zrt. az átalakítási folyamat teljes időtartama alatt teret és lehetőséget biztosított az érdekképviseleteken keresztül a munkavállalók folyamatos tájékoztatására, valamint az esetleges kérdések megválaszolására. Azzal hogy lezárult a regionális átalakításnak ez a szakasza, azonnal új feladatok keletkeznek a társaságok számára, hiszen egy intenzív felkészülés előtt állnak a 2017-es piacnyitásra való megfeleléshez. Emellett a Volán társaságok kidolgozták azokat a nagy volumenű járműmodernizációs programjaikat, amelyek végrehajtása a szolgáltatásaik fenntartásához, színvonalának és versenyképességének megőrzéséhez, illetve növeléséhez feltétlenül szükséges.

A 2015 januárjától kialakult közlekedési központok versenyszempontból felkészültebb vállalatok lesznek, ami a szolgáltatás minőségének javításával az utazó közönség és az egész nemzetgazdaság érdekét szolgálhatja a jövőben is.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.