Gazdaság

A digitális gyártás forradalma

/ 2012.11.28., szerda 17:47 /

A Foreign Affairs - az amerikai nemzetpolitikai és külpolitikai stratégia meghatározó kiadványa - egyszerre foglalkozik két, első pillanatra nem összefüggő témával: a BRIC-országok (Brazília, Oroszország, India, Kína) lassulásával és egy elindult új ipari forradalommal.

Szerzőink cáfolják a mítoszt, mely szerint a fejlődő államok tömegesen utolérik, majd megelőzik a fejlett világot. Csak Malajzia, Szingapúr, Dél-Korea, Tajvan, Thaiföld és Hongkong volt képes öt százaléknál magasabb növekedésre négy évtizeden át: ők felzárkóztak, a többiek nem. Sőt, az egy főre eső GDP terén rajtuk kívül nőtt a különbség a fejlettek és a fejlődők között: a gyors növekedés ellenére 2011-re zömük ott volt, ahol 1950-ben. Mára nem maradt követhető sikeres felzárkózási modell: a növekedési pályák minden irányba széttartanak. Mindenkinek magának kell rátalálnia a siker ösvényére.

Ez azonban nem könnyű, mert egy ikercikkben Neil Gershenfeld professzor közli velünk: elindult a digitális gyártási forradalom. Az Egyesült Államok kifejlesztett egy technológiát, amely az élő szervezet működésén alapul, és képes adatokból dolgokat, majd dolgokból adatokat előállítani. Már működnek a jövő kis gyárai az Egyesült Államok, Kenya, Afganisztán, Dél-Afrika, Norvégia, a Benelux-országok területén, ahol amerikai programokkal és alapanyagból (speciális, tíz nanométer hosszú részecskék a kisebb tárgyak előállítására, centiméter hosszúak a nagyobbakra) készítenek gépeket, bútorokat, autókat, repülőket, hajókat, épületeket: bármit, bárhol, bármikor. A célpiac az egyéni fogyasztó; a ma használatos tárgyak zömét otthon állítjuk majd elő, a nagyobbakat a szomszédban.

Mi lesz akkor a felzárkózó, a növekedésüket az iparra alapozó gazdaságokkal? Bajban lesznek, ahogy a természeti kincseket kitermelő országok is: az új digitális gyáripar mesterséges anyagból állít elő majd mindent, amit ma Kínában és máshol gyártanak. Mi lesz velünk, akik a termelésre, ezen belül az iparra építjük fejlődésünket?


Van még egy kis időnk, mert a számítógép ötven év alatt négy szakaszban lett az életünk része: az új amerikai technológia 1952-ből való, ma a második, még drága szakaszban tartunk. De szembe kell néznünk a jövővel: az új világra való gyors és teljes átállás nélkül még esélyünk sincs megtartani mai helyünket a világban! Aki most lemarad, sem jólétét, sem jó munkaerejét, sem politikai stabilitását, sem szabadságát nem képes megőrizni századunkban.

Mit kell tennünk? Először is felismerni a kockázatokat és a lehetőségeket. Majd kell egy stratégia: hogyan lehetünk sikeresek az új ipari forradalom nyomán kialakuló új világban. Szükségünk van egy szövetségi hálóra: kikkel működjünk együtt a digitális gyártásra való átállásban, mert egyedül nem megy. Kell egy új tudásterv: az új világhoz sok jó mérnök, sok kutató-fejlesztő, kreatív műhelyek, kitűnő egyetemek, az újat befogadó közösségek és családok kellenek. De mi még? Kell egy terv arra is, hogy mi nem lesz digitálisan gyártható: az ízes magyar élelmiszerek, a turizmus élményei, a gyógyítás, a személyre szabott szolgáltatások, a képességek és a tudás fejlesztése. De még mi nem? Kell egy figyelő intézményrendszer, amelyik éjjel-nappal követi a digitális gyártási forradalomra való átállás újabb szakaszait: az állam, a vállalkozások és a közösségek minden döntésére hatnia kell az új ipari forradalomnak. Jobb előbb és önként, mint megkésve és kényszerből.

Ez individuális forradalom, amelyet csak együtt aknázhatunk ki.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.