Gazdaság

A gyarapodás éve

/ 2013.02.06., szerda 17:03 /

A világ vezető gazdasági hetilapja - The Economist - körképet készített 2013 várható eseményeiről. Érinti a babonák globalizációját: a 13-as szám a rómaiak, perzsák, kínaiak számára félelmetes, az ókori egyiptomiak, görögök számára kedvező. A rettegés és csodavárás közös vonása, hogy mindkettő irracionális. Milyen is lesz a globális gazdaság 2013-ban?

Az Egyesült Államok gazdasága elindul felfelé, amit a 2008 óta legmagasabb újotthon-eladások és növekvő számú munkahelyek jeleznek. Az Európai Uniónak rosszabb éve lesz, a német gazdaság teljesíthet a legjobban, de itt is csökken a növekedési ütem. Az eurózóna déli államaiban tartós a válság. A közép-európai uniós tagállamokban is csökken a növekedési ütem, a magyar gazdaság előrejelzésük szerint 0,6 százalékkal bővül, ezzel a térség középmezőnyében lesz.

Az amerikai gazdaság 2-3 év alatt végleg kijöhet a válságból, ehhez az uniónak 4-6 évre lesz szüksége - ha sikerül egyáltalán leküzdenie az eurózóna válságát. Ázsia és benne Kína azonban jól teljesít, ahogy a Közel-Kelet és Afrika is, Dél- és Latin-Amerika szintén. A válság valójában a fejlett Nyugat válsága, az emberiség többsége gyarapodik. 2013-ban tehát folytatódik a Nyugat és Kelet közötti nagy történelmi erőeltolódás.

Hazánk számára szerencsés lehet a 2013-as év, mert meghozhatja a gazdaság növekedési fordulatát, ami anyagi emelkedést jelent. Ez beruházási és fogyasztási fordulatból állhat össze: a három német autógyár és a beszállítók termelési felfutása, 1500 milliárd forint uniós pénz gazdaságba történő befektetése, a rezsiköltségek csökkenése révén bővülő szabadon elkölthető családi jövedelem elhalasztott fogyasztásra költése, valamint az élénkülő hitelezés hozhatnak fordulatot. Szerencse is kell hozzá, hogy ne legyen újból aszály és jól teljesítsen a német gazdaság.


2012 újból recessziót hozott a magyar gazdaságba, négy okból: közel 1 százaléknyi GDP ment el az aszály miatt, közel 500 milliárd forint tervezett uniós forrás nem került beruházásra, a 3 százalék körüli fogyasztáscsökkenés szűkülő belső piacot hozott, és több ezermilliárd forint hitelforrást vont ki a zömében külföldi tulajdonú bankrendszer a magyar gazdaságból. Ez így együtt 1,5 százalék körüli visszaesést hozott, ám ha e négy tényező megfordul 2013-ban, akkor bekövetkezik a várt növekedési fordulat.

Az ország eddigi megújítása, a munkahelyvédelmi akcióterv, a szabad vállalkozási zónák, a teljessé váló egykulcsos adó többletjövedelme, a csökkenő rezsi, az emelkedő reálminimálbér és nyugdíj együtt teszik lehetővé, hogy 2013 a gyarapodás évre legyen Magyarország számára. Mi, magyarok értékrendben az angolszász országokhoz állunk a legközelebb: az egyéni és családi gyarapodás szinte minden mást megelőz. A magyar családok erőn és ráción felül tesznek meg mindent az anyagi javak megszerzéséért. A sikert anyagi javakban mérjük, ahogy a kudarcot is. Azért is lehetett devizahitel-csapdába csalni közel egymillió családot, vállalkozást és önkormányzatot, mert mindennél jobban kívánták az anyagi gyarapodást. Ez jó, mert munkára sarkall, de hátulütője, hogy még magas kamatok és nagy árfolyamkockázat mellett is eladósodásra ösztönöz.

De tanultunk a leckéből. A családoknak és vállalkozásoknak csak akkor szabad újból hitelt felvenniük, ha alacsony kamatozású forintkölcsönökhöz férnek hozzá és a hitelt megtérülő beruházásra fordítják. Fogyasztásra, nem megtérülő beruházásra nem, de vállalkozásba történő befektetésre, energiamegtakarításra, uniós pályázat vállalkozói önerejére és a gyarapodó család új otthonára érdemes hitelt felvenni - másra nem.

Ha így lesz, gyarapodunk és emelkedünk.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.