Gazdaság

Megdőlt a Mol-vezér elleni horvát vád!

/ 2011.11.30., szerda 11:32 /
Megdőlt a Mol-vezér elleni horvát vád!

Bár a zágrábi ügyészség váltig állítja, hogy Hernádi Zsolt két ciprusi társaságon keresztül megvesztegette Ivo Sanader volt horvát kormányfőt, a honlap utcára kerülő Heti Válasz bebizonyítja: a limasszoli „kenőcégeket” az orosz Gazprom ellenőrzi. Ezzel megdőlt a Mol-vezér elleni vád.

Hernádi Zsolt fejére megy a játék

A december 4-i horvát parlamenti választás előtti kampány egyik legfontosabb témája a korrupció, ezen belül pedig az, hogy a zágrábi ügyészség szerint Hernádi Zsolt Mol-vezér 2009-ben tízmillió eurós kenőpénzzel váltotta meg a nemzeti büszkeségként számon tartott INA olajvállalat irányítási jogait. Nem is akárkitől, hanem a mára fél tucat büntetőeljárással terhelt Ivo Sanader exminiszterelnöktől.

E skandalumot eddig két „bizonyítékkal" támasztotta alá a vádhatóság. Az egyik egy némafilm, melyet a zágrábi Marcellino luxusétterem ipari kamerája rögzített; ezen annyi látszik, hogy Hernádi és Sanader társalognak egymással, telefonokat vesznek elő, lejegyeznek ezt-azt (hogy mit, az talány). A másik „bűnjel" Robert Ježić vallomása. A volt horvát kormányfő egykori bizalmasaként hírnevet szerző üzletember hónapokig börtönben ült - szintén a hatalom csúcsáig érő vesztegetési ügyek miatt -, ám idén áprilisban szabadon bocsátották. Vádalku keretében ugyanis felfedte a Mol-INA-sztorit; azt állította, részben az ő svájci cégéhez futott be a Sanadernek szánt magyar csúszópénz. A budapesti olajóriás persze nem közvetlenül, hanem két titokzatos ciprusi társaságon keresztül utalta a summát - legalábbis Ježić szerint -, és a nevüket is elárulta: Hangarn Oil Products Trading Limited, illetve Ceroma Holdings Limited. A vallomás egyértelműen Mol-érdekeltségként emlegeti e két limasszoli kft.-t - mely információfoszlányt a horvát államügyészség korrupcióellenes hivatala (USKOK) kritika nélkül benyelte.

A holnap utcára kerülő Heti Válaszból viszont kiderül: a Hangarnt és a Ceromát olyan, szintén ciprusi bejegyzésű cégek irányítják, amelyek az orosz Gazprom leányvállalati listáján szerepelnek (az ezt igazoló hiteles dokumentumokat kérésre a nyomozó hatóságok rendelkezésére bocsátjuk). Noha a moszkvai bázisú energetikai mamut hivatalosan csak idén ősszel ismerte el sajátjának a Hangarnt és a Ceromát ellenőrző Atlas Alpha Services Limitedet, illetve Potassa Holdings Limitedet - de utóbbiak akkor is orosz oligarchák bizniszeit segítették, amikor formálisan még egy ciprusi offshore-közvetítő iroda nevén voltak. Ilyen, régóta az Atlas Alpha Services Ltd.-t használó oligarcha a Gazprom egykori magyarországi képviselője, Megdet Rahimkulov - aki az elmúlt évtizedben éppen a Molt célzó támadások egyik főalakjaként vonult be a hazai gazdaságtörténetbe. A milliárdos Rahimkulov tulajdonos volt például a BorsodChemben, melyen keresztül anno egy osztrák-orosz érdekcsoport megkísérelte elhappolni a Mol elől a Tiszai Vegyi Kombinátot - sikertelenül. A magyar olajtársaság elleni 2007-es felvásárlási akció pedig azzal indult, hogy a Rahimkulov család piacra dobott hatszázalényi részvénycsomagot, és ez az osztrák OMV-nél, illetve később az orosz Szurgutnyeftyegaznál landolt.

Összefoglalva: a zágrábi ügyészség azt a képtelen vádat erőlteti, hogy Hernádi Zsolt a Mollal egyébként több fronton harcoló Gazprom ciprusi csápjain keresztül vette meg Sanadert. Mindezt 2009-ben, amikor a szintén orosz államérdeket követő Szurgutnyeftyegaz - az OMV pakettjének átvétele után - épp ostromolgatta a magyar olajvállalatot. E koncepciós gyanút az események egymásutánja tovább gyengíti. A horvát kormány ugyanis már 2009 januárjában, az üzletet megolajozó állítólagos kenőpénz érkezése előtt fél évvel átadta a Molnak az INA menedzsmentjogait, a korrupció képi bizonyítékául szolgáló éttermi találkozót pedig két éve ősszel ejtették meg - hónapokkal az után, hogy Sanader miniszterelnök lemondott.


Mégis, miért lehetett a horvát nagypolitikát és közvéleményt bezsongatni Hernádi és általában a magyarok ellen? Legfeljebb azért, mert a Robert Ježić koronatanú által bedobott két ciprusi társaságnak van némi magyarországi kötődése. A Ceroma Holdings Ltd.-t például társigazgatói rendszerben üzemeltetik, és a cégben bizonyos Fazakas Imrének is vezető szerepet osztottak. Közben a másik limasszoli érdekeltség, a Hangarn Ltd. kereskedelmi képviseletének otthont adó budakeszi ingatlant Fazakas egyik családtagja birtokolja. Ennyi tehát a magyar kapcsolat - és ez sem túl erős, hiszen Fazakas Imre nem Mol-rezidens, hanem az egyik legbefolyásosabb orosz lobbista Budapesten. Aki persze évekig a Gazprom itteni leágazásainál szolgált (Parnusgáz Rt., Általános Értékforgalmi Bank). S hogy miért keverték bele Hernádi Zsoltot, illetve a Molt a horvát kampányba, pontosabban egy Gazprom-közeli tranzakció-sorozatba, egyebek mellett ez is kiderül a Heti Válasz december 1-jei számából.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.