valasz.hu/uzlet/europai-birosag-devizahitel-szerzodes-is-lehet-tisztessegtelen-73166

http://valasz.hu/uzlet/europai-birosag-devizahitel-szerzodes-is-lehet-tisztessegtelen-73166

Gazdaság

A huszadik század eleje óta nem voltak ilyen jók az esélyeink?

/ 2017.11.07., kedd 14:35 /

Egy friss gazdasági elemzés szerint nagyon régen volt ilyen olcsó finanszírozni a magyar államot, amely ráadásul dúskál az adóbevételekben. Ma már az a fő kérdés, hogyan költsük el értelmesen a forrásokat. 

Erős jelzőkben nem fukarkodó, érdekes elemzést tett közzé nemrég a Hétfa Kutatóintézet. Pálinkás Ervin bemutatja, hogy a magyar államháztartás egyenlege évek óta javuló folyamatokat mutat, egyre kisebb kamatot kell az országnak fizetnie az államadósságot finanszírozó kötvényekért. 

Míg az elmúlt másfél évtizedben az állam kiadásainak 12 százalékát, évente átlagosan 1100 milliárd forintot költött a hitelek kamatainak törlesztésére (ez nagyságrendileg az oktatásra fordított összeggel egyenlő), most ez hét százalék körül áll. Pálinkás Ervin szerint még kedvezőbb is a helyzet, mint az ezredforduló táján. „A világháborús összeomlások, majd jóvátételek után a hetvenes évektől felépülő (jólétben keveset eredményező, teherben azonban fojtogató) adósságállomány folyamatosan megtörhetetlennek látszó spirálban tartotta az országot” – szögezi le.

Az állam nemcsak nagyságrendekkel kevesebbet költ saját maga finanszírozására, de jóval nagyobbak az adóbevételei is. A kutató idézi az Európai Bizottság tanulmányát, amely megállapítja: 2011 és 2015 között hét százalékkal csökkent a befizetetlen forgalmi adó aránya, a régióban volt a 2004 után csatlakozott EU-országok közül Észtország után nálunk volt a második leghatékonyabb az ÁFA beszedése.

Ez azért is fontos, mert évtizedek óta evidenciaként kezeltük, hogy az adócsalás nemzeti sport, az ellen nincs mit tenni. Szerencsére lehetett, például az online kasszák bevezetésével.   

Nem minden papsajt, persze. Tele van a padlás a saját történelmi lehetőségeit elszórakozó országok történeteivel. „A fenntartható költségvetési mozgástér ugyanis ismeretlen fogalom a magyar gazdaságpolitikában, így korábban bevált hazai gyakorlatokhoz e téren nemigen lehet nyúlni, rossz példa azonban akad. Reméljük, gyorsan és sikeresen megtanuljuk, hogyan működik egy olyan állam, ahol a költségvetési kényszer nem köti gúzsba az országot” – állapítja meg végül Pálinkás Ervin.

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Pancserlehallgatók

Ha a HVG-nek igaza van, a világ legbénább lehallgatói keltenek botrányt Magyarországon.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.

Morvai Krisztina: „Ez nem hűségeskü a Fidesz mellett”

Nem tudja, a Jobbikra szavaz-e jövőre a Jobbik európai parlamenti képviselője. Morvai Krisztina azt mondja: három éve nincs kapcsolatban Vona Gáborral, de nem a személyes sértettség, hanem az irányváltás bizonytalanította el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Kovács Ákos: Leszállni az egovonatról

A Nyugat nagyon mást ért kultúrán, mint mi, ebben a tekintetben igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat – mondja Kovács Ákos énekes, dalszerző, akit nemrég bemutatott Arany János-estjéről és a jövő évi jubileumi koncertjéről is kérdeztünk. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Kérjük, ne fizessen itt sok adót!

A botrány után biztosan felerősödik a szándék: legalább az európai közösségen belül csukják be a kiskapukat a dúsgazdag, de etikátlan cégek és személyek előtt.