new.valasz.hu/uzlet/bankarvalsag-33236

http://new.valasz.hu/uzlet/bankarvalsag-33236

Gazdaság

A huszadik század eleje óta nem voltak ilyen jók az esélyeink?

/ 2017.11.07., kedd 14:35 /

Egy friss gazdasági elemzés szerint nagyon régen volt ilyen olcsó finanszírozni a magyar államot, amely ráadásul dúskál az adóbevételekben. Ma már az a fő kérdés, hogyan költsük el értelmesen a forrásokat. 

Erős jelzőkben nem fukarkodó, érdekes elemzést tett közzé nemrég a Hétfa Kutatóintézet. Pálinkás Ervin bemutatja, hogy a magyar államháztartás egyenlege évek óta javuló folyamatokat mutat, egyre kisebb kamatot kell az országnak fizetnie az államadósságot finanszírozó kötvényekért. 

Míg az elmúlt másfél évtizedben az állam kiadásainak 12 százalékát, évente átlagosan 1100 milliárd forintot költött a hitelek kamatainak törlesztésére (ez nagyságrendileg az oktatásra fordított összeggel egyenlő), most ez hét százalék körül áll. Pálinkás Ervin szerint még kedvezőbb is a helyzet, mint az ezredforduló táján. „A világháborús összeomlások, majd jóvátételek után a hetvenes évektől felépülő (jólétben keveset eredményező, teherben azonban fojtogató) adósságállomány folyamatosan megtörhetetlennek látszó spirálban tartotta az országot” – szögezi le.

Az állam nemcsak nagyságrendekkel kevesebbet költ saját maga finanszírozására, de jóval nagyobbak az adóbevételei is. A kutató idézi az Európai Bizottság tanulmányát, amely megállapítja: 2011 és 2015 között hét százalékkal csökkent a befizetetlen forgalmi adó aránya, a régióban volt a 2004 után csatlakozott EU-országok közül Észtország után nálunk volt a második leghatékonyabb az ÁFA beszedése.

Ez azért is fontos, mert évtizedek óta evidenciaként kezeltük, hogy az adócsalás nemzeti sport, az ellen nincs mit tenni. Szerencsére lehetett, például az online kasszák bevezetésével.   

Nem minden papsajt, persze. Tele van a padlás a saját történelmi lehetőségeit elszórakozó országok történeteivel. „A fenntartható költségvetési mozgástér ugyanis ismeretlen fogalom a magyar gazdaságpolitikában, így korábban bevált hazai gyakorlatokhoz e téren nemigen lehet nyúlni, rossz példa azonban akad. Reméljük, gyorsan és sikeresen megtanuljuk, hogyan működik egy olyan állam, ahol a költségvetési kényszer nem köti gúzsba az országot” – állapítja meg végül Pálinkás Ervin.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – kárpátaljai szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.