valasz.hu/uzlet/figyelem-kiskoruakat-lenyulo-online-kaszinova-valt-a-videojatek-ipar-126479

http://valasz.hu/uzlet/figyelem-kiskoruakat-lenyulo-online-kaszinova-valt-a-videojatek-ipar-126479

Gazdaság

A huszadik század eleje óta nem voltak ilyen jók az esélyeink?

/ 2017.11.07., kedd 14:35 /

Egy friss gazdasági elemzés szerint nagyon régen volt ilyen olcsó finanszírozni a magyar államot, amely ráadásul dúskál az adóbevételekben. Ma már az a fő kérdés, hogyan költsük el értelmesen a forrásokat. 

Erős jelzőkben nem fukarkodó, érdekes elemzést tett közzé nemrég a Hétfa Kutatóintézet. Pálinkás Ervin bemutatja, hogy a magyar államháztartás egyenlege évek óta javuló folyamatokat mutat, egyre kisebb kamatot kell az országnak fizetnie az államadósságot finanszírozó kötvényekért. 

Míg az elmúlt másfél évtizedben az állam kiadásainak 12 százalékát, évente átlagosan 1100 milliárd forintot költött a hitelek kamatainak törlesztésére (ez nagyságrendileg az oktatásra fordított összeggel egyenlő), most ez hét százalék körül áll. Pálinkás Ervin szerint még kedvezőbb is a helyzet, mint az ezredforduló táján. „A világháborús összeomlások, majd jóvátételek után a hetvenes évektől felépülő (jólétben keveset eredményező, teherben azonban fojtogató) adósságállomány folyamatosan megtörhetetlennek látszó spirálban tartotta az országot” – szögezi le.

Az állam nemcsak nagyságrendekkel kevesebbet költ saját maga finanszírozására, de jóval nagyobbak az adóbevételei is. A kutató idézi az Európai Bizottság tanulmányát, amely megállapítja: 2011 és 2015 között hét százalékkal csökkent a befizetetlen forgalmi adó aránya, a régióban volt a 2004 után csatlakozott EU-országok közül Észtország után nálunk volt a második leghatékonyabb az ÁFA beszedése.

Ez azért is fontos, mert évtizedek óta evidenciaként kezeltük, hogy az adócsalás nemzeti sport, az ellen nincs mit tenni. Szerencsére lehetett, például az online kasszák bevezetésével.   

Nem minden papsajt, persze. Tele van a padlás a saját történelmi lehetőségeit elszórakozó országok történeteivel. „A fenntartható költségvetési mozgástér ugyanis ismeretlen fogalom a magyar gazdaságpolitikában, így korábban bevált hazai gyakorlatokhoz e téren nemigen lehet nyúlni, rossz példa azonban akad. Reméljük, gyorsan és sikeresen megtanuljuk, hogyan működik egy olyan állam, ahol a költségvetési kényszer nem köti gúzsba az országot” – állapítja meg végül Pálinkás Ervin.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ez most tényleg össznemzeti ügy – aki magyar, aláír!

Miért kell vért izzadni ahhoz, hogy egymillió uniós aláírás összegyűljön a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez? Csáky Pál, az ügyet az Európai Parlamentben képviselő felvidéki politikus és névrokona, Csáky Csongor, a gyűjtést idehaza szervező Rákóczi Szövetség főtitkára válaszol a csütörtöki Heti Válaszban.

Ki nyerhet áprilisban? Most vasárnap minden eldől

Röviddel a parlamenti választás előtt a pártok a legjobboldalibb megyei jogú városban, Lázár János pátriájában tesztelhetik stratégiájukat. A hódmezővásárhelyi eredményből következtetni lehet majd az országos voksolás végeredményére is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija!

Ma született Mátyás király

A Mátyás király Emlékév alkalmából ma este a budavári Mátyás-templomban ad koncertet az Angelica Leánykar, Kolozsváron pedig Mátyás Napok kezdődnek.

Ki ez az ember? Dél-Afrika Mészáros Lőrince?

Korrupt elnökének eltávolításával Dél-Afrika adott magának még egy esélyt, hogy valóra váltsa a reményeket, amire negyed százada nem képes. A friss Heti Válaszból kiderül, hogy az utódnak csodát kéne tennie: például vizet fakasztania a Fokváros körüli sziklákból.

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.