Gazdaság

Lesújtó adatok: nagyobb a baj, mint gondolnánk

/ 2010.11.04., csütörtök 20:22 /
Lesújtó adatok: nagyobb a baj, mint gondolnánk

Csak a közlekedési társaságnak közel kétszáz milliós a kára január óta. A Bükkben már gyűlik a segítség, hogy megmentsék a síszezont.

A BKV-nak megközelítőleg 196,5 milliós kárt okoztak eddig idén a kábeltolvajok - derült ki a társaság legutóbbi közleményéből. A HÉV vonalakon 37 esetben történt lopás, illetve rongálás, mely során 6,8 kilométer kábelt tulajdonítottak el az alternatív színesfém-gyűjtők. A villamoságazat esetében még rosszabbak a számok, a 63 eset során mintegy 8,3 kilométer vezetéknek kelt lába.

A cég a közel 200 milliós összegbe még nem számolta bele legfrissebb októberi eseteket, valamint az autóbuszos pótlások és a helyreállítások költségeit sem. Ez utóbbival még riasztóbbak lennének a számok, ugyanis a helyreállítás az anyagi kár összegének nagyjából két-háromszorosa.

Még lesújtóbbak az adatok, ha az elmúlt három év „eredményeit" tekintjük. A komoly finanszírozási gondokkal küzdő vállalatnak közel két-három milliárd forintos kára keletkezett a helyreállítási költségeket is beleértve. Közleményük szerint csak a legszükségesebb mértékben tudják pótolni az ellopott kábeleket, s ennek eredményeként az újabb károkozások már forgalmi kieséseket, valamint a megmaradt hálózat rohamos állapotromlását eredményezik.

A tolvajok azon túl, hogy saját testi épségüket is veszélyeztetik - az egyenáramú hálózat érintése az áramütésen kívül súlyos égési sérüléseket és tüzet is okozhat - a tömegközlekedés biztonságos üzemeltetését is veszélyeztetik.

Legutóbb múlt hét csütörtökön volt erre példa, a 41-es villamos kamaraerdei szakaszán: a járművek terelve, Budafokra tudtak csak közlekedni. Az érintett szakaszon több mint 200 méter kábelt tűntettek el, a tolvajok a Balatoni úti betápláló vezetéket vágták ki a hálózatból.

A kamaraerdei vonalat, mivel kevéssé lakott területen vezet keresztül, eddig is gyakran megdézsmálták. Áprilisban egészen kifinomult technikával dolgoztak: először egy 600 méteres föld alatti kábelt lovasítottak meg, mely az áram visszavezetését szolgálta. Mivel a megmaradt hálózat nem bírta volna el a villamosok áramigényét, ezért a zárlatveszély, és az amiatt esetleg kialakuló tűzveszély okán a BKV üzemszünetet rendelt el. Ezt kihasználva az élelmes tolvajok a felsővezeték lebontásának is nekiláttak.

Egyes portálokon már arról is lehetett olvasni, hogy a folyamatos rongálások akár a villamosvonal végét is jelenthetik. Főleg annak ismeretében, hogy hasonló leállás már a 2009-es karácsonyi időszakban is megtörtént. Akkor kisebb darabokban vittek el több mint ezer méternyi kábelt. A külső szakasz akkor úgynevezett szigetüzemmé vált, mivel a hálózat mindössze egy jármű áramellátását tudta biztosítani, mely föl-le ingázott az érintet szakaszon.

 

Két hete éjjel, Ferencváros és Kispest határában, egy erdős területen loptak el 100 méternyi vezetéket, az esetet csak az első kocsiszínből kiálló jármű fedezte fel. A rongálók a betáplálási kábelt lelógva hagyták, ebbe beleakadt a villamos áramszedője, leszakítva a felsővezetéket, és megrongálva az azt tartó oszlopkart. Hogy még nagyobb legyen az okozott kár, leszakadt az áramszedő, amely a jármű ablakát is betörte. A keletkezett kár 4 millió forintra tehető, miközben a kábelekért csupán nevetségesen alacsony összeget kaphatnak a tolvajok.

A BKV a rendőrséggel is együttműködik, éjszakánként pedig kémjáratokat indítanak. A villamos- illetve HÉV-szerelvények éjszakai feltűnése során már több alkalommal sikerült lefülelni a tolvajokat, de ahogy közleményükben is fogalmaznak: nem állíthatnak minden felsővezeték-tartó oszlop mellé biztonsági őrt.

A kábeltolvajok a MÁV életét is megkeserítik, legutóbb éppen vasárnap távolították el Nyársapát és Cegléd között a biztosítóberendezés kábeleit. Az eset 15-20 perces késéseket okozott a forgalomban, ahogyan egy héttel korábban is, akkor Abony állomás térségében. Tolna megyében múlt héten az E.ON Dél-Dunántúli Áramhálózati Zrt. is feliratkozott a listára, miután két és fél kilométernyi alumínium légkábellel lettek szegényebbek.

Külön fejezetet érdemelne az elmúlt időszak kábeles ügyeiben Bánkút esete, ahol konkrétan a síszezon került veszélybe. A Bükk-fennsíkon a sífelvonók biztosításához szükséges több kilométernyi vezetéknek veszett nyoma. A kár itt is milliós, a különbség annyi, hogy a felvonók üzemeltetőinek pénzük sincs a helyreállításra, mivel a rövid szezonból nem lehet annyit kitermelni, ami fedezné a mostani költségeket. A bükki síközpont ráadásul még a két évvel ezelőtti szélvihar-károkat sem tudta anyagilag kiheverni.

Varga József, a Bánkúti Síklub elnöke a Borsod Online-nak nyilatkozva elmondta, hogy először májusban vették észre, hogy valaki ellopta a légvezetékeket, majd az alumínium függesztékek egy részét is lefűrészelték. Mikor októberben kimentek a helyszínre, hogy megkezdjék a felkészülést a szezonra, akkor látták, hogy szinte mindent elvittek.

Ráadásul nem csak a könnyen hozzáférhető vezetékeket, hanem a harminc méter mélyen elásottakat is kiszedték. A kapcsolókat szétverték, s azokat helyre sem lehet állítani. „Nincs az a biztosító, amelyik szerződést kötne velünk. Nincs körülkerítve a pálya, s az őrzést is képtelenség lenne megoldani" - magyarázta a megyei portálnak az elnök, aki azt is elárulta, hogy a vezetékekből kinyerhető rézért mindössze 18-20 ezer forintot kaphattak a tettesek.

A nehézségek ellenére a szezonkezdetre megpróbálnak néhány pályát működőképessé tenni. Helyi vállalkozók máris jelezték, hogy segítenének az egyesületnek. „Én nem síelek, de gyakran járunk szánkózni a gyerekeimmel Bánkútra. De nem is ezért, hanem mert szeretnék segíteni a bajba jutottakon" - magyarázta a Borsod Online-nak az egyik vállalkozó, hogy miért jelentkezett.

„Felmérjük az anyagszükségletünket, most készítjük épp a listát, hogy mire van szükségünk. Főleg elektromos alkatrészek, huzalok kellenek. Aztán majd megpróbáljuk összehangolni, hogy ki miben tud segíteni" - reagált a lap hasábjain Kovács Zoltán, a sportközpont vezetője. Szerinte már nem is az a cél, hogy mindent pótoljanak, hanem hogy működőképes legyen a sporttelep. Mivel a hidegben már nem fognak tudni ásni, jelenleg áthidaló megoldásokat keresnek.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.