Gazdaság

A kormány döntött – Csányi cégénél most nem bontottak pezsgőt

/ 2015.05.22., péntek 14:30 /
A kormány döntött – Csányi cégénél most nem bontottak pezsgőt

Egy év múlva kezdheti meg működését az évi egymillió disznó levágására és feldolgozására képes mohácsi vágóhíd, amely a Csányi Sándor OTP-bankvezér érdekeltségébe tartozó Bonafarm-csoportnak dolgozik majd – jelenti be a friss Heti Válaszban Éder Tamás.

A Bonafarm pr-ért és vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója – aki egyben a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke is – a Tiszántúlon látna még szívesen egy hasonló vágóhidat.

Bár Európában ma többnyire 2-6 millió vágókapacitású üzemek épülnek, nálunk a mohácsin kívül csak Kiskunfélegyházán van még egy, ahol egymillió disznót tudnak feldolgozni évente.

„Ha az egész magyar vágóipar egy cég volna, akkor is csak a negyedik legnagyobb vállalattal lenne hasonló súlycsoportban. Hazánkban ugyanis nincs olyan vágóhíd, amelyik felkerülhetne Németország top tízes listájára. Ha a mohácsi vágóhíd üzembe áll és kiépül a kapacitásának megfelelő sertésbeszállítói kör, azzal is még épphogy csak feltűnünk majd az európai térképen.” Bár a sertéstőkehús áfájának jövő januártól tervezett 5 százalékra történő csökkentése „minden tisztességesen adózó, átlátható magyar húsipari vállalkozásnak kedvez”, Csányi cégénél mégsem bontottak pezsgőt a bejelentésekor.

Éder Tamás viszont elismeri: ez a lépés szinte egy forradalommal ér fel, mert Magyarországon a rendszerváltás óta nem volt még példa élelmiszer-ipari termékek esetén fogyasztói árakra is kiható áfacsökkentésre – miközben az áfakulcs egy időben a politikusok egyik kedvenc játékszere volt.

 

A Heti Válasz az Orbán-kabinet és a nagybirtokok között zajló csatáról, a hatmilliós sertésállományt célul kitűző kormányzati stratégiáról, az „udvar végi” háztáji sertéstartás lehetőségeiről, valamint a befuccsolt Egy koca egy porta programról is megkérdezte az ismert a húsipari szakembert. A nagyinterjú a május 21-i lapszámban olvasható. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.