Gazdaság

A Lámfalussy-példa

/ 2015.05.13., szerda 15:34 /

Lámfalussy Sándor életével és életművével példát állított elénk. Az euró „atyja” a legnagyobb európai bölcsek közé emelkedett, a legerősebb európai szellemi vállalkozásokban képviselte Európa mostoha sorsra jutott keleti felét.

1929-ben született Kapuváron, de 1949-ben el kellett hagynia hazáját: életét végigkíséri ez a fájdalmas elválás, szívében végig magyar maradt. Életműve Európa nyugati felének újraegyesítéséhez kötődik. Szívós szorgalommal, makacs kitartással, csendes elszántsággal és főként a legmagasabb szakmai színvonalon végezte munkáját, segítette a Nyugat pénzügyi integrációját, a világgazdaság pénzügyi rendszerének megújítását.

Alapélménye szülőföldjének szovjet megszállása. A kommunista diktatúra szabadságot, emberi méltóságot és gazdasági hatékonyságot leromboló működésével szállt szembe egész életében, életműve minden állomásán. Tudatos személyes célja volt Nyugat-Európa megerősítése, egységének helyreállítása, mert – helyesen – úgy gondolta, hogy csak egy erős, demokratikus Nyugat képes ellenállni a fenyegető keleti diktatúrának.

Nyugat-Európa közös pénzének megteremtése élete fő műve, egyben logikus csúcspontja az életét végigkísérő gondolatnak. Ha van német-francia megegyezés, ha a demokratikus Nyugat egyre szorosabbra szövi az integráció szálait belül, akkor ellent tud állni a külső fenyegetésnek. Ebben a pénz kulcsszerepet játszik: ha a pénzügyi rendszer instabil, akkor rések támadnak a nyugati demokráciák falán, és behatolhat a keleti diktatúra. Megítélése szerint Nyugat-Európa pénzügyi stabilitásának végső állomása a közös pénz: ez a legerősebb védővonal a pénzpiaci hullámzások, a gazdaság ciklikus válságai és a demokráciát fenyegető támadások ellen.

Lámfalussy Sándor halk szavú, törékeny testalkatú, ám igen hatékonyan működő szakember volt. A legjobb európai és amerikai közgazdasági központokban készült fel életének legnagyobb feladatára: a Nyugat pénzügyi megerősítésére, a pénzügyi védőfal megépítésére, a közös európai pénz megteremtésére. Kitűnően kiismerte magát a bürokráciában, igen jól irányított előkészítő munkákat és tanácskozásokat. Az európai és globális szervezeteket életcéljának, a nyugati közösség szolgálatának érdekében használta. Valódi európai bölcs volt, nyugati és európai ember, aki tudta: mindig egy lépéssel kell közelebb kerülni a célhoz, és sok apró lépésből lesz a nagy áttörés.

Lenyűgöző beszámolókat tartott nekünk a Heti Válasz tanácsadói testületi üléseinek szüneteiben észak-afrikai sivatagi túráiról. Évente két hetet barangolt a sivatagban, kitartással és szívósan, derűsen és kíváncsian, éppen úgy, mint szakmai életútján át.

Vállaljunk nagy és jó ügyeket, építsük fel a szükséges tudást, legyünk csendesen elszántak, alázattal szolgáljunk, és családos emberként derűsen vágjuk át magunkat sivatagon és nehézségeken, apró lépésekkel az áttörésig.

Matolcsy György elnök
Magyar Nemzeti Bank

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.