valasz.hu/uzlet/a-ketpolusu-alvilag-magyar-szegmense-szetzilalodott-es-benyomultak-az-oroszok-52640/

http://valasz.hu/uzlet/a-ketpolusu-alvilag-magyar-szegmense-szetzilalodott-es-benyomultak-az-oroszok-52640/

Gazdaság

A Lidlnél 372 ezret keresnek, a Tescónál 230 ezret – és a többiek?

/ 2017.08.20., vasárnap 18:00 /
A Lidlnél 372 ezret keresnek, a Tescónál 230 ezret – és a többiek?

Nem fizetik túl jól a Tesco sztrájkra készülő dolgozóit, de nem ők keresik a legkevesebbet az ágazatban – derül ki a Heti Válasz fizetési körképéből. Részletek a friss lapszámban.

A Tesco adata némileg már tükrözi az idei kötelező béremelés hatását (a vállalat üzleti éve február 28-án zárult), ám a lemaradás így is jól látható olyan konkurensekkel (Aldi, Penny Market, Spar) szemben, amelyekre ez nem mondható el, mert náluk a beszámolási időszak egybeesik a naptári évvel, azaz december 31-én zárult. Így ezekhez képest a tescósok fizetésbeli lemaradása akár valamivel még nagyobb is lehet. Ráadásul az üzleti évét március 31-én lezáró két lánc közül csak a Lidl küldte el a kért információt, az Auchan nem, de az utóbbinál is jelentős béremelés történt azóta.

A munkaerőhiány miatt sokszor egymástól szipkázzák el az alkalmazottakat a láncok, ebben a harcban pedig a leghatásosabb fegyver a magasabb bér. A Tesco aktív dolgozóinak létszáma öt év alatt 3500-al csökkent, így manapság jóval nagyobb terhelés jut egy dolgozóra. A fizetések szintje mellett emiatt készülnek sztrájkra a szakszervezetek.

 

 

 

 

Részletes háttér az augusztus 17-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Az EP nem fogadta el a kvótát, de választási ajándékot adott Orbánéknak

Nyugalom: nem igaz, hogy „állandó, felső kvóta nélküli migránsbetelepítési rendszert fogadtak el az Európai Parlamentben”. Cecilia Wikström svéd liberális képviselő tervezete maga az agyrém, de kizárt, hogy keresztülmenjen az EP-n és a Tanácson is. A választásra készülő Fidesz viszont komoly ajándékot kapott.

Zaklatásügy – megszólal a színművészeti egyetem rektora!

A próbán mondhatom, hogy vedd le a pólódat, és ülj az ölébe, de a próba végeztével nem kérhetem, hogy ülj az ölembe – mondja M. Tóth Géza rendező. A Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora tiltott határátlépésekről és az önvizsgálat fontosságáról. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

E-egészségügy: bolyongó páciensek, eldobott receptek

Az e-egészségügy bevezetése új korszakot nyit, orvosunk ezután mindent lát – azt is, ha nem szedjük a felírt gyógyszert, vagy ha másik specialistát keresünk fel helyette. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egyszervolt kincseink – magyar főúri és nagypolgári gyűjtemények nyomában

A századforduló és a két világháború közötti Magyarország, illetve öt legendás műgyűjtő alakja rajzolódik ki az Elveszett örökség című kötetből. A kollekciók nagy része szétszóródott, de mit tehetünk azért, hogy a világ tudjon róla: jó néhány remekmű valaha magyar tulajdonban volt. Részletek a friss Heti Válaszban.