Gazdaság

A Lidlnél 372 ezret keresnek, a Tescónál 230 ezret – és a többiek?

/ 2017.08.20., vasárnap 18:00 /
A Lidlnél 372 ezret keresnek, a Tescónál 230 ezret – és a többiek?

Nem fizetik túl jól a Tesco sztrájkra készülő dolgozóit, de nem ők keresik a legkevesebbet az ágazatban – derül ki a Heti Válasz fizetési körképéből. Részletek a friss lapszámban.

A Tesco adata némileg már tükrözi az idei kötelező béremelés hatását (a vállalat üzleti éve február 28-án zárult), ám a lemaradás így is jól látható olyan konkurensekkel (Aldi, Penny Market, Spar) szemben, amelyekre ez nem mondható el, mert náluk a beszámolási időszak egybeesik a naptári évvel, azaz december 31-én zárult. Így ezekhez képest a tescósok fizetésbeli lemaradása akár valamivel még nagyobb is lehet. Ráadásul az üzleti évét március 31-én lezáró két lánc közül csak a Lidl küldte el a kért információt, az Auchan nem, de az utóbbinál is jelentős béremelés történt azóta.

A munkaerőhiány miatt sokszor egymástól szipkázzák el az alkalmazottakat a láncok, ebben a harcban pedig a leghatásosabb fegyver a magasabb bér. A Tesco aktív dolgozóinak létszáma öt év alatt 3500-al csökkent, így manapság jóval nagyobb terhelés jut egy dolgozóra. A fizetések szintje mellett emiatt készülnek sztrájkra a szakszervezetek.

 

 

 

 

Részletes háttér az augusztus 17-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ima Magyarországért Madridban

A Kodály-év alkalmából Gráf Zsuzsanna, az Angelica Leánykar vezetője fesztivált rendezett, és a kórus hamarosan Spanyolországba viszi Kodály és a magyar zene hírét.

Ha ezt elolvassa, lehet, hogy elmegy a kedve a válástól

Döbbenetes a hasonlóság Cserna Antal és az általa alakított pap, Iván élete között: a Pécsi Nemzeti Színház előadásában, az Ádám almáiban játszott szerepéért megkapta a Vidéki Színházak Fesztiválján a legjobb férfi színésznek járó díjat. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Árnyékkormánnyal rukkolhat elő az LMP

Árnyékkormányt alakíthat az LMP miniszterelnök-jelöltje. Szél Bernadett a Heti Válasznak a Ron Werber és pártja közötti kapcsolat hátterét is felfedi. Nagyinterjúnk a csütörtöki lapszámban.

Orbán Viktor nagyon akarja, hogy maradjon Angela Merkel

A hétvégi német választások előtt lapunk tudósítója önfeláldozó bátorsággal a törökök és a szélsőjobb kedvenc berlini negyedeibe is alámerült, hogy felbukkanva megállapítsa: talán túl sokat is imádkozott Orbán Viktor a német kancellár győzelméért. A csütörtöki Heti Válaszból megtudhatja, miért van ez így, illetve mire lehet számítani a jövőben.

Mi történik a dunaszerdahelyi stadionban?

Teltházas otthoni mérkőzések, fantasztikus hangulat, a kárpát-medencei magyarok találkozóhelye. Ezt jelenti az FC DAC 1904 Dunaszerdahely futballcsapata. A fiúkat a gödörből tavaly kihúzó edző, László Csaba szerint ez nem véletlen. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.