Gazdaság

A Lidlnél 372 ezret keresnek, a Tescónál 230 ezret – és a többiek?

/ 2017.08.20., vasárnap 18:00 /
A Lidlnél 372 ezret keresnek, a Tescónál 230 ezret – és a többiek?

Nem fizetik túl jól a Tesco sztrájkra készülő dolgozóit, de nem ők keresik a legkevesebbet az ágazatban – derül ki a Heti Válasz fizetési körképéből. Részletek a friss lapszámban.

A Tesco adata némileg már tükrözi az idei kötelező béremelés hatását (a vállalat üzleti éve február 28-án zárult), ám a lemaradás így is jól látható olyan konkurensekkel (Aldi, Penny Market, Spar) szemben, amelyekre ez nem mondható el, mert náluk a beszámolási időszak egybeesik a naptári évvel, azaz december 31-én zárult. Így ezekhez képest a tescósok fizetésbeli lemaradása akár valamivel még nagyobb is lehet. Ráadásul az üzleti évét március 31-én lezáró két lánc közül csak a Lidl küldte el a kért információt, az Auchan nem, de az utóbbinál is jelentős béremelés történt azóta.

A munkaerőhiány miatt sokszor egymástól szipkázzák el az alkalmazottakat a láncok, ebben a harcban pedig a leghatásosabb fegyver a magasabb bér. A Tesco aktív dolgozóinak létszáma öt év alatt 3500-al csökkent, így manapság jóval nagyobb terhelés jut egy dolgozóra. A fizetések szintje mellett emiatt készülnek sztrájkra a szakszervezetek.

 

 

 

 

Részletes háttér az augusztus 17-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Kínos válások: a Facebook mint koronatanú

Vagyontalanítják magukat, minimálbérről siránkoznak, a mamára íratják a cégeket, környezettanulmány előtt lenullázzák a lakást – hogy ne kelljen gyerektartást fizetni a saját gyermeküknek. Egy valamiről azonban megfeledkeznek: a Facebook ellenük vall.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.