valasz.hu/uzlet/a-vilag-nepessegenek-felet-fenyegeti-az-uj-veszely-meg-orvos-sem-lesz-eleg-30701/

http://valasz.hu/uzlet/a-vilag-nepessegenek-felet-fenyegeti-az-uj-veszely-meg-orvos-sem-lesz-eleg-30701/

Gazdaság

A Lidlnél 372 ezret keresnek, a Tescónál 230 ezret – és a többiek?

/ 2017.08.20., vasárnap 18:00 /
A Lidlnél 372 ezret keresnek, a Tescónál 230 ezret – és a többiek?

Nem fizetik túl jól a Tesco sztrájkra készülő dolgozóit, de nem ők keresik a legkevesebbet az ágazatban – derül ki a Heti Válasz fizetési körképéből. Részletek a friss lapszámban.

A Tesco adata némileg már tükrözi az idei kötelező béremelés hatását (a vállalat üzleti éve február 28-án zárult), ám a lemaradás így is jól látható olyan konkurensekkel (Aldi, Penny Market, Spar) szemben, amelyekre ez nem mondható el, mert náluk a beszámolási időszak egybeesik a naptári évvel, azaz december 31-én zárult. Így ezekhez képest a tescósok fizetésbeli lemaradása akár valamivel még nagyobb is lehet. Ráadásul az üzleti évét március 31-én lezáró két lánc közül csak a Lidl küldte el a kért információt, az Auchan nem, de az utóbbinál is jelentős béremelés történt azóta.

A munkaerőhiány miatt sokszor egymástól szipkázzák el az alkalmazottakat a láncok, ebben a harcban pedig a leghatásosabb fegyver a magasabb bér. A Tesco aktív dolgozóinak létszáma öt év alatt 3500-al csökkent, így manapság jóval nagyobb terhelés jut egy dolgozóra. A fizetések szintje mellett emiatt készülnek sztrájkra a szakszervezetek.

 

 

 

 

Részletes háttér az augusztus 17-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.