new.valasz.hu/uzlet/meg-fog-dobbeni-mennyivel-dragabban-utazunk-mint-a-lengyelek-125281

http://new.valasz.hu/uzlet/meg-fog-dobbeni-mennyivel-dragabban-utazunk-mint-a-lengyelek-125281

Gazdaság

A magyarok és a „véres gyémántok”

/ 2014.07.28., hétfő 16:31 /
Gyémánt után kutatók Konóban, Sierra Leone keleti tartományában

Gyémánt után kutatók Konóban, Sierra Leone keleti tartományában

Fotó: AFP

Gyémántbányába fektet Sierra Leonéban a budapesti tőzsdén jegyzett TWD Investments. Abban az országban, amely a „véres gyémántjairól” vált hírhedtté. 

 „Egy évtizede még rengeteg halálos áldozata volt a polgárháborúnak a szubszaharai Afrikában, de mára ez megváltozott, ezért vágtunk bele mi is az üzletbe” – mondta a Magyar Nemzetnek Dámosy Zsolt, a TWD Investments Nyrt. igazgatóságának elnöke. „Több mint négy éve foglalkozunk gyémántbányászattal Nyugat-Afrika csücskében. Koncesszióink száma meghaladja a százat, bőven rendelkezünk bányászatra alkalmas területekkel” – számolt be Kapitány János, a vállalat vezérigazgatója, aki hozzátette: nem tud más magyar érdekeltségről az afrikai gyémántüzletben.

Aki látta a Leonardo DiCaprio főszereplésével készült, több Oscar-djíra jelölt filmet (találó címmel, a Véres gyémántot), annak van némi fogalma a Sierre Leone-i helyzetről. Dióhéjban: 1935-ben a gyarmati hatóságok a De Beers` Sierra Leone Selection Trusttal olyan megállapodást kötöttek, melynek értelmében a vállalat 99 évre előre megkapta az ország majdnem egész területére vonatkozó bányászati jogokat. Ettől függetlenül 1956-ra nagyjából 75 ezer illegális bányász tartózkodott a gyémántlelőhelyek szívében, amely azt jelzi, hogy a rend és a jog nem okoz különösebb akadályt számukra a drágakövek csempészetében. Az ezredfordulón még évente többszázezer karátnyi „véres gyémánt" áramlott ellenőrzés nélkül a piacra Sierra Leone-ból. A Sierra Leone-i termelés jellegzetessége, hogy nagy számban található nagyon jó, drágakő minőségű gyémánt. 

1991-ben polgárháború tört ki, amelynek fő okai a kormányzat korrupciója és a gyémántbányászat hasznával való rossz gazdálkodása volt. A polgárháború tetőfokán lázadó milíciák elrabolt gyermekeket hurcoltak az uralmuk alatt lévő gyémántbányákba, ahol aztán napi 14-16 órát dolgoztatták őket, azért, hogy valahol messze, egy gazdag nő gyönyörködhessen egy apró kavicsban. A polgárháborút 2002-ben befejezettnek nyilvánították (közben 50 ezren haltak meg és százezrek kényszerültek otthonuk elhagyására), de a több ezer gyermek nagy része még évekkel később is a bányákban dolgozott - már nem a lázadóknak, hanem cégeknek, kereskedőknek, bűnözői csoportoknak. A 9-10 éves gyerekek többsége  30-60 kiló közötti zsákokat cipelt egész nap, esetenként étel és hosszabb pihenőidő nélkül.

A „véres gyémántok” egyrészt finanszírozó szerepet töltöttek be a harcok folyamán, másrészt a konfliktus motorjaként funkcionáltak. Mint korábbi tanulmányában Giber Mátyás írta, „a lázadók fegyvereik nagy részét a drágakövekért cserébe szerezték. A kormányzat pedig zsoldos cégek alkalmazását fedezte belőle. És ahol polgárháború – hozzá pedig ekkora vagyon – van, ott megjelenik a szervezett bűnözés is: a drog- és fegyverkereskedelem is hatalamas mértéket öltött az afrikai országban a háborús évek során. 

A TWD Investments-t mintegy öt éve alapították, 75 százalékban magyar, 25 százalékban sierra leone-i közös bányatarság. Kapitányék eddig több ezer karátnyi gyémántot termeltek ki, amelynek árfolyama meghaladja a hárommillió dollárt. Mint az üzlettársak elmondták, fantáziát és csökkenő kockázatot látnak az országban, ezt alátámasztja a legutóbbi IMF-jelentés is, ami 20 százalékos reál GDP-növekedésről számolt be. A sierra leone-i miniszter pedig nem győzi hangsúlyozni, hogy a jó hírek soha nem terjednek olyan gyorsan, mint a rosszak, így még mindig sokat kell tenniük azért, hogy megértessék a világgal: már nincs háború.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.