Gazdaság

A pénztőke hatalmáról

/ 2012.10.03., szerda 16:31 /

Szerzőnk - az Oxfordi Egyetem történelemprofesszora, akinek korábbi könyve is világsiker - új művében a hatalom történetéről ír. Szerzőnk a választott hivatás alapján különböztet meg kasztokat.

A katona, a bölcs, a kereskedő és a dolgozó különböző értékeinek, érdekeinek, életmódjának egymás elleni harca és egymással kötött szövetsége a történelem mozgatója. A történelem során a katona lehet arisztokrata birtokos és lehet harcos. A bölcs pap vagy tanácsadó/hivatalnok. A kereskedő cserélhet árut és pénzt, a dolgozó lehet kézműves, földműves vagy személyeket kiszolgáló.

A kereskedőkaszt felívelése az 1600-as években kezdődött Hollandiában és Angliában. Az 1920-as években már egyeduralomra tesz szert Amerikában. Túlzásai vezetnek az 1929-33-as Nagy Összeomláshoz, ezért kénytelen koalíciókat kötni a katonai, állami és szakszervezeti elittel. Az 1980-as évek elejétől megint megerősödik, az 1990-es évtized végétől egyedül kormányoz: ez újfent válsághoz vezet. 2008 azonban nem vezet katasztrófához, ezért semmit sem old meg. A kereskedőkaszt, a pénztőke, a világhatalom központjaiban a korábbi recept szerint pénzt nyom, máshol megszorító programokat követel. Hatalma nem forradalommal bukik el, hanem egy új koalíció felemelkedésével: már várnak a politikusok és a választói tömegek, hogy koalícióban leváltsák a hegemón pénztőkét. Ezt egy új nemzedék végzi el, ideje 2020-30 körül jön el. Addig válság, eladósodás, csökkenő életszínvonal, társadalmi és nemzetek közötti konfliktusok várnak ránk. A kereskedőkaszt bukása elkerülhetetlen, mert működése ellentétes századunk lényegével: hosszú távú befektetés kell, nem rövid távú spekuláció.


Magyarországon a hegemón pénztőke hatalmának csúcsán győzött a kereskedőkasztot és a nemzetközi pénztőkét kiszolgáló politikai csoport. 2002 és 2010 között lényegében minden kormányzati döntés mögött rövid távú, spekulációs, fogyasztói, eladósító, külső függést erősítő, ezzel a nemzeti önrendelkezést gyengítő érdekek álltak. Bár ez a politika már a válság előtt megbukott, csak 2008 végén, az elsőként kötött IMF/ EU-kölcsönszerződéssel vált világossá a kudarc: jött a 2010-es politikai fordulat. Ma egy nemzeti politikát követő kormány körül épül fel egy olyan koalíció, amelyet szerzőnk csak 2020 utánra vár a fejlett világban fokozatosan.

E koalícióban a hegemón globális pénztőkén kívüli csoportok szinte mindegyike részt vesz: a nemzeti érdeket képviselő politikus, az államot újraépítő hivatalnok, a nem megvásárolt szakértők, a hazai vállalkozók, a munkavállalók, a tudástőkét szerzők, a nyugdíjasok, de a nem spekulációs gazdaságba beruházó külföldi cégcsoportok is. A hazai panziótulajdonos, a német autóipari óriás, a piacképes diplomáért tanuló, a munkahelyéért aggódó, a végre valamilyen közmunkához jutó, a nyugdíját féltő nyugdíjas és sok más választói csoport azért vesz részt ebben a koalícióban, mert tisztán látja a lényeget. A nemzeti önrendelkezés visszaszerzése, az állam és a gazdaság újjáépítése nélkül biztos a kudarc, s ezt nem akarja megint. Azt viszont, ami most alakul, még nem ismeri, de érzi: épp a fordítottja annak, ami kudarchoz vezetett. Fordítottja a múltnak, ezért nyithat esélyt a jövőnek.

Még nem dőlt el, hogy a jövő győz-e vagy a múlt. A kereskedőkaszt, a hegemón pénztőke gyengülésének idején vágtunk bele a fordulatba, de 2008 nem hozott megoldást, ezért még erős a régi hatalom, és még nem jött létre az új koalíció a világban.

Így szép nyerni.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.