valasz.hu/uzlet/balazs-vendeglo-elt-213-evet-45045?fbclid=IwAR2IBB897pK1bLUZRNoF0MqEWEs7pbImC00OpS82J8nMIG0CizltwkU5kLg

http://valasz.hu/uzlet/balazs-vendeglo-elt-213-evet-45045?fbclid=IwAR2IBB897pK1bLUZRNoF0MqEWEs7pbImC00OpS82J8nMIG0CizltwkU5kLg

Gazdaság

A pénzvilág kalózai

/ 2012.11.14., szerda 19:26 /

Szerzőnk - aki 23 évig dolgozott a JP Morgan vezető amerikai befektetési banknál - leleplező könyvet írt arról, hogyan lopták el a befektetők pénzét a pénzvilág kalózai, a befektetési bankárok és a hedge fundok menedzserei.

A hedge fund olyan befektetési társaság, amely arra játszik, hogy állandóan változik a valuták, értékpapírok árfolyama: ami most erős, majd gyengül, ami gyenge, az erősödik. Vásárlási jogot vesznek arra, ami ma gyenge, és eladási jogot arra, ami ma erős: ha bejön, mesés vagyonokat kereshetnek a pénzpiacon. Az 1990-es években még százmilliárd dolláros pénzügyi innováció mára 1600 milliárd dolláros megaüzletté nőtt. Sokáig úgy tűnt, ez a legjobb befektetési lehetőség, de kiderült: ellopták a befektetők pénzét. 2009-ben a 25 vezető hedge fund menedzser együtt 25 milliárd dollárt keresett, a legjobbak (David Tepper négymilliárdot, George Soros 3,3 milliárdot) óriásit kaszáltak, de a befektetők nem nyerték vissza a 2008-ban elveszített pénzüket. 2008-ban annyit veszítettek, ami elvitte az előző tíz év profitját, az üzletág teljes vesztesége nagyobb volt, mint a megelőző húsz év teljes nyeresége. Ha amerikai állampapírba fektetnek, kétszer jobban jártak volna, ha vállalati kötvényekbe, ötször jobban, egyedül a részvények teljesítettek rosszabbul tíz év alatt, mint a hedge fundok. Hová ment a pénz? A bankárokhoz és a menedzserekhez, akik kihasználták, hogy nem kellett havonta nyilvánosságra hozniuk megtérüléseiket, ezért mindig akkor jelentettek, amikor profit volt, és kihagyták azokat a hónapokat, amikor veszteség. Közben sokan csaltak is.


Mi a helyzet nálunk? Minket is célba vettek a pénzvilág kalózai, a befektetési társaságok, de nem mint befektetőket, hanem mint áldozatokat. A kalózok hazánkat kincses hajónak nézik. Miután a változáson keresnek, ha gyengül vagy erősödik a forint, ezért mindent megtesznek, hogy mozogjon. Az is érdekük, hogy magasan tartsák a magyar állampapírok hozamát: ehhez sok rossz hír kell Magyarországról. A forint elleni, az államkötvény-piaci, sőt a Magyarország elleni támadások mögött jelentős részben ezek a kalózok állnak. A spekulációs tőkének az a jó, ami nekünk rossz, és fordítva. Az egyik kalóztrükk, hogy keverik a rossz és jó híreket a magyar gazdaságról: mozogjon a forint. A másik trükk, hogy állandó bizonytalanság legyen a gazdaság teljesítménye körül: az alapkamat, az államadósság, a deficit, a túlzottdeficit-eljárás, a kohéziós alapok megvonása, az alacsony növekedés témáinak forrón tartása mind azt célozzák, hogy magas maradjon az állampapírok hozama. Ehhez időnként le kell minősíteni az országot, időnként fenyegetőzni kell ezzel, és közben állandóan támadni kell Magyarországot Brüsszelből, a médiából, bárhonnan.

A kalózok számára veszélyes lenne egy IMF-megállapodás, mert pénzügyi védőhálót adna az országnak: nem lehetne már fenntartani az állandó bizonytalanságot. Az sem jó nekik, ha újraindul a növekedés, mert végleg kiderülne: sikeres a magyar modell. Ha a csökkenő államadósság, három százalék alatti deficit, pozitív folyó fizetési mérleg, növekvő foglalkoztatás és csökkenő munkanélküliség mellé még növekedés is bekövetkezne: ez borzasztó lenne a kalózok számára. A "londoni elemzők" ezért állandó nyomás alatt tartják a magyar híreket és a pénzpiacot: csak stabilitás, megbízhatóság és folyamatosan javuló hírek ne legyenek, mert csökkenne a profit, a bónusz, és kisebb lenne a zsákmány.

A kalózkodást azonban a törvény bünteti!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.