valasz.hu/uzlet/mi-kerul-ezen-190-milliardba-122841

http://valasz.hu/uzlet/mi-kerul-ezen-190-milliardba-122841

Gazdaság

A Piketty-féle tőkeszivattyú: nekünk Mohács kell?

/ 2018.03.29., csütörtök 19:45 /
A Piketty-féle tőkeszivattyú: nekünk Mohács kell?

Hazánkkal együtt az egész térséget alkalmatlan/korrupt politikusok irányítják, akik képtelenek felismerni a nemzeti érdekeket – végső soron ez következne a Thomas Piketty sztárközgazdász blogján közzétett, sokat idézett adatsorból. Háttér a friss Heti Válaszban.

Thomas Piketty egy blogbejegyzésének elején egy grafikon szerepel, amely azt mutatja, hogy a négy visegrádi országból 2010 és 2016 között sokkal több tulajdonosi (befektetési) tőke áramlott ki, mint amennyi uniós támogatás érkezett. Magyarország esetében az első szám a GDP arányában megadva 7,2 százalék, a második pedig 4.

A Portfolio.hu-n több közgazdász rámutatott: számtani problémák mellett a grafikon össze nem tartozó dolgokat vet össze. Ha olyan hátrányokkal jár a tőke szabad áramlását megkövetelő uniós tagság, mint azt az ábra mutatja, akkor rejtély, hogy például Szerbia miért akar belépni az EU-ba. Ahogy az is, miért nem akar távozni a közösségből senki Európa ezen fertályán.

Vagy inkompetens (esetleg a nyugati cégek által megvett) politikusok irányítják az egész térséget, vagy arról van szó, hogy a profit kivonása nem egyenlő egy ország kirablásával. (Amiért cserébe „jár” az uniós támogatás.) Ha a mostani helyzet olyan kedvezőtlen Magyarország számára, az is érthetetlen, miért beszélt év elején a miniszterelnök Berlinben arról: a visegrádi országok 2030-ra utolérik a nyugati ipari országokat, és nettó befizetői lesznek az EU költségvetésének.

 

 

 

 

Részletes háttér a március 29-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ezért viszik el Nagy Imre szobrát a Kossuth tér mellől

Immár biztos: elviszik a Nagy Imre-szobrot a Kossuth tér közvetlen szomszédságából, helyére valószínűleg a Nemzeti Vértanúk emlékműve kerül. Miért mondja az általunk megkérdezett történész, hogy a „Nagy Imre-kultusz” elleni hadjárat legalább egy évtizeddel elkésett? Megéri-e visszaállítani a Vértanúk terének 1945 előtti állapotát? Részletes háttér a július 18-i, digitális Heti Válaszban!

Így profitálna Macron a világbajnoki címből

Franciaország a világbajnoki diadal mámorában úszik, s az egy éve hivatalba lépett Emmanuel Macron államfő igyekszik a vezérszurkoló mezét magára ölteni. Kérdés, hogy az eddig ügyesen alakított szerep felváltja-e a hozzá mind jobban tapadó „gazdagok elnöke” képet. Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Mi legyen a hajléktalanokkal? Válaszol a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke

Októberből törvény tiltja, hogy a hajléktalanok életvitelszerűen közterületen tartózkodjanak. Egy magát kereszténynek valló kormány bilincsben vezetteti el a legszegényebbeket? De működhetnek-e hajléktalanszállóként az aluljárók? Vecsei Miklóst, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökét dilemmáinkkal szembesítettük. A teljes nagyinterjú a digitális Heti Válasz legfrissebb számában olvasható.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.