Gazdaság

A Piketty-féle tőkeszivattyú: nekünk Mohács kell?

/ 2018.03.29., csütörtök 19:45 /
A Piketty-féle tőkeszivattyú: nekünk Mohács kell?

Hazánkkal együtt az egész térséget alkalmatlan/korrupt politikusok irányítják, akik képtelenek felismerni a nemzeti érdekeket – végső soron ez következne a Thomas Piketty sztárközgazdász blogján közzétett, sokat idézett adatsorból. Háttér a friss Heti Válaszban.

Thomas Piketty egy blogbejegyzésének elején egy grafikon szerepel, amely azt mutatja, hogy a négy visegrádi országból 2010 és 2016 között sokkal több tulajdonosi (befektetési) tőke áramlott ki, mint amennyi uniós támogatás érkezett. Magyarország esetében az első szám a GDP arányában megadva 7,2 százalék, a második pedig 4.

A Portfolio.hu-n több közgazdász rámutatott: számtani problémák mellett a grafikon össze nem tartozó dolgokat vet össze. Ha olyan hátrányokkal jár a tőke szabad áramlását megkövetelő uniós tagság, mint azt az ábra mutatja, akkor rejtély, hogy például Szerbia miért akar belépni az EU-ba. Ahogy az is, miért nem akar távozni a közösségből senki Európa ezen fertályán.

Vagy inkompetens (esetleg a nyugati cégek által megvett) politikusok irányítják az egész térséget, vagy arról van szó, hogy a profit kivonása nem egyenlő egy ország kirablásával. (Amiért cserébe „jár” az uniós támogatás.) Ha a mostani helyzet olyan kedvezőtlen Magyarország számára, az is érthetetlen, miért beszélt év elején a miniszterelnök Berlinben arról: a visegrádi országok 2030-ra utolérik a nyugati ipari országokat, és nettó befizetői lesznek az EU költségvetésének.

 

 

 

 

Részletes háttér a március 29-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Népművészeti nagyhatalom vagyunk – megnyílt az idei Nemzeti Szalon

A hagyomány nem egy porosodó, kőbe vésett, mozdulatlanságra ítélt valami, hanem folyamatosan változik, sőt, mi magunk is hagyományt teremtünk – erről is szól az idei, augusztus 20-ig látogatható Nemzeti Szalon a Műcsarnokban. A népművészet először mutatkozik be az intézményben, a siker borítékolható. Részletek a friss Heti Válaszban.

Óriási fordulat: Macron nyit a katolikusok felé

Az állam és egyház elválasztását államideológiaként kezelő Franciaország államfője szokatlan gesztusokat tartalmazó beszédet mondott katolikus vezetők előtt. Emmanuel Macron ezzel új fejezetet nyitna a keresztény egyházzal, és az iszlámnak is üzen. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Magyaroktól ideges a New York-i elit

Egy új médium mindig politikai káosszal köszönt be, ez köti össze korunkat a harmincéves háború korával, Daniel Kehlmann új regényének témájával. A német sztárszerző egy magyar írót tart nemzedéke legnagyobb tehetségének. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Az 1968-as esztendő – Orbán is ehhez képest határozza meg önmagát

Még huszadik századi mércével is kivételesen sűrű esztendő volt 1968. A fél évszázaddal ezelőtti történelmi sorsfordító a jelenből nézve gyökeresen eltérő értelmezéseket kap: egyeseknek Európa új tavaszát jelenti, másoknak a popkultúra kezdetét, vagy a hagyományos értékre épülő világ széthullását. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Bay Zoltán emlékkiállítás nyílt a Csopában

Bay Zoltán kutatóprofesszor kiemelkedő munkássága előtt tisztelegve, illetve a róla elnevezetett kutatóközpont megalapításának negyedévszázados fennállására tekintettel, a 2018-as évben ünnepi eseménysorozat vette kezdetét.