Gazdaság

A Rác fürdő felújításának pikáns részletei

/ 2013.09.05., csütörtök 14:15 /
A Rác fürdő felújításának pikáns részletei

Bár a legfrissebb hírek arról szólnak, hogy a főváros megegyezett a Rác fürdő magánbefektetőivel, a Budapesti Rendőr-főkapitányságon még mindig tart az egy éve hűtlen kezelés gyanúja miatt elindított nyomozás.


Mintegy hétmilliárd forintos kárt okozó hűtlen kezelés gyanújával tett feljelentést még múlt év októberében a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) a Rác fürdőnek nyújtott MFB-s hitelek miatt. A Magyar Fejlesztési Bank ugyanis úgy hagyta jóvá a beruházó Rác Nosztalgia Kft.-nek nyújtott több milliárd forintos kölcsönöket, hogy azt a banküzlet-biztonsági főosztálya nem javasolta, és a jogi igazgatóság is arra hívta fel a figyelmet, hogy fedezet híján túl nagy a hitel kockázata.

A KEHI feljelentése alapján a Fővárosi Főügyészség így 2012. október 30-án nyomozást rendelt el, melynek teljesítésével a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Főosztályát bízta meg. Ám a nyomozás közel egy év után még mindig nem ért véget - értesült a Heti Válasz Online -, holott korábban, 2009-ben egyszer már megjárta a BRFK-t, a büntetőeljárást 2011 szeptemberében azonban bűncselekmény hiánya miatt megszüntette. A Budapesti Rendőr-főkapitányság most „a nyomozás érdekeire való tekintettel" elhárította a tájékoztatást, pedig szerettük volna megtudni: jelenleg mely szakaszban tart a nyomozás, és mikor várható a befejezése.

Mint azt megírtuk: az Erős János vezette Magyar Fejlesztési Bank még 2004. október 25-én döntött úgy, hogy 3,262 milliárd forintos beruházási hitelt nyújt a Rác Nosztalgia Kft.-nek. Az euróalapú forinthitel célja a Rác Fürdő rekonstrukciója és a Rác Termál Hotel felépítésének finanszírozása volt. A kft.-nek a hitel visszafizetését több mint kétéves türelmi idő után kellett volna megkezdenie, az első törlesztőrészlet kifizetésének napja 2007. június 5-e lett volna. Noha ez nem történt meg, a pénzintézet, a normális banki ügymenettől eltérő módon nem mondta fel a kölcsönt, épp ellenkezőleg: több mint 70 százalékkal (!) megemelte a cég számára nyújtott hitelt. További 2,111 milliárd forintot adott beruházási hitel gyanánt, és mellé még egy 200 millió forintos tartós forgóeszközhitelt is nyújtott a műszaki tartalom megváltozására hivatkozva.

Ezzel párhuzamosan a bank érthetetlen okokból a törlesztőrészlet nagyságát is lecsökkentette. Kezdetben ugyanis a teljes hitelösszeg 1,122 százalékát tette volna ki a törlesztőrészlet nagysága, ezt az MFB azonban 0,3 százalékra szállította le. Módosította a törlesztés megkezdésének határidejét is 2008. december 15-re, majd ezt is kitolta 2009. március 23-ára. Az időpont közeledtével viszont a bank megint az ügyfél javára módosította a feltételeket: 2009. február 4-én ugyanis a 2010 utáni évekre ütemezte át a hitel visszafizetését, és a törlesztőrészlet 0,3 százalékos nagyságát még tovább csökkentette, egészen 0,03 százalékra apasztotta.

A fura ügylet természetesen a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél dolgozó szakembereknek is szemet szúrt, és ellenőrzésbe kezdtek az MFB-nél. A 2010 áprilisában lezárt vizsgálatuk megállapította, hogy az MFB „sajátos kockázatkezelési" gyakorlata alapján „a bank kitettsége, és a folyósított hitelek megtérülésének kockázata az eredeti szinthez viszonyítva összességében jelentősen megemelkedett. A Rác Nosztalgia Kft. törlesztési képességének hiánya miatt folyamatosan újraprolongált banki törlesztési határidők, és a törlesztőrészletek összegének permanens csökkentése oda vezetett, hogy a 2004-ben kihelyezett 3,2 milliárdos hitel 2009-re több mint 2,6 milliárd forinttal megemelkedett" úgy, hogy közben az adós, a Rác Nosztalgia Kft. egy fillért nem fizetett.

Az Erős János vezérigazgató és az időközben elhunyt Fekete János elnöki főtanácsadó által irányított MFB a felügyelet kifogásaira akkor azzal érvelt, hogy a törlesztések átütemezésével kapcsolatos döntések előtt minden esetben szakértők véleményét kérte ki. Így többek között kikérték Fekete János vejének, Niklai Ákosnak - a Magyar Szállodaszövetség egykori elnökének - a véleményét is, aki megállapította: az épülő szálloda megfelel egy ötcsillagos hotel kritériumainak.

Az MFB többek között azzal is védekezett, hogy azért ugrottak meg a költségek, mert a régészeti feltárások előre nem látható problémákhoz vezettek, a hotel összterülete a tervezettnek végül a duplája lett, s mert időközben - a még fel sem épült komplexumnál - üzemeltetőváltás történt, ez pedig többletköltségeket okozott. Ráadásul az eredeti költségvetésben még nem számoltak a rengeteg tanácsadói, szakértői, műszaki ellenőri díjakkal, és természetesen a menedzsmentet megillető jutalmazással sem. Mindez együttesen vezetett oda - állítja a bank előző vezetése -, hogy az MFB kényszerhelyzetbe került.

A PSZÁF tudomásul vette az MFB észrevételeit (mi mást tehetett volna ), de azokat nem fogadta el. „Az MFB észrevételei ugyanis nem mondanak ellent a vizsgálat megállapításának, valójában alátámasztják azt, miszerint az MFB a hitelezés és a kockázatkezelés során folyamatosan többletkockázatokat vállalt. Ezek miatt a kockázati kitettség szempontjából kifejezetten hátrányos helyzetbe hozta magát." Arról nem is beszélve, hogy a bank sem az ügyfél-, sem az ügylet minősítését nem végezte el, azt ugyanis „nem tartotta indokoltnak", és erre vonatkozóan túlságosan is laza volt (esetleg szándékosan?) a pénzintézet belső szabályzata.

Az ügy pikantériájához tartozik, hogy 2004. október 25-én, amikor az Erős János vezette MFB hitelszerződést kötött a Rác Nosztalgia Kft.-vel, akkor a Kft. fő tulajdonosa, a Rác Beruházó, Befektető és Szolgáltató Kft. valójában egy ciprusi offshore-paradicsomban bejegyzett cég, a Framor Holding irányítása és befolyása alatt állt.

A legújabb hírek szerint most a Rác fürdő ügyében a magánbefektetők és a főváros csődegyezségre jutott. A Napi Gazdaság információi szerint a többlépcsős folyamat első szakasza már le is zárult. Ennek értelmében külön helyrajzi számra kerül a Rác fürdő, egy másikra a hotel és megint egy másikra a telek, amin az előbbi kettő áll. Ez utóbbinak tulajdonjoga a fürdőhöz hasonlóan a fővárosé marad, míg a hotel a beruházó Rác Nosztalgia Kft. (RN) tulajdonába kerül. Ez utóbbi cégből a magánbefektető - a Rác Beruházó Kft. - kivásárolta a főváros 25 százalékos tulajdonrészét.

A következő lépcsőben a RN átvállalja a beruházásra felvett 7 milliárd forintos hitelt a fővárostól, amit  a főváros vett át korábban az MFB-től. A RN ezt a hitelt 30 év alatt fizeti vissza évi fix 2,5 százalékos kamat mellett a fővárosnak. Így a fürdő a főváros, a hotel pedig a RN Kft. tulajdonában van. A Rác fürdő üzemeltetésére az RN 30 éves szerződést köt a fővárossal - pontosabban a fürdőket üzemeltető Budapest Hévizei és Gyógyfürdői Zrt.-vel - és fizet a vízhasználatért és a földbérletért is. A Napi Gazdaság úgy tudja: hotel beüzemelés akár egymilliárd forintra is rúgó költségeit a Széchenyi Bank fogja állni.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.