valasz.hu/uzlet/van-e-ertelme-betiltani-a-muanyagszatyrot-es-a-szivoszalat-129146

http://valasz.hu/uzlet/van-e-ertelme-betiltani-a-muanyagszatyrot-es-a-szivoszalat-129146

Gazdaság

Pankucsi: városi legenda, hogy milliárdokat szivattyúznak ki az országból

/ 2015.01.30., péntek 08:22 /
Pankucsi: városi legenda, hogy milliárdokat szivattyúznak ki az országból

Városi legenda, hogy sokmilliárd forintos nagyságrendben szivattyúzzák ki a pénzt az országból a multik az adófizetés elől – véli Pankucsi Zoltán. A nemzetgazdasági tárca helyettes államtitkára szerint a rendszerváltás óta nem volt ilyen jó az adómorál Magyarországon. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Jelentősen javultak tavaly az adóbevételek: 2014-ben mindhárom nagy adónem bevételei – így az áfáé, a társasági adóé és a személyi jövedelemadóé is – a várakozáson felül alakultak – nyilatkozza a Heti Válasznak Pankucsi Zoltán. A Nemzetgazdasági Minisztérium adózásért felelős helyettes államtitkára szerint a rendszerváltás óta most először javult az adózási morál Magyarországon, „s óriási siker, hogy a korábbi, régóta fennálló negatív trendet” mára sikerült megtörni. Bár mostanában sokan azt állítják – például a Tescóról vagy egyes nemzetközi dohányvállalatokról –, hogy milliárdokat mentenek ki az adózás elől külföldi anyavállalatukhoz, s mindenféle trükköt bevetnek azért, hogy ne kelljen hazánkban adózniuk, ezek a vélekedések a szakember szerint inkább a városi legendák körébe tartoznak: „ugyan a jelenség valóban létezik, de ne felejtsük el, hogy az ilyen nyilatkozatok mögött sokszor konkurenciaharc vagy más érdekütközés áll. Semmi nem utal ugyanis arra, hogy sokmilliárd eurós nagyságrendben tűnnének el pénzek az adóhatóság elől.

A problémát azonban nem szabad bagatellizálni, hiszen egyes vállalatok tényleg jelentős összegeket szivattyúznak ki az országból. Ez viszont nem magyarországi sajátosság, hanem jogilag alaposan körbebástyázott, a világon mindenhol bevett módszer. Ez ellen a leghatékonyabban pedig globálisan lehet fellépni, s az összefogásnak a magyar kormány is a részese.” Pankucsi Zoltán a luxemburgi adóelkerülési botrány kapcsán elárulta, hogy az Európai Bizottság Magyarországtól is kért be adatokat, s noha még a vizsgálatok folyamatban vannak, annyi már tudható: tíznél kevesebb hazai vállalkozás külföldi anyacége lehet érintett a nagy visszhangot kiváltó nemzetközi adóbotrányban.

Arról, hogy mit gondol az adózásért felelős helyettes államtitkár a Horváth András volt adóellenőr által zöld dossziéba foglalt adócsalásokról, az adórendszer „katyvaszosságáról” és a korábban bevezetett különadókról, bővebben a Heti Válasz január 29-én megjelenő számában olvashatnak. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.