Gazdaság

Az áramszolgáltatók befektetései háromszorosan megtérültek már

/ 2013.01.10., csütörtök 13:32 /
Az áramszolgáltatók befektetései háromszorosan megtérültek már

Januártól a lakosságnak tíz százalékkal kevesebbet kell fizetni a villanyért, a gázért és a távhőért, de sokan támadják a kormány intézkedését, mert a szolgáltatóknak kell lenyelniük a könnyítés árát. Járosi Márton energiapolitikai szakértő szerint nem kellene siratni a „szegény befektetőket".

Nem csillapodik a vihar a rezsicsökkentés körül, az ellenzéki pártok és számos szakértő is igyekszik fogást találni rajta. Az „Orbán-kabinet ismét mások zsebéből »jótékonykodik«" - olvasható például a Népszavában. „Hányszor hallottuk már, hogy csak azt lehet elosztani, ami van. Alapvető igazság. Csak az a kérdés, hogy mi az elosztás célja, kik között és milyen arányban osztjuk el a meglévőt" - írja erre válaszul Járosi Márton, az Energiapolitika 2000 Társulat elnöke.

A szocialista-szabaddemokrata kormányok „a privatizáció óta mindig csak az áremeléseket magyarázták, most a rendszerváltozás óta első alkalommal végrehajtott lakossági árcsökkentések sokkolják őket. Ez nem illik a népbutító eszköztárba. Amikor a lakosság zsebében nyúlkáltak, az nem zavarta őket, a tőkének juttatott extraprofitot a piacgazdaság szükséges és hasznos jellemzőjének tüntették fel. Most a társadalmi igazságosság jegyében a méltányosabb, szociálisabb elosztás ellen lépnek fel. Odajutottunk, hogy nyilvánosan jótékonykodásnak merik nevezni a tisztességesebb elosztás szerény megnyilvánulását is, s média össztüzet lehet zúdítani a közösség érdekében fellépő kormányra."

„Az energetikában rablóprivatizáció történt" a kilencvenes évek közepén - teszi hozzá. A Horn-kormány rendeletben vállalt felelősséget egy nyolcszázalékos eszközarányos nyereség biztosítására, amely aztán a privatizált áramszolgáltatóknál a 20 százalékot, az erőműveknél a 25 százalékot is meghaladta. Ennek következtében mára több mint háromszorosan megtérült a befektetésük. „Tehát a „szegény befektetők" siratása a médiában műkönnyekkel történik. Ezt a káros folyamatot törte meg a kormányzatnak a közszolgáltatások visszaszerzésére irányuló stratégiája, amely a nemzeti vagyonról szóló törvény megalkotásával kezdődött. Az erre alapozott tulajdoni intézkedések teszik lehetővé a rezsicsökkentést, amit a kormány közhatalmi felelősségével élve, a nagyon nehéz körülmények között törekszik megvalósítani" - véli Járosi Márton.

Ami a fejlesztések elmaradásával való riogatást illeti, ennek „legfényesebb cáfolata az állami tulajdonban maradt nagyfeszültségű átviteli hálózat elmúlt 15 évben történt, 200 milliárd forintra becsülhető fejlesztése és világszínvonalú állapota. Egyetlen számottevő üzemzavar sem volt a rendszerben, miközben a világon és Európában több óriási üzemzavar bénította meg hosszabb-rövidebb időre az életet".

Miután a rezsicsökkentés közel négymillió háztartást érint, a kormány illetve a Fidesz részéről két munkacsoport is felügyeli a folyamatot, amelyek jogszabály-módosítást kezdeményezhetnek, ha hibára bukkannak a módosított árképletekben vagy ha úgy ítélik meg, hogy a szolgáltatók „trükközni" próbálnak.

A rezsicsökkentéssel kapcsolatos hírek, közlemények továbbítására és kérdések fogadására már Facebook-oldalt is indított a Fidesz érintett munkacsoportja. A www.facebook.com/2013ARezsicsokkentesEve címen elérhető oldalra érkező tapasztalatokat, kérdéseket Németh Szilárdnak, a Fidesz-frakció rezsicsökkentést ellenőrző munkacsoportjának vezetőjének továbbítják.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.