valasz.hu/uzlet/jonnek-a-visszavalthato-ikea-butorok-biznisz-vagy-kornyezetvedelem-129167

http://valasz.hu/uzlet/jonnek-a-visszavalthato-ikea-butorok-biznisz-vagy-kornyezetvedelem-129167

Gazdaság

A szokatlan sikere

/ 2012.09.12., szerda 18:11 /

Szerzőnk Amerika egyik legsikeresebb üzletembere, műgyűjtőként és a közügyek patrónusaként is kivételes ember. Egyedül sikerült felépítenie két eltérő profilú Fortune 500 céget.

Eli Broad szerint minden sikere arra épül, hogy mer nem hagyományosan, a közvélekedés számára szokatlan módon gondolkodni és dönteni. A bevezetőt jegyző Michael Bloomberg, New York polgármestere azt vallja: manapság több nem hagyományosan gondolkodó emberre van szükség az üzleti életben, a jótékonyság terén, de főleg a kormányzatban. Szerzőnk szerint a sikerhez innovatív, kreatív gondolatokra és megoldásokra van szükség, ezek nem férnek be a hagyományos keretek közé, ettől még nem értelmetlenek, csak szokatlanok. Szerzőnk logikus, de nem hagyományos döntéseket hoz, minden döntés előtt alapos elemzést végez, minden számot beszerez, mindent megtud arról, amiről döntenie kell. Végül legtöbbször a közbölcsességtől és a hagyományos gondolkodástól eltérő döntést hoz, ami azonban logikus, mert tényeken és nem véleményeken alapul.

Mindig szokatlan, nagy álmok alapján tűzi ki magasra tett céljait, ragaszkodik elérésükhöz, szokatlanul sok munkát és időt fektet a célok elérésébe, és mások számára túl nagy önbizalommal végzi dolgait. Mottója egy George Bernard Shaw-idézet: "A hagyományosan gondolkodó ember alkalmazkodik a világhoz. Aki eltér a megszokottól, mindent megtesz, hogy a világ alkalmazkodjon őhozzá. Ezért van, hogy minden haladás a megszokottól elütő embertől jön."

Hatvan év üzleti és a közösség javára végzett, Amerikában is kivételesen sikeres munkája alapján állítja, a recept egyszerű: kérdezz sokat, járj járatlan ösvényen, mindig felfelé módosítsd a várakozásokat, vállalj kockázatot, légy nyughatatlan, és a legfontosabb: mindig csak a legjobbal elégedj meg. Az üzenet világos: üzletben és politikában a nem hagyományos gondolkodás sikeres lehet. Akkor is, ha azt a többség először nem tartja helyesnek, mert eltér az uralkodó közvélekedéstől. Sőt, nagy változások idején, válságban, elrontott helyzetekben nincs is más megoldás, mint új, nem hagyományos megoldásokat bevezetni: a járt utat el kell hagyni, hiszen az kudarchoz vezetett.


Ma úgy tűnhet, hogy a magyar kormány szokatlan, sőt logikátlan döntések sorát hozza, amikor szembeszáll a pénzpiaccal, a bankokkal, a monopolpiacot szerző multikkal, az unióval és más erős érdekcsoportokkal. Ez azonban nem értelmetlen, csak szokatlan. Alapos elemzésre, sok tényre és számra épülnek a magyar gazdaságpolitika döntései, mögöttük nagy álmok, erős célok, tudatosan vállalt kockázatok és a jövőben működő megoldások keresése húzódik meg.

Használjuk szerzőnk tanácsát, amely szerint a legjobb kérdés: "Miért ne?" Miért ne keresnénk új utakat, ha a régiek zsákutcának bizonyultak? Miért ne ismételhetnénk meg korábbi, 2000 körüli években elért sikereinket? Miért ne törhetnénk ki az adósságcsapdából? Miért ne lehetne nálunk Európa egyik legversenyképesebb gazdasága? Miért ne nyithatnánk az unión túlra és Keletre? Miért ne lehetne az új külső és a fellendülő belső piacok révén dinamikus növekedés? Miért ne lehetne alacsonyabb alapkamat és hitelbőség? Miért ne lehetne egyszerre jó egyensúly és erős növekedés? Miért ne lehetne másfél millióval több adózó munkahely? Miért ne jönnének vissza, akik a válságos években külföldre mentek? Miért ne lehetnénk jók a közmunkában, a térségi és a globális munkamegosztásban? Miért ne használnánk jobban erőforrásainkat? Miért ne lehetnénk eredetiek és szokatlanok?

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.