Gazdaság

A Tigris piac bezárása nem zavarja a józsefvárosi „kis Kínát”

/ 2014.06.16., hétfő 08:42 /
A Kőbányai út két oldala

A Kőbányai út két oldala

Ma reggel megkezdődött a budapesti Kőbányai úti józsefvárosi piac (ismertebb nevén: a „kínai piac”) birtokbavétele. A lépéssel az állam a régi ígéretét teljesíti: mivel a Négy Tigris Budapest közismert bűnözési forrópontja, a kiürítés és rendezés évtizedek óta napirenden van, de igazán erőset csak tavaly nyáron mondott a VIII. kerületi önkormányzat. Noha sokan hihették, hogy a visszavételi folyamat valahol útközben úgyis elakad, ma pont kerül a történet végére: a hírek szerint reggel óta a rendőrség be is fejezte a terület átvizsgálását, Schmidt Zoltán bírósági végrehajtó a piacot lezárta.

Még mielőtt azt hinnénk, ezzel vége a budapesti kis Kínának, az olcsó (csempész)áruk szigetének, tekintsünk át a Kőbányai út túloldalára!

Tavaly nyáron írtunk arról, hogy a helyzet egyáltalán nem egyszerű. Salát Gergely cikkéből kiderült, hogy az, amit a köznyelv „józsefvárosi piacnak” nevez, valójában két részből áll: a Kőbányai út és a vasúti vágányok közti vékony sávban (kb. 4 hektáron) működött a hírhedt Négy Tigris (ennek lesz most vége), az út túloldalán azonban ott az egykori Ganz-MÁVAG 43 hektáros (!) ipartelepe, melynek jelentős részét az elmúlt másfél évtizedben szintén birtokba vették a távol-keleti kereskedők.

Ez pedig a Négy Tigris kirámolása után is zavartalanul üzemel.

A 300 épületet magában foglaló telken feltehetően lesz hely a túloldalról kiköltöztetett árusoknak is.

Hogy miért nem áll neki a hatóság az ipartelepnek is?

Többféle válasz is adható, maradjunk a technikai magyarázatnál: a terület több mint 150 tulajdonos osztatlan közös tulajdonában van, akiknek nagyobb része ráadásul külföldi, a bérlők, albérlők, al-albérlők és al-al-albérlők rendszere tulajdonképpen áttekinthetetlen.

Aki járt már ezen a területen (nekem volt szerencsém), tudja, hogy az ipartelep még inkább állam az államban, mint a Négy Tigris volt: órákat lehet itt eltölteni úgy, hogy a betévedt polgár nem is találkozik európai emberrel, a feliratok és eligazító táblák is vietnámiul és kínaiul vannak, a büfékben és éttermekben valódi (tehát nem kamu, európai ízlésre „lefordított”) távol-keleti kajákat adnak.

A Négy Tigris tehát eltűnik, a helyzet mégis – nagyjából – változatlan, hiszen a Ganz-MÁVAG-telepen zajló nagykereskedelem (ami az igazi nagy falat) továbbra is működhet.

Ki a tulajdonos?
A Négy Tigris és a szervezett bűnözés összefonódása

A Kőbányai út ura a kilencvenes években (hivatalosan 1997-től) a Club Tihanyt is birtokló Szetlik Ferenc vállalkozó volt. Az ingatlant a MÁV-tól az ő Komondor Kft.-je bérelte és adta ki a kereskedőknek. Ekkoriban a piacozásban stratégiai jelentőségű őrző-védő feladatokat a később maffiavádakkal elítélt Tasnádi Péter, illetve Láposi Lőrinc nyugalmazott nyomozó közös cége, a Mesterdetektív Kft. végezte.

A Komondor Kft.-t Szetlik 1998-as halála óta özvegye, Pápa Marianne irányítja, akit többen Magyarország leggazdagabb üzletasszonyának tartanak; vagyonát tízmilliárdosra becsülik.

Korábban a HVG és a Heti Válasz is írt arról, hogy kapcsolat állhatott fenn a nyilvánosságtól következetesen elzárkózó Pápa Marianne és Portik Tamás, letartóztatásban levő egykori Energol-vezető között. 

A Négy Tigris bezárása a mérlegadatok szerint nem okoz komoly érvágást az üzletasszonynak: a Komondor Kft. 2009-ben még 1,8 milliárd árbevételt ért el 175 milliós eredménnyel, de azóta veszteséget termel.

A témában érdemes elolvasni a Figyelő tavalyi cikkét is.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.