valasz.hu/uzlet/garamvolgyi-balazs-az-mv-magyar-vallalkozasfinanszirozasi-zrt-uj-vezerigazgatoja-71560

http://valasz.hu/uzlet/garamvolgyi-balazs-az-mv-magyar-vallalkozasfinanszirozasi-zrt-uj-vezerigazgatoja-71560

Gazdaság

Budai: Sukoró és a HM-es korrupciós ügyek is bírósági szakban vannak

/ 2012.08.30., csütörtök 19:47 /

Jelenleg hét olyan ügy van - illetve már volt - bírósági szakaszban, amelyben az elszámoltatási kormánybiztos vizsgálódott, és tett feljelentést; ezek között van például a sukorói telekcsere és a honvédelmi minisztériumi (HM) ingatlanok ügye - tájékoztatta az MTI-t Budai Gyula, akinek augusztus 31-ével ér véget elszámoltatási kormánybiztosi megbízatása.

Budai Gyula a Miniszterelnökséget vezető államtitkárral, Lázár Jánossal és Giró-Szász András kormányszóvivővel közösen értékelte csütörtökön sajtótájékoztatón az elmúlt két évben végzett elszámoltatási munkát, amelyről Lázár János azt mondta: eredményesen zárult az elszámoltatás feltáró része.

A sajtótájékoztató után Budai Gyula az MTI-hez eljuttatott tájékoztatásában is emlékeztetett, hogy idén augusztusig hivatala 1442 ügyet vizsgált, 110 nyilvános jelentést készített, 61 esetben tett büntetőfeljelentést, amelyből 30 ügyben még folyik a nyomozás, 7 ügyben viszont már megtörtént a vádemelés. A nyomozások során 47 embert gyanúsítottak meg, és 39 ellen emeltek vádat.

Az MTI-nek megküldött dokumentumban a kormánybiztos részletesen is kitér arra a hét ügyre, amely bírósági szakban van, illetve volt.

Ezek között szerepel egy pákozdi 200 hektáros állami földterület művelésből történő kivonása és értékesítése - amely miatt tavaly másfél év felfüggesztett börtönt kapott Benedek Fülöp volt szakállamtitkár -, a bábolnai ménesbirtok ügye - amelyben nem jogerősen, bűncselekmény hiányában felmentette a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés vádja alól Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt vezetőjét és Mezei Lászlót, a Nemzeti Ménesbirtok Kft. volt ügyvezetőjét a Tatabányai Törvényszék -, továbbá az agrárintervencióval összefüggő visszaélések, amelyek akár hétmilliárd forintos vagyoni hátránnyal is járhattak.

Az ügyek között szerepel - olvasható a tájékoztatásban - a Honvédelmi Minisztériumnál (HM) feltárt vesztegetési ügy is, az úgynevezett tábornokper, amelyben három dandártábornok, hat ezredes, három alezredes, egy őrnagy és négy polgári személy ellen bűnszövetségben üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntett miatt emelt vádat a katonai ügyészség. Budai Gyula közlése szerint az ügyben 200 millió forintos nagyságrendű vesztegetési pénzről lehet szó.

Szintén a HM-mel kapcsolatos az az ingatlanvásárlási ügy, amelyben Fapál László, a tárca volt közigazgatási államtitkára és Juhász Ferenc, a tárca volt minisztere is vádlott - közölte a kormánybiztos.

A sukorói telekcsere ügyében vádalt emelt az ügyészség Tátrai Miklós, az MNV Zrt. volt vezérigazgatója, Császy Zsolt, az MNV Zrt. volt értékesítési igazgatója, Markó Andrea, a Pénzügyminisztérium volt szakállamtitkára, valamint F. Zsolt értékbecslő és V. Bálint ügyvéd ellen - sorolta a kormánybiztos.

A hetedik ügy a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt.-vel függ össze: ebben néhány hete emelt vádat a Fővárosi Főügyészség Kocsis István, a cég korábbi vezérigazgatója és öt társa - köztük Kovács József, a Paksi Atomerőmű korábbi vezérigazgatója, valamint az MVM-mel korábban kapcsolatban álló Kapolyi László volt szocialista országgyűlési képviselő - ellen bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt. A vádirat szerint a vádlottak különféle szerződések megkötése révén összesen több mint 15 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a Magyar Villamos Művek Zrt.-nek, illetve az MVM cégcsoportjába tartozó Paksi Atomerőmű Zrt.-nek - zárul Budai Gyula tájékoztatása, hozzátéve, hogy a hét üggyel több mint 24 milliárd forint kár érhette a magyar államot.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.