Gazdaság

A zsebünkön érezzük meg a versenyhivatal tevékenységét

/ 2014.05.20., kedd 14:11 /

Legalább 58 milliárd forinttal több maradt a fogyasztók zsebében a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) működése következtében a 2008-2012 közötti időszakban. Elsősorban a kartellügyek drágítják meg a lakosság számára a piacokat.

Jóléti hatása van a versenynek, illetve a versenyhivatal fellépésének, amelyet az a felmérés is igazol, amely Magyarországon először készült el - mondta Juhász Miklós, a versenyhatóság elnöke a felmérés bemutatóján. A vizsgált négyéves időszakban a GVH 17 milliárd forint bírságot szabott ki, miközben eljárásaival 58 milliárd forintot takarított meg a fogyasztóknak. Másképpen fogalmazva: a GVH közbelépése nélkül - vagyis ha megvalósult volna az egyes cégek jogsértő versenykorlátozó magatartása - az érintett termékek és szolgáltatások legalább 5-10 százalékkal és legalább két éven át lettek volna drágábbak.

A verseny a közjó elérésének egyik legfontosabb eszköze, amivel a társadalom többsége, így a fogyasztó is jól jár - tette hozzá Csaba László közgazdász. Ezért is fontos intézmény a GVH, hiszen szabályozó tevékenységével arra sarkallja a cégeket, hogy tiszta eszközökkel érjenek el eredményeket a piacon.

A felmérés során a haszon számszerűsítéséhez az élenjáró külföldi versenyhatóságok által kifejlesztett és használt kereteket vették át. Kiszámolták, hogy adott cégek a monopolhelyzet kihasználása révén egy bizonyos forgalom mellett mekkora áremelést akartak végrehajtani, amit a GVH-nak sikerült megakadályoznia - ismertette a módszert Bara Zoltán, a GVH versenypolitikai irodájának vezetője. Az 58 milliárdos megtakarítás a 2008 és 2012 között lezárt versenykorlátozó megállapodások, az erőfölénnyel való visszaélések és a fúziók adatai alapján keletkezett. A számítás módját a Magyar Tudományos Akadémia KRTK Közgazdaság-tudományi Intézet munkatársai értékelték, és megállapították, hogy ez megfelel a legjobb nemzetközi gyakorlatnak.

Az 58 milliárdos összeget konzervatív becsléssel számolták. Ez azt jelenti, hogy tényleges fogyasztói haszon minden bizonnyal magasabb volt: ha például az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) alapértékeit használták volna, akkor a kimutatott megtakarítás több mint 80 milliárd forint lett volna. Valentiny Pál, az MTA közgazdasági intézetének főmunkatársa szerint a későbbiekben érdemes lenne számszerűsíteni az elrettentő hatást is. Mint megállapította, a konzervatívan számított 58 milliárdos megtakarítás is több mint négyszerese a GVH működésére fordított kiadásnak.

A tiszta verseny a vállalkozások számára is nyereséget hoz. A GVH ezért folyamatosan igyekszik fejleszteni a versenykultúrát, illetve javítani ennek elfogadottságát a kis- és középvállalkozások körében is. A www.megfeleles.hu honlapon részletes információkat találhatnak a vállalatok a versenyjogi szabályokról és betartásuk előnyeiről.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Így születik újjá a Múzeumkert

Budapest tele van történeti kertekkel, csak gyakran észre sem vesszük, hogy kertművészeti emlékekkel van dolgunk. A Magyar Nemzeti Múzeum kertjének megújítása példa lehet további parkok újjászületéséhez. A friss Heti Válaszban bemutatjuk a kertrekonstrukció terveit.

Uralkodj, Britannia! – Újra összeáll az angolszász tengely?

A brit kormányfő nemrég arról beszélt Donald Trumpnak: ismét az angolszász országoknak kellene vezetni a világot. A Brexit után London új birodalmat akar létrehozni, és az unió elől elhalászná a nagy piacokat, például Amerikát, Indiát. Részletek a friss Heti Válaszban.

Magyarország adóparadicsom lett

A jelen körülmények között az a gazdaság jár jól, amely fel tudja hívni magára a tőke figyelmét; Európa országai ezen a téren is elkényelmesedtek – véli Pankucsi Zoltán, a Deloitte igazgatója. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Hamarosan a mozikban a Kincsem-film!

Március 16-tól látható a minden idők legdrágább magyar filmjeként beharangozott Kincsem. Herendi Gábor rendező a korszerű történelmi moziról, a nézőkért folyó versenyről és arról, mit keres a XIX. századi történetben Flour Tomi Mizuja. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Népesedési csőd szélén az ország – mutatjuk az okokat

Legutóbbi évértékelőjén Orbán Viktor elismerte: egy, ám annál életbe vágóbb területen, a demográfia katasztrófa megállításában nem sikerült az áttörés. A friss Heti Válaszban áttekintjük, hogy miért vagyunk népesedési csődhelyzetben.

A Momentum kivégzi az LMP-t, az Együttet és a Párbeszédet?

A Momentum a baloldalon azokra jelenti a legnagyobb veszélyt, akik lelkesen gyűjtötték neki az aláírásokat: az Együttre, az LMP-re és a Párbeszédre. Botka László közben gyurcsánytalanítaná a baloldalt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mentsen életet egy mozdulattal!

Magyarországon évente mintegy 800 szívbeteg gyermek születik, akik magukra hagyatva többségében halálraítéltek; kellő időben történő adekvát kezelésük esetén azonban 95%-uk megmenthető.