Gazdaság

A zsebünkön érezzük meg a versenyhivatal tevékenységét

/ 2014.05.20., kedd 14:11 /

Legalább 58 milliárd forinttal több maradt a fogyasztók zsebében a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) működése következtében a 2008-2012 közötti időszakban. Elsősorban a kartellügyek drágítják meg a lakosság számára a piacokat.

Jóléti hatása van a versenynek, illetve a versenyhivatal fellépésének, amelyet az a felmérés is igazol, amely Magyarországon először készült el - mondta Juhász Miklós, a versenyhatóság elnöke a felmérés bemutatóján. A vizsgált négyéves időszakban a GVH 17 milliárd forint bírságot szabott ki, miközben eljárásaival 58 milliárd forintot takarított meg a fogyasztóknak. Másképpen fogalmazva: a GVH közbelépése nélkül - vagyis ha megvalósult volna az egyes cégek jogsértő versenykorlátozó magatartása - az érintett termékek és szolgáltatások legalább 5-10 százalékkal és legalább két éven át lettek volna drágábbak.

A verseny a közjó elérésének egyik legfontosabb eszköze, amivel a társadalom többsége, így a fogyasztó is jól jár - tette hozzá Csaba László közgazdász. Ezért is fontos intézmény a GVH, hiszen szabályozó tevékenységével arra sarkallja a cégeket, hogy tiszta eszközökkel érjenek el eredményeket a piacon.

A felmérés során a haszon számszerűsítéséhez az élenjáró külföldi versenyhatóságok által kifejlesztett és használt kereteket vették át. Kiszámolták, hogy adott cégek a monopolhelyzet kihasználása révén egy bizonyos forgalom mellett mekkora áremelést akartak végrehajtani, amit a GVH-nak sikerült megakadályoznia - ismertette a módszert Bara Zoltán, a GVH versenypolitikai irodájának vezetője. Az 58 milliárdos megtakarítás a 2008 és 2012 között lezárt versenykorlátozó megállapodások, az erőfölénnyel való visszaélések és a fúziók adatai alapján keletkezett. A számítás módját a Magyar Tudományos Akadémia KRTK Közgazdaság-tudományi Intézet munkatársai értékelték, és megállapították, hogy ez megfelel a legjobb nemzetközi gyakorlatnak.

Az 58 milliárdos összeget konzervatív becsléssel számolták. Ez azt jelenti, hogy tényleges fogyasztói haszon minden bizonnyal magasabb volt: ha például az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) alapértékeit használták volna, akkor a kimutatott megtakarítás több mint 80 milliárd forint lett volna. Valentiny Pál, az MTA közgazdasági intézetének főmunkatársa szerint a későbbiekben érdemes lenne számszerűsíteni az elrettentő hatást is. Mint megállapította, a konzervatívan számított 58 milliárdos megtakarítás is több mint négyszerese a GVH működésére fordított kiadásnak.

A tiszta verseny a vállalkozások számára is nyereséget hoz. A GVH ezért folyamatosan igyekszik fejleszteni a versenykultúrát, illetve javítani ennek elfogadottságát a kis- és középvállalkozások körében is. A www.megfeleles.hu honlapon részletes információkat találhatnak a vállalatok a versenyjogi szabályokról és betartásuk előnyeiről.

Rosta

Élő Anita

Találkozunk 2016-ban!

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

100 milliárd: Vajnáék ennyit nyernek, mi minimum ennyit bukunk

Újabb ítélet mutatja, hogy védhetetlen a kaszinóbiznisz szabályozása, amin Andy Vajna és néhány más vállalkozó tíz év alatt százmilliárdot kaszálhat, az adófizetők pedig még ennél is többet veszíthetnek. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Miért van ennyi arab orvos Magyarországon?

Öt év alatt megkétszereződött a nálunk praktizáló külföldi orvosok száma. Kivételes karriereket futnak be arab gyógyítók – de hogyan lett „kiadó” osztályvezetői állások egész sora, holott az orvosok tíz éve még tolakodtak értük? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Mennyire üthetik meg a Fideszt a Semjén- és Kósa-ügyek?

A Fidesz-politikusok ügyeivel kapcsolatos válaszok hiánya miatt elégedetlen híveket akarta lecsendesíteni, vagy revánsot jelentett be Orbán Viktor? Ez a kérdés, amióta a kormányfő március 15-én „erkölcsi, politikai és jogi elégtételről” beszélt. Válaszok a csütörtöki Heti Válaszban.