Gazdaság

A zsebünkön érezzük meg a versenyhivatal tevékenységét

/ 2014.05.20., kedd 14:11 /

Legalább 58 milliárd forinttal több maradt a fogyasztók zsebében a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) működése következtében a 2008-2012 közötti időszakban. Elsősorban a kartellügyek drágítják meg a lakosság számára a piacokat.

Jóléti hatása van a versenynek, illetve a versenyhivatal fellépésének, amelyet az a felmérés is igazol, amely Magyarországon először készült el - mondta Juhász Miklós, a versenyhatóság elnöke a felmérés bemutatóján. A vizsgált négyéves időszakban a GVH 17 milliárd forint bírságot szabott ki, miközben eljárásaival 58 milliárd forintot takarított meg a fogyasztóknak. Másképpen fogalmazva: a GVH közbelépése nélkül - vagyis ha megvalósult volna az egyes cégek jogsértő versenykorlátozó magatartása - az érintett termékek és szolgáltatások legalább 5-10 százalékkal és legalább két éven át lettek volna drágábbak.

A verseny a közjó elérésének egyik legfontosabb eszköze, amivel a társadalom többsége, így a fogyasztó is jól jár - tette hozzá Csaba László közgazdász. Ezért is fontos intézmény a GVH, hiszen szabályozó tevékenységével arra sarkallja a cégeket, hogy tiszta eszközökkel érjenek el eredményeket a piacon.

A felmérés során a haszon számszerűsítéséhez az élenjáró külföldi versenyhatóságok által kifejlesztett és használt kereteket vették át. Kiszámolták, hogy adott cégek a monopolhelyzet kihasználása révén egy bizonyos forgalom mellett mekkora áremelést akartak végrehajtani, amit a GVH-nak sikerült megakadályoznia - ismertette a módszert Bara Zoltán, a GVH versenypolitikai irodájának vezetője. Az 58 milliárdos megtakarítás a 2008 és 2012 között lezárt versenykorlátozó megállapodások, az erőfölénnyel való visszaélések és a fúziók adatai alapján keletkezett. A számítás módját a Magyar Tudományos Akadémia KRTK Közgazdaság-tudományi Intézet munkatársai értékelték, és megállapították, hogy ez megfelel a legjobb nemzetközi gyakorlatnak.

Az 58 milliárdos összeget konzervatív becsléssel számolták. Ez azt jelenti, hogy tényleges fogyasztói haszon minden bizonnyal magasabb volt: ha például az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) alapértékeit használták volna, akkor a kimutatott megtakarítás több mint 80 milliárd forint lett volna. Valentiny Pál, az MTA közgazdasági intézetének főmunkatársa szerint a későbbiekben érdemes lenne számszerűsíteni az elrettentő hatást is. Mint megállapította, a konzervatívan számított 58 milliárdos megtakarítás is több mint négyszerese a GVH működésére fordított kiadásnak.

A tiszta verseny a vállalkozások számára is nyereséget hoz. A GVH ezért folyamatosan igyekszik fejleszteni a versenykultúrát, illetve javítani ennek elfogadottságát a kis- és középvállalkozások körében is. A www.megfeleles.hu honlapon részletes információkat találhatnak a vállalatok a versenyjogi szabályokról és betartásuk előnyeiről.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Különleges Arany-estek

Három fővárosi színház is különleges programot kínál az Arany-emlékévben: a Katona félmaratont rendez, a Radnóti Színarany, az Örkény Aranyozás címmel tart előadást.

Kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól

Nem kis részben a dolgozók kifacsarásán alapuló humánpolitika okozta a Ryanair botrányos járattörlési hullámát, de a vállalat némi fizetésemeléssel kezelheti a belső feszültségeket. Közben kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól is. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mi történt az EAST ’56-os dalával?

Rosszulesett a zenekarnak, hogy az ’56-os forradalom tavalyi évfordulóján nem az EAST legendás dalát és klipjét vették elő, de megértik. Móczán Péter basszusgitárost, az együttes alapítóját, vezetőjét az október 23-i életműkoncertjük előtt kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Bizonyíték: a szovjet katonák tömegesen erőszakoltak meg nőket

Hogyan lett Magyarországon ’48-ra annyi kommunista, hogy átvehették a hatalmat? Miként győzött vidéken harcok nélkül a forradalom? Hogyan kerültek kulcsszerepbe a „kommunistamentők”? Miért akasztották fel őket utóbb? Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke 1956-ról. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

A halál völgyében: miért bukik el tízből kilenc startup?

Divatba jöttek a startupok Magyarországon, de tízből kilenc induló vállalkozás elbukik, és lassan nő a sikersztorik száma. Ezen változtatna a Telenor gyorsítóprogramja, melynek két mentorától kérdeztük, mik a leggyakoribb buktatók.

Fekete György utódja: „Ide ne hozzon senki pártpolitikát!”

Karmester vagyok, és az is maradok, nem lettem politikus attól, hogy MMA-elnöknek választottak – mondja Vashegyi György, aki november elejétől három évig vezeti a köztestületet. Az új elnökkel minőségről, ízlésdiktatúráról és az együttműködés hiányáról is beszélgettünk a friss Heti Válaszban.