valasz.hu/uzlet/mar-meg-mer-szolalni-a-muszaki-ertelmiseg-is-123994

http://valasz.hu/uzlet/mar-meg-mer-szolalni-a-muszaki-ertelmiseg-is-123994

Gazdaság

A zsebünkön érezzük meg a versenyhivatal tevékenységét

/ 2014.05.20., kedd 14:11 /

Legalább 58 milliárd forinttal több maradt a fogyasztók zsebében a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) működése következtében a 2008-2012 közötti időszakban. Elsősorban a kartellügyek drágítják meg a lakosság számára a piacokat.

Jóléti hatása van a versenynek, illetve a versenyhivatal fellépésének, amelyet az a felmérés is igazol, amely Magyarországon először készült el - mondta Juhász Miklós, a versenyhatóság elnöke a felmérés bemutatóján. A vizsgált négyéves időszakban a GVH 17 milliárd forint bírságot szabott ki, miközben eljárásaival 58 milliárd forintot takarított meg a fogyasztóknak. Másképpen fogalmazva: a GVH közbelépése nélkül - vagyis ha megvalósult volna az egyes cégek jogsértő versenykorlátozó magatartása - az érintett termékek és szolgáltatások legalább 5-10 százalékkal és legalább két éven át lettek volna drágábbak.

A verseny a közjó elérésének egyik legfontosabb eszköze, amivel a társadalom többsége, így a fogyasztó is jól jár - tette hozzá Csaba László közgazdász. Ezért is fontos intézmény a GVH, hiszen szabályozó tevékenységével arra sarkallja a cégeket, hogy tiszta eszközökkel érjenek el eredményeket a piacon.

A felmérés során a haszon számszerűsítéséhez az élenjáró külföldi versenyhatóságok által kifejlesztett és használt kereteket vették át. Kiszámolták, hogy adott cégek a monopolhelyzet kihasználása révén egy bizonyos forgalom mellett mekkora áremelést akartak végrehajtani, amit a GVH-nak sikerült megakadályoznia - ismertette a módszert Bara Zoltán, a GVH versenypolitikai irodájának vezetője. Az 58 milliárdos megtakarítás a 2008 és 2012 között lezárt versenykorlátozó megállapodások, az erőfölénnyel való visszaélések és a fúziók adatai alapján keletkezett. A számítás módját a Magyar Tudományos Akadémia KRTK Közgazdaság-tudományi Intézet munkatársai értékelték, és megállapították, hogy ez megfelel a legjobb nemzetközi gyakorlatnak.

Az 58 milliárdos összeget konzervatív becsléssel számolták. Ez azt jelenti, hogy tényleges fogyasztói haszon minden bizonnyal magasabb volt: ha például az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) alapértékeit használták volna, akkor a kimutatott megtakarítás több mint 80 milliárd forint lett volna. Valentiny Pál, az MTA közgazdasági intézetének főmunkatársa szerint a későbbiekben érdemes lenne számszerűsíteni az elrettentő hatást is. Mint megállapította, a konzervatívan számított 58 milliárdos megtakarítás is több mint négyszerese a GVH működésére fordított kiadásnak.

A tiszta verseny a vállalkozások számára is nyereséget hoz. A GVH ezért folyamatosan igyekszik fejleszteni a versenykultúrát, illetve javítani ennek elfogadottságát a kis- és középvállalkozások körében is. A www.megfeleles.hu honlapon részletes információkat találhatnak a vállalatok a versenyjogi szabályokról és betartásuk előnyeiről.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Trumpra figyel a világ

Gyász Manchesterben, elégedetlenség és káosz Dél-Amerikában, Trump első elnöki útja -ez volt a hét képekben.

Bemutatjuk a Heti Válasz legidősebb olvasóját!

A hét e heti embere annyira szubjektív választás, hogy magyarázatra szorul. Pottyondy Zsófia május 18-án töltötte be a 104. életévét. Ő a Heti Válasz legrégebben fiatal előfizetője.

 „Már meg mer szólalni a műszaki értelmiség is”

A mérnökök sokáig féltek, hogy rájuk sütik a politizálás bélyegét, de ez változóban van – mondja Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara leköszönő elnöke, akit korrupcióról és a lefújt olimpiáról is kérdeztünk. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Szenzáció: eddig nem ismert Lechner-épületeket azonosítottak

A magyar építészettörténet legizgalmasabb alakjáról számos mű látott már napvilágot. A frissen megjelent Lechner összes című pompás kötet szerzői nem érték be a korábbi eredmények számbavételével, van olyan épület, amit először ők azonosítottak. Részletek a friss Heti Válaszban.