Gazdaság

A zsebünkön érezzük meg a versenyhivatal tevékenységét

/ 2014.05.20., kedd 14:11 /

Legalább 58 milliárd forinttal több maradt a fogyasztók zsebében a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) működése következtében a 2008-2012 közötti időszakban. Elsősorban a kartellügyek drágítják meg a lakosság számára a piacokat.

Jóléti hatása van a versenynek, illetve a versenyhivatal fellépésének, amelyet az a felmérés is igazol, amely Magyarországon először készült el - mondta Juhász Miklós, a versenyhatóság elnöke a felmérés bemutatóján. A vizsgált négyéves időszakban a GVH 17 milliárd forint bírságot szabott ki, miközben eljárásaival 58 milliárd forintot takarított meg a fogyasztóknak. Másképpen fogalmazva: a GVH közbelépése nélkül - vagyis ha megvalósult volna az egyes cégek jogsértő versenykorlátozó magatartása - az érintett termékek és szolgáltatások legalább 5-10 százalékkal és legalább két éven át lettek volna drágábbak.

A verseny a közjó elérésének egyik legfontosabb eszköze, amivel a társadalom többsége, így a fogyasztó is jól jár - tette hozzá Csaba László közgazdász. Ezért is fontos intézmény a GVH, hiszen szabályozó tevékenységével arra sarkallja a cégeket, hogy tiszta eszközökkel érjenek el eredményeket a piacon.

A felmérés során a haszon számszerűsítéséhez az élenjáró külföldi versenyhatóságok által kifejlesztett és használt kereteket vették át. Kiszámolták, hogy adott cégek a monopolhelyzet kihasználása révén egy bizonyos forgalom mellett mekkora áremelést akartak végrehajtani, amit a GVH-nak sikerült megakadályoznia - ismertette a módszert Bara Zoltán, a GVH versenypolitikai irodájának vezetője. Az 58 milliárdos megtakarítás a 2008 és 2012 között lezárt versenykorlátozó megállapodások, az erőfölénnyel való visszaélések és a fúziók adatai alapján keletkezett. A számítás módját a Magyar Tudományos Akadémia KRTK Közgazdaság-tudományi Intézet munkatársai értékelték, és megállapították, hogy ez megfelel a legjobb nemzetközi gyakorlatnak.

Az 58 milliárdos összeget konzervatív becsléssel számolták. Ez azt jelenti, hogy tényleges fogyasztói haszon minden bizonnyal magasabb volt: ha például az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) alapértékeit használták volna, akkor a kimutatott megtakarítás több mint 80 milliárd forint lett volna. Valentiny Pál, az MTA közgazdasági intézetének főmunkatársa szerint a későbbiekben érdemes lenne számszerűsíteni az elrettentő hatást is. Mint megállapította, a konzervatívan számított 58 milliárdos megtakarítás is több mint négyszerese a GVH működésére fordított kiadásnak.

A tiszta verseny a vállalkozások számára is nyereséget hoz. A GVH ezért folyamatosan igyekszik fejleszteni a versenykultúrát, illetve javítani ennek elfogadottságát a kis- és középvállalkozások körében is. A www.megfeleles.hu honlapon részletes információkat találhatnak a vállalatok a versenyjogi szabályokról és betartásuk előnyeiről.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.