Gazdaság

Amikor pénzt hoz az unalmas jelző

/ 2017.01.24., kedd 13:09 /
Amikor pénzt hoz az unalmas jelző

Magyarország - unalmas. Ez kifejezetten dicsérő értékelés akkor, ha a gazdaság történéseiről szólunmk - az Equilor szerint hazánkban nem történik idén semmi érdekes, a hazai gazdaság előre tervezhető módon növekszik. A befektetők egy része szereti a biztonságot adó "unalmas" storykat...

 Magyarország gazdasági szempontból hasonlóan unalmas évet zárhat 2017-ben, mint tette azt 2016-ban. A jegybank sikeresen alakította úgy a folyamatot, hogy már nem az alapkamat alakítja a jövőt, a befogadási korlátozások miatt a bankközi kamatláb messze elszakadt a jegybanki alapkamattól – míg az alapkamat stabilan 0,9 százalékon áll, a BUBOR szintje rövid futamidő esetén akár még negatív is lehet. A változások kihatnak a hosszú távú állampapírok hozamaira. Továbbra is likviditási bőség van, ez az MNB lépéseivel együtt olyan, eddig nem látott helyzetet tud előhozni, hogy a diszkontkincstárjegyekből már komoly hiány alakult ki a piacon – értékelték a helyzetet az Euilor szakemberei.

Szántó András üzletág igazgató szerint most már viszonylag jól becsülhető és látható az infláció, amely a tartósan alacsony kamatok mellett azt üzeni, hogy a piacnak fel kell készülnie a negatív reálkamatra. Ilyen esetben a beruházások további elhalasztása nem vonzó, hiszen a pénz befektetés nélkül csak veszít az értékéből. Ez igaz mind vállalati, mind lakossági oldalon is – a lakossági fogyasztás és a beruházások növekedése már rövidtávon növelni fogja az aggregált keresletet. Az Equilor elemzői szerint 2017-ben összességében 1,9, míg 2018-ban 2,4 százalékos lehet a pénzromlás mértéke Magyarországon. A GDP-növekedést az optimista 4 százalékot várókkal szemben 3,1 százalékra teszik a társaság elemzői, sőt azt sem zárják ki, hogy még ennél is kisebb lesz a növekedés. Ugyanakkor a 3 százalékos növekedési mértéket szerintük 2018-ban tartani fogja tudni a magyar gazdaság.

Az euró-forint árfolyama az elmúlt 18 hónapban a legstabilabb volt a környező és feltörekvő piacok között, s idén sem lesz ez másképp. 2018-ra ugyanakkor kismértékű forint gyenegülést prognosztizálnak.

A politikától fél a piac

Az elmúlt évben alulértékeltük a politikai kockázatot, ma viszont – a tavalyi eredmények tükrében – jellemzően túlértékeljük a politikai kockázatokat, rettegünk minden választástól – vélekedett Kiss Mónika, az Equilor vezető elemzője. Az elmúlt év magyarázatát az elemző azzal hozta összefüggésbe, hogy az elmúlt időszakban reálértelemben a középosztály jövedelme csökkent reálértéken.

A monetáris politikai eszköztár kimerült – a Fed már elkezdte a kamatemelését, miközben az Európai Központi Bank eszközvásárlási programja ugyanakkor még tart, ám már lényegében nincs olyan kötvény a piacokon, amelyeket az EKB felvásárolhatna. A nagy kérdés, hogy a politikai változások nyomán a fiskális politika mennyire lesz képes átvenni a gazdaság fő stimulálójának szerepét.

Az olajár változás és a politikai súlyeltolódás miatt a feltörekvő piacok kettéváltak, s míg például Csehország és Magyarország stabil helyzetben van, Mexikó és Törökország ugyanakkor kiemelt kockázatot hordoz magában.

Ha Donald Trump beváltja választási ígéreteit, az az amerika GDP komoly növekedéséhez, ugyanakkor az infláció megerősödéséhez vezethet. Megjelent az infláció Európában is, s ami szintén kedvező, hogy az EKB ismét a hitelezés bővülését jelezte előre a kontinensen.

Az USA és Európa közötti dinamika-különbség miatt egyértelműen a dollár-erősödés irányába hat, míg a Brexit nyomán tovább zuhan majd a font árfolyama – akár a dollár árfolyamszintjére (paritásig) is lecsökkenhet az árfolyam. Az euró/dollár paritást már sokan kész ténynek veszik, így vélekednek az Equilor szakemberei is. A brit jegybank csapdában van: a gazdaságnak szüksége lenne a lazításra, ugyanakkor minden ilyen lépés a font gyengülését okozza. Miután a távozási feltételek elfogadása a maradó tagállamoktól függ, a politikai változások abba az irányba mutatnak, hogy nem lesz konszenzus a kilépésről. Ez pedig tovább gyengíthetik a

Különadó ellen lobbiznak

A befektetési szolgáltatók különadójának tavaly év végi megemelése olyan időszakban, amikor a szektoradók csökkentéséről szólnak a hírek, meglepő – remélhetően csak kormányzati koordinációs probléma történt – vélekedett Szécsényi Bálint, az Equilor vezérigazgatója. Szerinte az, hogy a kormányzatnak nincs szüksége az összességében 1 milliárd forintot el nem érő többletbevételre, azt a tavaly év végi költségvetési költekezés jelezte- A szolgáltatók prosperálnak, így például számunkra sem okozott ki nem termelhető összeget a nagyjából duplájára emelkedő különadó bevezetése, ám magára a befektetési piacra nézve rossz üzenet a díjemelés – vélekedett a szakember. A szektor és így a befektetők egy sor változás előtt állnak, amelyek amúgy is komolyan érinti a piac működését – utalt Szécsényi Bálint a MIFID 2 szabályozásra, illetve arra, hogy a befektetési szolgáltatókra vonatkozó szabályok közül egyre több az uniós szinten szabályozott terület.

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ünnepel a Magyar Filmadatbázis

Két éve startolt el a legnagyobb hazai filmadatbázis, a Mafab.hu azzal a céllal, hogy egy közösségként fogja össze a hazai filmrajongókat.

László Zsolt: „Nekünk ki kell pusztulnunk”

Teljesíthetők-e Jézus tanításai ma, és egy nem hívő játszhat-e a szenvedéstörténetben? László Zsolt szerint erre is választ keres a Passió XXI. című előadás. A Radnóti Színház színészétől megkérdeztük azt is, dolgozna-e Vidnyánszky Attilával. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Merkel bukik vagy Erdoğan? – ez itt a kérdés

Kétséges Recep Tayyip Erdoğan többsége a hatalmát bebetonozó népszavazáson, emiatt fontos neki a nyugati törökség szavazata. A török politikusok kiutasítása miatti bosszúként havi 15 ezer migráns zúdulhat Európára. De kinek a karrierjébe kerül mindez: Merkelébe vagy Erdoğanéba? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kortársunk, Jézus Krisztus

Profi színházi előadás, gyülekezeti közösségi játék, rockoratorikus, illetve rockzenén alapuló produkciók: húsvét közeledtével megnéztük, milyen múlt- és jelenbeli passiójátékok készültek, s hogy melyik mit üzen a ma emberének. Részletek a friss Heti Válaszban.

Kihátrálhat a kormány a multikat szorongató csomag mögül

A multik megszorongatására szolgáló tervektől a kis magyar boltok is pánikba estek, ami elgondolkoztatta a kormányt. A Góliátok és Dávidok versenyébe a világ több pontján próbál az állam beleszólni – a friss Heti Válaszban bemutatjuk, mekkora sikerrel.

Szeressük a kiegyezést! Történészvita a 150. évfordulón

Elárulták a kiegyezés tető alá hozói március 15-ét, vagy éppen megvalósították a céljait? Miért értékelődött fel Kádár alatt 1867? A kiegyezés 150. évfordulóján ifj. Bertényi Iván és Hermann Róbert történészeket kérdeztük. Interjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.