Gazdaság

Amikor pénzt hoz az unalmas jelző

/ 2017.01.24., kedd 13:09 /
Amikor pénzt hoz az unalmas jelző

Magyarország - unalmas. Ez kifejezetten dicsérő értékelés akkor, ha a gazdaság történéseiről szólunmk - az Equilor szerint hazánkban nem történik idén semmi érdekes, a hazai gazdaság előre tervezhető módon növekszik. A befektetők egy része szereti a biztonságot adó "unalmas" storykat...

 Magyarország gazdasági szempontból hasonlóan unalmas évet zárhat 2017-ben, mint tette azt 2016-ban. A jegybank sikeresen alakította úgy a folyamatot, hogy már nem az alapkamat alakítja a jövőt, a befogadási korlátozások miatt a bankközi kamatláb messze elszakadt a jegybanki alapkamattól – míg az alapkamat stabilan 0,9 százalékon áll, a BUBOR szintje rövid futamidő esetén akár még negatív is lehet. A változások kihatnak a hosszú távú állampapírok hozamaira. Továbbra is likviditási bőség van, ez az MNB lépéseivel együtt olyan, eddig nem látott helyzetet tud előhozni, hogy a diszkontkincstárjegyekből már komoly hiány alakult ki a piacon – értékelték a helyzetet az Euilor szakemberei.

Szántó András üzletág igazgató szerint most már viszonylag jól becsülhető és látható az infláció, amely a tartósan alacsony kamatok mellett azt üzeni, hogy a piacnak fel kell készülnie a negatív reálkamatra. Ilyen esetben a beruházások további elhalasztása nem vonzó, hiszen a pénz befektetés nélkül csak veszít az értékéből. Ez igaz mind vállalati, mind lakossági oldalon is – a lakossági fogyasztás és a beruházások növekedése már rövidtávon növelni fogja az aggregált keresletet. Az Equilor elemzői szerint 2017-ben összességében 1,9, míg 2018-ban 2,4 százalékos lehet a pénzromlás mértéke Magyarországon. A GDP-növekedést az optimista 4 százalékot várókkal szemben 3,1 százalékra teszik a társaság elemzői, sőt azt sem zárják ki, hogy még ennél is kisebb lesz a növekedés. Ugyanakkor a 3 százalékos növekedési mértéket szerintük 2018-ban tartani fogja tudni a magyar gazdaság.

Az euró-forint árfolyama az elmúlt 18 hónapban a legstabilabb volt a környező és feltörekvő piacok között, s idén sem lesz ez másképp. 2018-ra ugyanakkor kismértékű forint gyenegülést prognosztizálnak.

A politikától fél a piac

Az elmúlt évben alulértékeltük a politikai kockázatot, ma viszont – a tavalyi eredmények tükrében – jellemzően túlértékeljük a politikai kockázatokat, rettegünk minden választástól – vélekedett Kiss Mónika, az Equilor vezető elemzője. Az elmúlt év magyarázatát az elemző azzal hozta összefüggésbe, hogy az elmúlt időszakban reálértelemben a középosztály jövedelme csökkent reálértéken.

A monetáris politikai eszköztár kimerült – a Fed már elkezdte a kamatemelését, miközben az Európai Központi Bank eszközvásárlási programja ugyanakkor még tart, ám már lényegében nincs olyan kötvény a piacokon, amelyeket az EKB felvásárolhatna. A nagy kérdés, hogy a politikai változások nyomán a fiskális politika mennyire lesz képes átvenni a gazdaság fő stimulálójának szerepét.

Az olajár változás és a politikai súlyeltolódás miatt a feltörekvő piacok kettéváltak, s míg például Csehország és Magyarország stabil helyzetben van, Mexikó és Törökország ugyanakkor kiemelt kockázatot hordoz magában.

Ha Donald Trump beváltja választási ígéreteit, az az amerika GDP komoly növekedéséhez, ugyanakkor az infláció megerősödéséhez vezethet. Megjelent az infláció Európában is, s ami szintén kedvező, hogy az EKB ismét a hitelezés bővülését jelezte előre a kontinensen.

Az USA és Európa közötti dinamika-különbség miatt egyértelműen a dollár-erősödés irányába hat, míg a Brexit nyomán tovább zuhan majd a font árfolyama – akár a dollár árfolyamszintjére (paritásig) is lecsökkenhet az árfolyam. Az euró/dollár paritást már sokan kész ténynek veszik, így vélekednek az Equilor szakemberei is. A brit jegybank csapdában van: a gazdaságnak szüksége lenne a lazításra, ugyanakkor minden ilyen lépés a font gyengülését okozza. Miután a távozási feltételek elfogadása a maradó tagállamoktól függ, a politikai változások abba az irányba mutatnak, hogy nem lesz konszenzus a kilépésről. Ez pedig tovább gyengíthetik a

Különadó ellen lobbiznak

A befektetési szolgáltatók különadójának tavaly év végi megemelése olyan időszakban, amikor a szektoradók csökkentéséről szólnak a hírek, meglepő – remélhetően csak kormányzati koordinációs probléma történt – vélekedett Szécsényi Bálint, az Equilor vezérigazgatója. Szerinte az, hogy a kormányzatnak nincs szüksége az összességében 1 milliárd forintot el nem érő többletbevételre, azt a tavaly év végi költségvetési költekezés jelezte- A szolgáltatók prosperálnak, így például számunkra sem okozott ki nem termelhető összeget a nagyjából duplájára emelkedő különadó bevezetése, ám magára a befektetési piacra nézve rossz üzenet a díjemelés – vélekedett a szakember. A szektor és így a befektetők egy sor változás előtt állnak, amelyek amúgy is komolyan érinti a piac működését – utalt Szécsényi Bálint a MIFID 2 szabályozásra, illetve arra, hogy a befektetési szolgáltatókra vonatkozó szabályok közül egyre több az uniós szinten szabályozott terület.

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Erdélyi magyar politikus Katalóniáról: „Nekünk ez egyértelműen rossz”

Egyértelműen árt az erdélyi magyaroknak a katalóniai függetlenségi krízis – mondja Korodi Attila, az RMDSZ képviselője, aki szerint a Székelyföldnek Dél-Tirol lehet követendő minta. December 1. évfordulója nyomasztó árnyékot vet, de az ukrán oktatási törvény ellen sikerült vállvetve küzdeni a románokkal. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Vona Gábor rokonszenvvel figyeli a Momentum szárnybontogatásait

„Üdítő volt a vita őszintesége, nyitottsága, barátságos légköre” – mondja Vona Gábor arról a szeptemberi alkalomról, amikor a Szeretem Magyarországot Klub vendégeként zártkörű találkozón vett részt főként liberális-baloldali értelmiségiekkel. A Jobbik-elnök érdeklődésünkre meglepően barátságosan fogalmaz a programját múlt héten prezentáló Momentummal kapcsolatban is. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

„Habony szegény fiú volt akkoriban, néha nálunk aludt a kanapén”

Ötven évet kellett várnia, mire filmet készíthetett az egykor a szovjet katonák által elkövetett nemi erőszakokról. Mészáros Márta rendező a héten mozikba kerülő Aurora Borealis – Északi fény történelmi hátteréről és rendkívül különös keletkezéséről. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Ezt nem értik a lengyelek az Orbán-kormányban

Két jó barát, mantrázzuk a mondást Magyarországról és Lengyelországról, de van legalább két ügy, amit Varsóban nem igazán értenek, ha az Orbán-kormányról van szó. A Heti Válasznak adott exkluzív interjújában Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter magyarázza el, hogy mivel és miért van gondjuk.

Kormánypárti abszurd: Semjén Zsolt hazaárulózza Navracsics Tibort

Váratlan nézeteltérés alakult ki a Fideszben: egyesek sátánoznak, mások eltartják maguktól a „Soros-tervet”. Azonban a valódi veszély nem a pénzember felől, hanem belülről fenyegeti Európát – egy konzervatív kiáltvány szerint eltűnik a kultúránk, ha nem születnek gyerekek. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija.

Ingatlanpanama a Feneketlen-tónál? – Lázár János kemény lépésre szánta el magát

Nahát, lesz következménye egy újságcikknek!? Azonnali vizsgálatra utasította a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt (Kehi) Lázár János a Feneketlen-tó melletti telekprivatizáció ügyében, melyet a Heti Válasz tárt fel – tájékoztatta lapunkat a Miniszterelnökség. Közben már csaknem ezren csatlakoztak a Buda Gardens-óriáslakópark elleni petícióhoz.