heti-valasz.hu/uzlet/az-iras-elsosorban-a-negyedszazaddal-ezelott-kezdodott-korszakra-fokuszal-44151

http://heti-valasz.hu/uzlet/az-iras-elsosorban-a-negyedszazaddal-ezelott-kezdodott-korszakra-fokuszal-44151

Gazdaság

Matolcsy György: Az amerikai álom

/ 2012.05.05., szombat 11:37 /
Matolcsy György: Az amerikai álom

Szerzőnk - az előszót jegyző Nouriel Roubini szerint az amerikai pénzügyi rendszer legjobb független elemzője - kitűnő könyvet írt Amerika működéséről, a hitelből fedezett álom kockázatairól. Minden európai és magyar pénzügyesnek érdemes elolvasnia.

Az amerikai álom nem a nagy ház, sportautó, medence, kutya, hanem egy olyan ország, ahol mindenki teljes és gazdag életet élhet, mindenki képességei, és nem születési jog alapján emelkedhet fel és aknázhatja ki a lehetőségeket. Szerzőnk szerint ez került ma veszélybe. Az álom a valóságban az állam és családok eladósodását, magas költségvetési deficitet és inflációt, visszatérő pénzügyi válságot, gyenge növekedést és az amerikai versenyképesség globális elvesztését hozta. Az álmot olcsó hitelből felfújt buborékok tartották fenn, a valóságosnál jobbnak tűnt a növekedés, mindenki a valóságosnál gazdagabbnak érezte magát, amit olcsó hitel táplált államnál, cégeknél és családoknál egyaránt. Az amerikaiak vásárlásnál már nem az árcédulát nézték, hanem azt, hogy mennyi a havi törlesztés: mindenki nyakig eladósodott.

Az amerikai állam nem szed be elég adót, hogy csökkentse a deficitet, helyette magas inflációval szabadul meg az adósságtól. Az 1930-as évek dollárja ma 1/16 részét éri, a családok zömének nettó vagyona, a vagyon piaci értéke a hitel levonása után negatív.

2000 után az amerikai állam már végképp szakított a "magas megtakarítás+alacsony deficit+erős növekedés" 1960-as évekbeli sikeres képletével. Helyére az "alacsony megtakarítás+magas költségvetési deficit+gyenge növekedés" képletét állította: ez aláássa az amerikai versenyképességet és veszélyezteti az amerikai álmot.


Szerzőnk szerint az Európai Unió jobb politikát követ, már kezdi lefaragni a költségvetési hiányt és megállítja az eladósodást, az euró akár 30 uniós ország világvalutája is lehet - Amerika viszont bajban van.

Így igaz, ám Európa is bajban van. Amerika bajainak gyökere még mélyebb, mint látszik. Ha egy politikai rendszer, tehát az amerikai demokrácia egy álomra épül, amit csak hitelből lehet valóságra váltani, akkor a pénzt és hitelt nyújtó intézmények megerősödnek, majd átveszik a rendszer irányítását. Elsőre úgy tűnhet, csak az állam teremt pénzt és hitelt: az amerikai állam és a jegybank (Fed) megerősödtek, az állami fizetések már a magánszektor fizetéseinek kétszeresét érik el. A bankrendszer azonban még több pénzt teremt a hitelek, bankkártyák és derivatív termékek révén: az államnál is erősebb lett a pénzügyi intézményrendszer, és átvette az irányítást a politikai rendszer felett. Alapérdeke volt, hogy ne változzon az "olcsó pénz+pénzbőség+eladósodás" gazdaságpolitikája. Így inflációval kell kezelni az állami eladósodást és válságokkal tisztítani a piacot.

Az unió az amerikai mintát követte az euró első évtizedében. Az eurózóna államainak egy része magas deficittel, alacsony megtakarítással és magas eladósodással mesterséges keresletet, ezzel növekedést gerjesztett: a válságban kipukkadtak a buborékok. A válságra az EU magas adókkal és megszorító politikával válaszolt az infláció helyett: nem követi Amerikát. Ennek ára: gyenge növekedés, magas munkanélküliség és társadalmi, nyomában politikai instabilitás.

2002 után minket is felelőtlenül eladósítottak, nálunk is hamis növekedés alakult ki, mini buborékot fújtak fel a lakáspiacon, és euró nélkül a kockázatosabb svájci frank felé csábítottak. Elsőként mi is uniós választ adtunk: 2010 közepéig kizárólag megszorítások voltak. Most egyszerre csökkentünk deficitet és adósságot, s fenntartjuk a politikai stabilitást és a növekedés képességét.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.