Gazdaság

Orbán így „gereblyézi össze” a pénzt az önerőalaphoz

/ 2012.07.19., csütörtök 17:02 /
Orbán így „gereblyézi össze” a pénzt az önerőalaphoz

Ötven milliárd forintos önerő alapot hoz létre a kormány annak érdekében, hogy az önkormányzatok biztosítani tudják az uniós források lehívásához szükséges önrészt - jelentette be Orbán Viktor ma Budapesten. A miniszterelnök a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) országjáró roadshow-jának utolsó állomásán, a Millenárison arról is beszélt, hogy az uniós pályázatoknál 30 százalék erejéig általánossá teszik az előlegek kifizetését.

MTI fotó: Beliczay László

A 2007-től 2013 terjedő periódusban 8209 milliárd forintnak megfelelő uniós forrás lehívására nyílik lehetőség, idén összesen 1000 milliárd forintnak megfelelő uniós forrást kell eljuttatni a pályázókhoz – jelentette ki a rendezvényt megnyitó beszédében Petykó Zoltán. Az NFÜ elnöke elmondta, hogy míg 2010-ben az időarányosan rendelkezésre álló uniós forrásoknak mindössze 6 százalékához sikerült hozzáférnünk, ez a szám mára 28 százalékra emelkedett.

Az Új Széchenyi Terv kiemelt feladatának tekinti a kis és középvállalkozások, valamint a mikrovállalkozások támogatását, s ennek keretében fokozott figyelmet fordítanak arra, hogy a gazdálkodóknak ebben a körében növekedjen a pályázati kifizetések összege. Jelenleg Magyarország a 27 uniós tagállam között az ötödik helyet foglalja a pályázati források lehívási hatékonyságának tekintetében – mondta Petykó Zoltán.

Az NFÜ elnöke a pályázatok lebonyolítása során tapasztalható problémák között első helyen említette az utófinanszírozást. Elmondta, hogy az uniós pénzekre pályázó – általában eleve forráshiányos – önkormányzatok túlnyomó többsége nem képes előteremteni a szükséges önrészt, a bankrendszer pedig lényegében kivonult a finanszírozás rendszeréből.

Ennek következtében sem az önkormányzatok, sem pedig a kisvállalkozások nem kapnak hitelt a szükséges önrész biztosításához, illetve a pályázati projektek elindításához.

További általánosan tapasztalható gond az, hogy a megvalósítás során gyakran igen gyengének bizonyulnak a pályázati projektek menedzsmentjei, ezért az NFÜ a jövőben hatékonyabb támogatást fog nyújtani az uniós projektek megvalósításának megszervezéséhez és lebonyolításához.

Orbán Viktor miniszterelnök három pontban foglalta össze, mit tesz a kormány annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb megoldódjanak az NFÜ elnöke által megfogalmazott problémák. Mindenekelőtt megszüntették az összes felesleges bizottságot, s egy hatékonyan, centralizáltan működő, gyors döntések meghozatalára képes testület felügyeli az uniós források elosztását. A projektek könnyebb elindítása érdekében a jövőben általánossá teszik az előlegek 30 százalékának kifizetését.

A kormányfő hangsúlyozta: tisztában vannak azzal, hogy így növekedhet a visszaélések lehetősége, de az uniós források elosztásának bonyolítói mindent elkövetnek majd annak érdekében, hogy elejét vegyék az ügyeskedésnek. Orbán Viktor bejelentette azt is, hogy 50 milliárd forintos önerő alapot hoz létre a kormány annak érdekében, hogy a forráshiányos önkormányzatok biztosítani tudják az uniós pályázatokhoz szükséges önerőt. A pénzt költségvetési forrásokból „gereblyézik" össze, nem könnyű feladat, de mindenképpen szükség van az alap létrehozása – jelentette ki a kormányfő.

Orbán Viktor elmondta: jelenleg a hazai fejlesztési források 90 százaléka az Unióból érkezik, s csupán a maradék 10 százalék származik a magyar adófizetők befizetéseiből. Éppen ezért nincs kompromisszum abban a kérdésben, hogy minden 2013-ig Magyarország rendelkezésére álló uniós forrást le kell hívni – szögezte le a kormányfő. Az Új Széchenyi Terv legfőbb célja, hogy magyar tulajdonú vállalatok alapozzák meg a hazai gazdaság fejlődését, a hitelezési környezet javítása érdekében pedig el kell érni, hogy a bankrendszer legalább fele magyar tulajdonú legyen – jelentette ki a miniszterelnök.

5500 milliárd forintnyi uniós forrás még nincs kifizetve, ami a hazai GDP közel 23 százaléka. Három és fél évünk van még arra, hogy ehhez a pénzhez hozzáférjünk. A jelenlegi pályáztatási és kifizetési kondíciók mellett évente 1000 milliárdot tud kifizetni az NFÜ, vagyis ugyancsak intenzív munkára van szükség ahhoz, hogy 2013 végéig Magyarország lehívja a számára biztosított össze uniós forrást – nyilatkozta  a Heti Válasz Online-nak Essősy Zsombor.

A MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója – aki egyben a Magyarok a Piacon Klub elnöke – szerint az államigazgatás és a projektek gazdái egyaránt felelősek azért, hogy a kifizetési ciklus hátralévő idejében Magyarország maradéktalanul le tudja hívni a rendelkezésre álló uniós forrásokat. Essősy Zsombor rendkívül jelentős lépésnek tartja, hogy létrejött a Lázár János államtitkárból, a fejlesztési miniszterből és a kormányfőből álló, az uniós források felhasználást felügyelő „szupercsapat", mert így lényegesen gyorsabban megszülethetnek az idáig a bonyolult bürokratikus csatornák miatt késlekedő döntések. 2500 milliárd forintnyi uniós forrás még nincs lekötve, erre még másfél év áll rendelkezésünkre, s ezt a munkát kell a lehető leghatékonyabban irányítania ennek a csapatnak.

A MAPI vezérigazgatója szerint az uniós forrásokra pályázó önkormányzatok számára elegendő lehet az 50 milliárdos önerő alap, amivel közel 1000 milliárdos forrást lehet majd megmozgatni. A KKV-k számára csak a jelenlegi banki hitelezési gyakorlat megváltozása hozhat eredményt – nyilatkozta Essősy Zsombor.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.