Gazdaság

Külhoni magyarok is beszállhatnak a webbankba

/ 2012.08.01., szerda 13:15 /
Külhoni magyarok is beszállhatnak a webbankba

A külhoni magyarságot is megszólítja a Webbank Tőketársaság Zrt. annak érdekében, hogy a civil oldal mielőbb elő tudja teremteni az alakuló, tisztán internetes felületen működő pénzintézet alaptőkéjét – tudta meg a Heti Válasz Online.

A Hiteltársulás elnevezésű civil kezdeményezés alapítója, Doubravszky György elmondta: kezdeményezésük tökéletesen illeszkedik az Orbán Viktor miniszterelnök által nemrégiben bejelentett kormányzati szándékhoz, amely szerint el kell érni, hogy a hazai bankrendszernek legalább a felét magyar tulajdonú pénzintézetekkel kell lefedni. A webbank a civil szféra és az állam stratégiai együttműködésének része lesz, amelyben az állam kisebbségi tulajdoni hányadhoz jutna.

A szervezők szerint a civil oldalt képviselő magánszemélyek és vállalkozások néhány hónap alatt képesek előteremteni az induló tőke rájuk eső részét, mintegy 1,5 milliárd forintot. A webbank.hu oldalon eddig 3500 magánszemély 24 milliárd forint megtakarítással, valamint kétezer vállalkozó 72 milliárd forint éves forgalommal jelezte csatlakozási szándékát a kezdeményezéshez. 

Doubravszky György a Heti Válasz Online-nak elmondta: folyamatban vannak a tárgyalások a Nemzetgazdasági Minisztériummal (NGM), amelynek sajtóosztálya megerősítette, hogy támogatja a civil kezdeményezésre létrejövő bank gondolatát, és az NGM ez ügyben tárgyalásokat folytat a Hiteltársulás képviselőivel. Értesüléseink szerint a Webbank Tőketársaság Zrt. több pénzintézettel is tárgyal arról, milyen konkrét módon szerezne az állam tulajdonrészt az alakuló bankban.

Doubravszky György elmondta, hogy a következő hetekben – személyes kapcsolatokon és internetes felületeken keresztül – a külhoni magyarokat is megszólítják annak érdekében, hogy az alakuló civil-álami bank mielőbb bekapcsolódhasson a jelenleg lényegében nem működő, magyarországi vállalkozói hitelezés „megmozdításába".

A 1,5 milliárd forintos, civil oldalon szükséges induló tőke a mai árfolyamon 6,5 millió dollárnak felel meg. Ezt az összeget, a hazai csatlakozó alapítók tőkerészével együtt, nemzetközi civil összefogással össze lehet szedni – álltja a Hiteltársulás alapítója. A webbankba beszálló külhoni magyarok – túl azon, hogy a kis- és középvállalkozói szektor hitelhez jutásának támogatásával óriási segítséget nyújthatnak a magyar gazdaság működésének javításához – a nyereség reményében fektethetik be pénzüket, a 49 százalékos állami részvétel pedig az ellenőrzött, hitelintézeti szabályoknak megfelelő működés garanciát kínálja számukra.

A webbank mindezeken túl a nemzeti együttműködés gyakorlati megvalósulásának is példája lehetne, hiszen civilek adják össze a pénzintézet alapításához szükséges tulajdonrészüket, az állam pedig hozzáteszi a maga részét annak érdekében, hogy a webbank valós pénzügyi alternatívát tudjon kínálni a magyar piacon működő, külföldi tulajdonban lévő pénzintézetek létező banki termékeivel szemben – mondja a Hiteltársulás alapítója.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.