valasz.hu/uzlet/jonnek-a-visszavalthato-ikea-butorok-biznisz-vagy-kornyezetvedelem-129167

http://valasz.hu/uzlet/jonnek-a-visszavalthato-ikea-butorok-biznisz-vagy-kornyezetvedelem-129167

Gazdaság

Orbán: A Kúria most már tegyen rendet a devizahitelügyekben

/ 2013.11.08., péntek 14:40 /
Orbán: A Kúria most már tegyen rendet a devizahitelügyekben

A kormány egy minél hamarabb megindítandó jogi konzultációra kérte fel a devizahitel-szerződések ügyében Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettest, közigazgatási és igazságügyi minisztert - közölte Orbán Viktor kormányfő pénteken egy más témában tartott sajtótájékoztatón, Budapesten.

 

A miniszterelnököt azzal kapcsolatban kérdezték, hogy a Kossuth Rádiónak adott reggeli interjújában jelezte: szorgalmazza, hogy a Kúria hozzon jogegységi döntést a devizahitelek ügyében. Orbán Viktor a tájékozatón is megerősítette: „mi sürgetjük a jogegységi döntést". „Tudomásul vesszük, hogy az igazságszolgáltatás a magyar kormánytól elválasztva működik, de itt most nem a magyar kormányra kellene tekintettel lenni, hanem a sok százezer devizahitelesre" - fogalmazott Orbán Viktor.

A kabinet ezért azt szeretné, ha a Kúria átérezné az ügy társadalmi fontosságát, súlyát, és a szokásos ügymenettől és időrendtől eltérően - a magyar emberek érdeke szerinti időben - születne döntés - mondta a kormányfő, nyomatékosítva: „ez a határozott kérésünk van a Kúriához", ezt tolmácsolja majd Navracsics Tibor is. „Én akkor találkozom - amit egyébként mindig örömmel teszek - a Kúria elnökével, ha nem vezetnek eredményre az igazságügy-miniszter és a Kúria közötti megbeszélések" - válaszolta újságírói kérdésre Orbán Viktor.

A miniszterelnök a pénteki rádióinterjúban emlékeztetett, hogy egymásnak ellentmondó bírósági ítéletek születtek az elmúlt időszakban a devizahitelek ügyében. Az embereket viszont nem lehet olyan helyzetbe hozni, hogy bevezetnek egy kormányzati megoldást, majd azzal ellentétes bírósági ítéletek születnek, az ugyanis jogi zűrzavart eredményezne - hangsúlyozta. Ezért most arra kell sarkallni az igazságszolgáltatás vezetőit, elsősorban a Kúria elnökét - folytatta -, hogy előbb-utóbb tegyenek rendet a devizahitelügyek területén, vagyis hozzanak egy olyan állásfoglalást, jogegységi döntést, amely után a bírók az azonos tényállásokat, azonos élethelyzeteket azonos módon fogják megítélni, és azonos ítéletek születhetnek.

Az elmúlt napokban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető többször is jelezte, a kormány arra vár, hogy a Kúria olyan jogegységi döntést hozzon, amelynek alapján a parlament és a törvényhozás érdemi lépéseket tud tenni a devizahitelesek ügyében.

A Kúria a „közeljövőben fel kívánja mérni"

Darák Péter, a Kúria elnöke

A Kúria szerdán közleményt adott ki, amelyben azt írta: a devizaalapú hitelszerződésekkel összefüggő perekről és jogerős ítéletekről készült felmérést követően dönthetnek jogegységi eljárás indításáról. Az igényeket is figyelembe véve a Kúria Polgári Kollégiuma a „közeljövőben fel kívánja mérni, hogy a devizaalapú hitelszerződésekkel összefüggésben hány per van az országban folyamatban, továbbá, hogy a jogerős ítéletek alapján eltérő joggyakorlat kialakulása megállapítható-e" - közölte a Kúria Sajtótitkársága. Mint írták, „e felmérés eredményeként kerül a Kúria abba a helyzetbe, hogy döntsön esetlegesen jogegységi eljárás indításáról vagy más, a rendelkezésére álló intézkedés megtételéről".

Az Erste felfüggesztett - átmenetileg

Mindeközben az Erste Bank Hungary Zrt. bejelentette: átmenetileg, három hónapra felfüggeszti az árfolyamgátra jogosult, nem teljesítő deviza alapú jelzáloghitel-ügyletek felmondását az annak érdekében, hogy legrászorultabb ügyfelei is igénybe tudják venni a kiszélesített árfolyamgát adta lehetőségeket. A bank szerint az árfolyamgátrendszer kiszélesítése a már 90 napnál régebbi tartozást felhalmozott devizahiteles ügyfelek számára is megoldást kínál - idézi a közlemény Jelasity Radován elnök-vezérigazgatót. A rendszer mostani kiszélesítése annak elismerése, hogy ez az a megoldás, ami hatékony és azonnali segítség az ügyfeleknek, költségei kezelhetőek és beláthatóak az ügyfelek, az állam és a bankok számára - áll a közleményben.

A vezérigazgató szerint bár az árfolyamgát bővítése a bankok számára tehernövekedést jelent, az Erste Bank úgy ítéli meg, hogy a jelenlegi körülmények között az árfolyamgát rendszerének megnyitása az ügyfelek, az állam és a bankok számára is előremutató megoldás.

Az Országgyűlés a héten döntött a devizahitelesek megsegítéséről szóló törvényjavaslatról. Az új jogszabály kiszélesíttette azok körét, akik beléphetnek az árfolyamgátba, így már a 90 napon túli tartozással rendelkezők is élhetnek ezzel a lehetőséggel. A törvényt a Duna Híradó információi szerint Áder János köztársasági elnök csütörtökön aláírta.

Rogán Antal, a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője csütörtökön közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben azt írta: több bank ügyfelei is jelezték szerdán és csütörtökön, hogy tartozással rendelkező ügyfelek szerződéseit hirtelen elkezdték felmondani azért, hogy a fizetési elmaradással rendelkező adósok ne léphessenek be a számukra is megnyíló árfolyamgátba. Rogán Antal arra kérte a Magyar Nemzeti Bank elnökét, vizsgálja felül a devizahitelek napokban történő bankok általi felmondását.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.