Gazdaság

Tájkép csata után

/ 2013.04.24., szerda 11:33 /
Tájkép csata után

Az RTL Klubot is birtokló Bertelsmann sajtókonszern „veteránjai” alkotják a Fidesz-kritikus tábort az Európai Néppártban – derül ki a holnap utcára kerülő Heti Válasz címlapsztorijából. Wilfried Martens EPP-elnök ugyanakkor leszögezi lapunknak: „Minden híradás a Fidesz lehetséges kizárásról teljesen hamis. A tagsággal kapcsolatos döntések a Néppárt és nem európai parlamenti frakciója hatáskörébe tartoznak”.

„Minden híradás a Fidesz lehetséges kizárásról teljesen hamis. A tagsággal kapcsolatos döntések a Néppárt és nem európai parlamenti frakciója hatáskörébe tartoznak. Ezért a képviselőcsoport tagjai nem is tárgyalhattak a Fidesz eltávolításáról" - mondja a Heti Válasznak Wilfried Martens volt belga miniszterelnök, az Európai Néppárt (EPP) elnöke. Lapunk azért kereste meg a politikust, hogy a legilletékesebb helyen érdeklődjön, felmerült-e a közelmúltban bárimkor a Fidesz kitessékelése a jobbközép pártokat tömörítő formációból. „A magyar kormányfő most is világosan kijelentette, ha a magyar Alaptörvény néhány eleme ellentétes az EU-joggal, az Európai Bizottság ajánlásaival időben és megfelelő módon lépni fog" - teszi hozzá Martens, amikor a negyedik alkotmánymódosítással kapcsolatos forgatókönyvekről faggattuk. Szerinte a Néppárt európai parlamenti frakciója szilárdan a Fidesz mellett áll és nem a magyar ügy ismételt előkerülése, hanem a politikai ellenfelek által terjesztett tévinformációk miatt van egyfajta fásultság a brüsszeli parlamenti frakcióban.

Az Európai Néppárt belső viszonyairól szóló holnapi cikkünkből továbbá kiderül: sokszor gazdasági érdekek is felsejlenek a magyar kormánypárttal szembeni ellenérzések mögött. Az 1980 óta európai parlamenti képviselő Elmar Brok korábban még magyarországi Fidesz-rendezvényeken is megjelent, mostanában mégis ő Magyarország egyik legerőteljesebb kritikusa a Néppártban. Véleményváltozása talán nem teljesen független attól a ténytől, hogy a külügyi bizottság befolyásos elnöke 2011-ig a Bertelsmann sajtókonszern alkalmazottja volt, a német lapok rendszeresen a vállalat lobbistájaként emlegetik. Márpedig a honi médiapiaci változások egyik vesztese az RTL Klubot tulajdonló német médiamamut, amely például a fizetős politikai hirdetések tilalma miatt a jövő tavaszi választási kampányban vélhetően milliárdos összegtől esik el. Nyilván pusztán az élet furcsa játéka, hogy a magyar kormánnyal fénykarddal vívó Viviane Reding kabinetfőnöke, Martin Selmayr is Bertelsmann-veterán. Kilenc éve a cégcsoport kormányzati kapcsolatokért felelős alelnöki posztját cserélte az európai köz szolgálatára és korábban több közös tanulmányt is jegyzett Brokkal. Reding emberét megilleti a figyelem, mert a sajtó őt vélte felfedezni a Fidesz kizárásról szóló álhír mögött.

Részletes elemzésünk, valamint a Wilfried Martens EPP-elnökkel készült interjúnk az április 25-i Heti Válaszban olvasható. Lapunk digitalizált formában a Digitalstandon keresztül is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.