Gazdaság

„Az IT-fejlődés motorjaként kívánunk működni”

/ 2017.12.05., kedd 12:45 /
„Az IT-fejlődés motorjaként kívánunk működni”

Az üzleti informatika világa gyorsuló iramban fejlődik, az IT-szolgáltatóktól pedig elvárható, hogy éllovasai legyenek ennek a folyamatnak – mondja Javorniczky Áron, az Invitech Solutions operatív vezetője.

– Az Invitel Csoportba tartozó Invitech Solutionsre telekommunikációs és IT-szolgáltatóként gondol a közvélemény. Az üzleti ügyfelekre szakosodott cég mégis szerepet vállalt az 5G-koalíció néven ismert innovációs összefogásban. Nyitnak a mobiltechnológia felé?

– Bizonyos szempontból előnyünkre válik, hogy nincs saját mobilszolgáltatásunk, hiszen így bármelyik ilyen cég igényét ki tudjuk elégíteni anélkül, hogy szembemennénk saját érdekeinkkel. Bár 5G alatt leegyszerűsítve a mobiltechnológia következő generációját értjük, ennek gerincét továbbra is vezetékes infrastruktúrák adják. Az 5G-s hálózatot egyre inkább az újonnan megjelenő, hálózatba kötött gépek, illetve az okoseszközöket használó magánszemélyek veszik majd igénybe, de a mobiltechnológia csak a készülékeket köti össze a tornyokkal – a háttér-infrastruktúrát továbbra is nagy teljesítményű vezetékes hálózatok biztosítják majd. Magyarországon már ma is az Invitech működteti az egyik legkiterjedtebb országos optikai gerinchálózatot, így ezen keresztül – ha közvetve is – szereplői vagyunk a mobilpiacnak is. Az 5G-protokoll bevezetése a sávszélesség radikális bővülése miatt adatrobbanáshoz vezet majd, de – az önvezető autók elterjedéséhez is elengedhetetlen – alacsony válaszidő szintén nagy terhet ró a szolgáltatókra; mindez kezelhetetlen lenne a háttér-infrastruktúra fejlesztése nélkül. A koalícióval reményeim szerint olyan együttműködést hozunk létre, melynek révén Magyarország vezető szerephez juthat az 5G terén.

– Az IT-iparág szerint évek óta az adatrobbanás korában élünk, de miben érhető ez tetten a mindennapi életünkben?

– A folyamat valóban évek óta zajlik – egyre fokozódó intenzitással. Mivel exponenciálisan nő az internetre kapcsolt, adatokat generáló eszközök száma is, olyan adattömeg jön létre, melynek rendszerezésével és feldolgozásával korábban elképzelhetetlen lehetőségek nyílnak meg. Az Invitech is részt vesz különböző kezdeményezésekben, többek közt a mezőgazdasági vagy a közüzemi szektorban, de foglalkozunk a városok „okosabbá” tételével, a városi lét modernizálásával is.

– Adatrobbanás a mezőgazdaságban?

– Gondoljunk például az állattenyésztésre: ma már egyszerűen mérhető számos, az állatok gyarapodására alapvető hatást gyakorló tényező – a tápanyagigénytől a testhőmérsékleten át a páratartalomig. Ezek az információk rendkívül hasznosak lehetnek az informatikához kevésbé értő tenyésztő számára is, de csak ha megfelelően feldolgozott információt és ebből levont következtetéseket kap. A közüzemek kapcsán pedig többek között a hálózatok karbantartása válhat sokkal gazdaságosabbá, ha különböző mérőeszközök elhelyezésével és az így nyert adatok feldolgozásával folyamatosan nyomon követjük az infrastruktúra állapotát, az esetleges meghibásodásokat és a keletkező veszteségeket.

– Mennyire fogékonyak a hazai gazdasági szereplők az ilyen típusú újításokra?

– Az adatelemzésen és adatbányászaton alapuló megoldások még ma is újszerűnek számítanak több cég életében, de sokan érzékelik, hogy ebbe az irányba érdemes fejlődni. Ha az üzleti informatika világát szélesebb perspektívában vizsgáljuk, például a felhőszolgáltatások elterjedtségét érdemes fokmérőnek tekinteni. Ebben az összehasonlításban sajnos még le vagyunk maradva Nyugat-Európához képest, de már érzékelhetően zárul az olló; a cégek egyre nyitottabbakká válnak az innovatív megoldások iránt, amiben a gazdaság élénkülése is sokat segít.

– Ledolgozható ez a lemaradás?

– A pénzintézeti szektor például, működéséből és feladataiból fakadóan, világszerte konzervatív területnek számít, az ágazat mégis egyre bátrabban nyúl a felhőszolgáltatásokhoz és a kiszervezett informatika egyéb eszközeihez. Ez egyébként a nemzetközi és az ezzel várhatóan összhangba kerülő hazai szabályozói környezettől érkező támogatásnak is köszönhető. Bár a vállalatok egy része ma még ragaszkodik a részben saját tulajdonú IT-infrastruktúrához, ezzel nincs probléma, hiszen a hibrid rendszerek is nagyon hatékonyan tudnak működni. Ugyanakkor évről évre érzékelhető, hogy csökken a helyi infrastruktúrák aránya, így idővel az említett lemaradás is eltűnhet.

– Nem épp a pénzintézetek esetében lenne indokolt saját felügyelet alatt tartani az informatikai rendszereket?

– A bezárkózás nem megoldás a biztonsági kihívásokra – ezzel épp a kiemelten kockázatos intézmények lehetnek leginkább tisztában. Egy saját informatikai infrastruktúrával és csupán belső védelmi rendszerrel rendelkező társaságnál állandó nehézség, hogy naprakészen tartsák a hardveres és szoftveres eszközeiket, hiszen az IT-hez kapcsolódó feladatok nem tartoznak a vállalat elsődleges kompetenciái közé. Márpedig könnyű belátni, hogy azok válnak legkönnyebben külső támadások áldozataivá, akik elhanyagolják a rendszereiket, például nem telepítik időben a szükséges frissítéseket. Az Invitech Solutions által üzemeltetett ügyfél IT-infrastruktúrát és hálózatokat idén még egyetlen alkalommal sem érte sikeres támadás.

– A felvázolt logika alapján nemcsak a biztonsági, de minden más informatikai funkciót is érdemes lenne kiszervezni.

– Ez talán túlzás, de nem áll messze az igazságtól. Egy informatikai rendszer létrehozása „házon belül” költséges beruházás, sokszor csak négy-öt év alatt térülhet meg. Napjainkban viszont az üzleti igények ennél sokkal gyorsabban változnak, így előfordulhat, hogy egy frissen beszerzett infrastruktúra a következő években már nem képes kiszolgálni a cég tevékenységét. Egy informatikai szolgáltató ugyanakkor mindig a legkorszerűbb megoldásokat tudja nyújtani az ügyfeleinek.

– Az Invitel Csoportnál komoly átszervezések történtek a közelmúltban – mi volt ezek oka?

– Az átalakítás előtt az Invitel egy társaságon belül nyújtott lakossági és üzleti szolgáltatásokat, ami – a két üzletág eltérő fejlődési iránya miatt – később nem bizonyult elég hatékonynak. Alapvetően más az az ügyfélkör, amelyhez a két divíziónak szólnia kell, továbbá a vállalaton belül sem volt előnyös, hogy a szakembereknek egyszerre kellett két eltérő területtel foglalkozniuk. Ezért úgy döntöttünk, hogy a két ágat elválasztjuk egymástól – ennek a folyamatnak a lezárásaként jött létre a kizárólag üzleti ügyfeleket kiszolgáló Invitech Solutions mint önálló cég. Az IT-iparág felfokozott iramban fejlődik, és ennek a folyamatnak a motorjává szeretnénk válni. Ebből a szempontból mérföldkő, hogy az Invitel Csoport idén értékesítette a lakossági leányvállalatot a Diginek, így a felszabaduló többletforrásokat további fejlesztésekbe forgathatjuk a tranzakció jóváhagyása és lezárása után.

– Az Invitech a napokban nyitotta meg legújabb adatközpontját. Ez már az új üzleti modell eredménye?

– Igen, olyan beruházásról van szó, amelyhez hasonlót Magyarországon még egyetlen versenytársunk sem tudott megvalósítani. Az új adatközpont nemcsak növeli az ügyfeleink rendelkezésére bocsátható kapacitásainkat, de itthon teljesen egyedülálló rendelkezésre állást és biztonsági szintet is képvisel. Az Uptime Institute független tanúsítványok kiadásával foglalkozó globális szervezettől megkaptuk a rangos TIER III-as minősítést, amivel rendkívül exkluzív körbe nyertünk bebocsátást. Magyarországon egy sem, és a környező országokban is mindösszesen három adatközpont rendelkezik bármilyen TIER-tanúsítással. A beruházás fontos lépés volt az üzleti stratégiánkban, és még jó pár további is várható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – kárpátaljai szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.