valasz.hu/uzlet/rona-peter-orban-viktor-nem-erti-a-szingapuri-modell-lenyeget-127021

http://valasz.hu/uzlet/rona-peter-orban-viktor-nem-erti-a-szingapuri-modell-lenyeget-127021

Gazdaság

Az ő munkájukat biztosan nem veszik el a gépek!

/ 2017.07.28., péntek 13:50 /
Az ő munkájukat biztosan nem veszik el a gépek!

Voltak kemény időszakok, de a brókerbotrányok nyomán például egyetlen könyvvizsgáló ellen sem indult büntetőügy – mondja a szakma ingadozó megítéléséről Pál Tibor, a 20. születésnapját ünneplő Magyar Könyvvizsgálói Kamara elnöke. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

A könyvvizsgálói a jól fizetett szakmák közé tartozik, de bizonyos szempontból hálátlan: csak akkor látszik a közvélemény számára, ha valami ügy, botrány van. „Olyan ez, mint a futballbírók sorsa. Ha rosszul dönt, tele van vele a sajtó, ha jól, legfeljebb megemlítik” – mondja Pál Tibor. Pedig az a sok tízezer jelentés, ami Magyarországon évente elkészül, nagyon sok segítséget ad a tulajdonosoknak, partnereknek, az adóhatóságnak.

Ez a munka óriási szakmai tudást igényel, de ez sem ad biztosítékot a tökéletességre. „Ma már tudjuk például, hogy a Quaestornál külön adatbázis volt a visszaélések leplezésére. Ez csak nagy szerencsével derülhetett volna ki a könyvvizsgáló számára, aki hozott anyagból dolgozik” – hívja fel a figyelmet a kamara elnöke. Ha egy vállalat szándékosan csal, az olyan, mintha egy könyvelő csak a számlák felét kapná meg a kereskedőktől. Nyilván csak ezeket könyveli le, a többi nem kerül a bevallásba.

A szakma jövőképe Pál Tibor szerint pozitív. A mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztések behatároltak ezen a téren, mert a könyvvizsgálónak egy cég, intézmény nagyon sok területére kell tekintettel lennie. Ezeket nehéz lenne teljes mértékben automatizálni.

 

 

 

 

A teljes interjú a július 27-i Heti Válaszban olvasható. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Borbás Barna

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Bővül a Heti Válasz!

Január 18-tól négy oldallal hosszabb lesz hetilapunk digitális kiadása. Az első Újhullám-rovatból kiderül, miért aggályosak a Disney világuralmi tervei, hogy miben előztük meg a haladó Nyugatot, és hogy melyik a kedvenc autós YouTube-csatornánk.