Gazdaság

Az ő munkájukat biztosan nem veszik el a gépek!

/ 2017.07.28., péntek 13:50 /
Az ő munkájukat biztosan nem veszik el a gépek!

Voltak kemény időszakok, de a brókerbotrányok nyomán például egyetlen könyvvizsgáló ellen sem indult büntetőügy – mondja a szakma ingadozó megítéléséről Pál Tibor, a 20. születésnapját ünneplő Magyar Könyvvizsgálói Kamara elnöke. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

A könyvvizsgálói a jól fizetett szakmák közé tartozik, de bizonyos szempontból hálátlan: csak akkor látszik a közvélemény számára, ha valami ügy, botrány van. „Olyan ez, mint a futballbírók sorsa. Ha rosszul dönt, tele van vele a sajtó, ha jól, legfeljebb megemlítik” – mondja Pál Tibor. Pedig az a sok tízezer jelentés, ami Magyarországon évente elkészül, nagyon sok segítséget ad a tulajdonosoknak, partnereknek, az adóhatóságnak.

Ez a munka óriási szakmai tudást igényel, de ez sem ad biztosítékot a tökéletességre. „Ma már tudjuk például, hogy a Quaestornál külön adatbázis volt a visszaélések leplezésére. Ez csak nagy szerencsével derülhetett volna ki a könyvvizsgáló számára, aki hozott anyagból dolgozik” – hívja fel a figyelmet a kamara elnöke. Ha egy vállalat szándékosan csal, az olyan, mintha egy könyvelő csak a számlák felét kapná meg a kereskedőktől. Nyilván csak ezeket könyveli le, a többi nem kerül a bevallásba.

A szakma jövőképe Pál Tibor szerint pozitív. A mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztések behatároltak ezen a téren, mert a könyvvizsgálónak egy cég, intézmény nagyon sok területére kell tekintettel lennie. Ezeket nehéz lenne teljes mértékben automatizálni.

 

 

 

 

A teljes interjú a július 27-i Heti Válaszban olvasható. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Különleges Arany-estek

Három fővárosi színház is különleges programot kínál az Arany-emlékévben: a Katona félmaratont rendez, a Radnóti Színarany, az Örkény Aranyozás címmel tart előadást.

„Habony szegény fiú volt akkoriban, néha nálunk aludt a kanapén”

Ötven évet kellett várnia, mire filmet készíthetett az egykor a szovjet katonák által elkövetett nemi erőszakokról. Mészáros Márta rendező a héten mozikba kerülő Aurora Borealis – Északi fény történelmi hátteréről és rendkívül különös keletkezéséről. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Bizonyíték: a szovjet katonák tömegesen erőszakoltak meg nőket

Hogyan lett Magyarországon ’48-ra annyi kommunista, hogy átvehették a hatalmat? Miként győzött vidéken harcok nélkül a forradalom? Hogyan kerültek kulcsszerepbe a „kommunistamentők”? Miért akasztották fel őket utóbb? Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke 1956-ról. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ezt nem értik a lengyelek az Orbán-kormányban

Két jó barát, mantrázzuk a mondást Magyarországról és Lengyelországról, de van legalább két ügy, amit Varsóban nem igazán értenek, ha az Orbán-kormányról van szó. A Heti Válasznak adott exkluzív interjújában Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter magyarázza el, hogy mivel és miért van gondjuk.

Kormánypárti abszurd: Semjén Zsolt hazaárulózza Navracsics Tibort

Váratlan nézeteltérés alakult ki a Fideszben: egyesek sátánoznak, mások eltartják maguktól a „Soros-tervet”. Azonban a valódi veszély nem a pénzember felől, hanem belülről fenyegeti Európát – egy konzervatív kiáltvány szerint eltűnik a kultúránk, ha nem születnek gyerekek. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija.

Kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól

Nem kis részben a dolgozók kifacsarásán alapuló humánpolitika okozta a Ryanair botrányos járattörlési hullámát, de a vállalat némi fizetésemeléssel kezelheti a belső feszültségeket. Közben kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól is. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mi történt az EAST ’56-os dalával?

Rosszulesett a zenekarnak, hogy az ’56-os forradalom tavalyi évfordulóján nem az EAST legendás dalát és klipjét vették elő, de megértik. Móczán Péter basszusgitárost, az együttes alapítóját, vezetőjét az október 23-i életműkoncertjük előtt kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.