Gazdaság

Az ő munkájukat biztosan nem veszik el a gépek!

/ 2017.07.28., péntek 13:50 /
Az ő munkájukat biztosan nem veszik el a gépek!

Voltak kemény időszakok, de a brókerbotrányok nyomán például egyetlen könyvvizsgáló ellen sem indult büntetőügy – mondja a szakma ingadozó megítéléséről Pál Tibor, a 20. születésnapját ünneplő Magyar Könyvvizsgálói Kamara elnöke. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

A könyvvizsgálói a jól fizetett szakmák közé tartozik, de bizonyos szempontból hálátlan: csak akkor látszik a közvélemény számára, ha valami ügy, botrány van. „Olyan ez, mint a futballbírók sorsa. Ha rosszul dönt, tele van vele a sajtó, ha jól, legfeljebb megemlítik” – mondja Pál Tibor. Pedig az a sok tízezer jelentés, ami Magyarországon évente elkészül, nagyon sok segítséget ad a tulajdonosoknak, partnereknek, az adóhatóságnak.

Ez a munka óriási szakmai tudást igényel, de ez sem ad biztosítékot a tökéletességre. „Ma már tudjuk például, hogy a Quaestornál külön adatbázis volt a visszaélések leplezésére. Ez csak nagy szerencsével derülhetett volna ki a könyvvizsgáló számára, aki hozott anyagból dolgozik” – hívja fel a figyelmet a kamara elnöke. Ha egy vállalat szándékosan csal, az olyan, mintha egy könyvelő csak a számlák felét kapná meg a kereskedőktől. Nyilván csak ezeket könyveli le, a többi nem kerül a bevallásba.

A szakma jövőképe Pál Tibor szerint pozitív. A mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztések behatároltak ezen a téren, mert a könyvvizsgálónak egy cég, intézmény nagyon sok területére kell tekintettel lennie. Ezeket nehéz lenne teljes mértékben automatizálni.

 

 

 

 

A teljes interjú a július 27-i Heti Válaszban olvasható. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Kettészakadhat az Európai Unió

Ostobaság az EU elképzelése, hogy a vitás kérdéseket a visegrádi országok számára kifizetendő támogatások csorbításával rendezné – állítja Lubomír Zaorálek. A cseh külügyminiszter nem zárja ki, hogy az EU kettészakad. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Gulyás Gergely: „Ilyen diktatúrát kívánok mindenkinek!”

Nem tudja, nyertünk-e bármit is a CEU-üggyel, s amikor állami cégeknél a prémium megközelíti az éves fizetést, az elfogadhatatlan – mondja Gulyás Gergely. A Fidesz alelnöke szerint nem szabad felülniük a téves látszatnak, hogy a mutyiügyek következmények nélkül maradnak. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.