Gazdaság

Az ő munkájukat biztosan nem veszik el a gépek!

/ 2017.07.28., péntek 13:50 /
Az ő munkájukat biztosan nem veszik el a gépek!

Voltak kemény időszakok, de a brókerbotrányok nyomán például egyetlen könyvvizsgáló ellen sem indult büntetőügy – mondja a szakma ingadozó megítéléséről Pál Tibor, a 20. születésnapját ünneplő Magyar Könyvvizsgálói Kamara elnöke. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

A könyvvizsgálói a jól fizetett szakmák közé tartozik, de bizonyos szempontból hálátlan: csak akkor látszik a közvélemény számára, ha valami ügy, botrány van. „Olyan ez, mint a futballbírók sorsa. Ha rosszul dönt, tele van vele a sajtó, ha jól, legfeljebb megemlítik” – mondja Pál Tibor. Pedig az a sok tízezer jelentés, ami Magyarországon évente elkészül, nagyon sok segítséget ad a tulajdonosoknak, partnereknek, az adóhatóságnak.

Ez a munka óriási szakmai tudást igényel, de ez sem ad biztosítékot a tökéletességre. „Ma már tudjuk például, hogy a Quaestornál külön adatbázis volt a visszaélések leplezésére. Ez csak nagy szerencsével derülhetett volna ki a könyvvizsgáló számára, aki hozott anyagból dolgozik” – hívja fel a figyelmet a kamara elnöke. Ha egy vállalat szándékosan csal, az olyan, mintha egy könyvelő csak a számlák felét kapná meg a kereskedőktől. Nyilván csak ezeket könyveli le, a többi nem kerül a bevallásba.

A szakma jövőképe Pál Tibor szerint pozitív. A mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztések behatároltak ezen a téren, mert a könyvvizsgálónak egy cég, intézmény nagyon sok területére kell tekintettel lennie. Ezeket nehéz lenne teljes mértékben automatizálni.

 

 

 

 

A teljes interjú a július 27-i Heti Válaszban olvasható. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Kínos válások: a Facebook mint koronatanú

Vagyontalanítják magukat, minimálbérről siránkoznak, a mamára íratják a cégeket, környezettanulmány előtt lenullázzák a lakást – hogy ne kelljen gyerektartást fizetni a saját gyermeküknek. Egy valamiről azonban megfeledkeznek: a Facebook ellenük vall.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.