Gazdaság

"Az ötlet önmagában kevés"

/ 2014.04.29., kedd 15:58 /

A kreativitást nem lehet állami programokkal erőltetni, de az életképes ötleteket érdemes támogatni - mondja Rubik Ernő, az utóbbi fél évszázad leghíresebb magyar találmányának gazdája. A bűvös kocka atyja Áder János köztársasági elnökkel nyitotta meg New Jersey-ben a negyvenedik évfordulóra készült kiállítást.

- Mi a rekordja?

- Nincs rekordom. A nyolcvanas évek elején gyakran kellett demonstrálnom, hogy a kocka igenis megoldható. Akkoriban sokat volt a kezemben, és egy perc körül lehetett az időm.

- Ezzel nem rúghatna labdába a "speedcubing" versenyeken. A klasszikus, háromszor hármas Rubik-kocka rekordja 5,55 másodperc.

- Nem gondolom, hogy annál jobb valami, minél gyorsabb. Szerintem annál jobb, minél alaposabb. Ez bármilyen feladatra igaz az életben. Nem vagyok versengő típus.

- Sokunknak egy élet kevés a kocka kirakásához. Mi különbözteti meg a villámkezű csodabogarakat a földi halandóktól?

- Nem kell hozzá különleges képesség, csak versenyszellem. Azokból lesznek a rekorderek, akikben a legnagyobb a győzni akarás, és a legtöbb áldozatot hozzák érte. Kellenek veleszületett adottságok: térlátás, memória, logika, kézügyesség, de amikor tized- vagy századmásodpercekért megy a küzdelem, akkor már ugyanúgy az edzésmunka dönt, mint bármilyen sportágban.

- Negyvenéves a kocka. Miért New Jersey-ben ünnepli a születésnapot Budapest helyett?

- Amikor néhány éve felmerült egy kiállítás gondolata, eredetileg az Iparművészeti Múzeumban terveztük megvalósítani, de sajnos nem sikerült. Nagyon fontos célkitűzés volt, hogy a kiállítás a világ minden táján megszólítsa a helyi közönséget - amiként a kocka is kultúrától és országhatároktól függetlenül vált népszerűvé. Egy nemzetközi utazó kiállításhoz komoly anyagi és szakmai erőforrás, tapasztalat szükséges. A Liberty Science Center Amerika egyik legnagyobb tudományos játszóháza és kiállítótere, évi több százezer látogatóval. A Liberty partnere a kiállítás megalkotásában a Google - a világ legnagyobb internetalapú kommunikációt folytató vállalata. A Szabadság-szobor mögött, egy kőhajításnyira Manhattantől nyílik meg a kiállítás - azt remélem, erre Magyarországon is büszkék lehetünk.

- Ránk is fér a dicsfény, hiszen Amerikában nem éppen pozitív a kormány és az ország imázsa. Nem zavarja, hogy az életműve ennek az imázsnak a javítására is szolgál?

- Ha szolgál, akkor annak csak örülök.

- Egyébként jogos a kritika? Nem csak torz információk jutnak el rólunk a tengerentúlra?

- Akár egy emberről, akár egy országról beszélünk, sosem lehet fekete-fehér a kép. Az elmúlt évtizedekben a kocka azon magyar történetek egyike, amelyek mindvégig pozitív üzeneteket hordoztak világszerte.

- Mire gondol? Tényleg élhetetlen hely Magyarország, ahogy sokan mondják?

- Elég öreg vagyok már, sok mindent láttam és sokfelé jártam. Budapest az otthonom és ez már így is marad. A politika nem az én világom, nem is hiszem, hogy az én dolgom lenne a napi történéseket kommentálni.

- Néhány éven belül Budapesten is mementója lesz a Rubik-kockának, amikor felépül a Duna-partra tervezett, kocka alakú kiállítási központ. Az ötlet nem öntől, hanem a Playboy egykori főszerkesztőjétől, Radnai Pétertől származik. Ez nem kínos?

- Bár nagyon nem szeretem az "ötlet" szót, meggyőződésem, hogy egy elképzelés megítélésekor nem az számít, ki mondja, hanem hogy mit mond. Radnai Péter fáradhatatlan ambíciója segített abban, hogy az ötletének ilyen szintű elfogadottsága legyen.

- Ön is egy jó ötlettel lett világhírű. Ma pedig minden arról szól, hogy legyen ötleted, indíts startupot.

- Senki sem az ötlettől lesz sikeres, hanem a megvalósításától. Az ötlet nagyon felületes dolog. Ötletelni bárki tud. A világ tele van ötletekkel, amelyekből nem lett semmi. Startupból is számtalan akad szerte a világban, de csak elenyésző részükből lesz Google, vagy akár Prezi és LogMeIn.

- Ön, aki a nyolcvanas években indított sikeres startupot Magyarországon, mit szól ahhoz, hogy immár a kormány is komolyan odafigyel a kreatíviparra?

- Helyesnek tartom, de bölcs döntésekre lesz szükség a sikerhez. A kreativitást nem lehet állami programokkal "erőltetni", de az életképes ötleteket érdemes lehet támogatni. Ugyanakkor fontos, hogy a startupok a nemzetközi piacon mérettessék meg magukat, ne pedig a szubvenció lehívásának szakértői legyenek. A tervezett új központ küldetése lehet, hogy a kreatív pályák felé orientálja a fiatalokat. Ebben segít a siker felmutatása, ha látják, mit lehetett elérni.

- Elhangzott: azért is kell a kockamúzeum, hogy Budapestnek legyen olyan szimbolikus épülete, mint Sydney-nek az Operaház. Most nincs?

- Hogyne lenne, sok ilyen helyszínünk van: talán a legismertebb a Hősök tere és a Parlament, de ilyen a Lánchíd vagy a Halászbástya is. A jövő szimbólumát keressük. Igazság szerint nem tudom, mi kell ehhez, de talán nem is baj. Az Eiffel-torony sem azzal a céllal épült, hogy Párizs jelképe legyen, hanem azzá vált. Számomra ennél fontosabb, hogy sikerüljön tartalommal megtölteni az új épületet. Ez útkereső munka. A következő feladatunk: véglegesíteni a tapasztalt hazai és nemzetközi szakemberek, tudósok részvételével kidolgozott tartalmi elképzelést. Ennek alapján írható ki a nemzetközi építészpályázat. Szerintem sokkal többet ér a városimázsnál, ha az, amit a központban látnak, felkelti a gyerekek érdeklődését, és olyan terület felé indítja el őket, amely sok örömet és gazdag életpályát ígér.

- Ez elvileg az oktatás feladata lenne. Néhány éve azt mondta, az óvoda után eltűnik a kreativitás a gyerekek életéből. Most, megannyi reform után is így látja?

- Igen, ez azonban világjelenség, nem kizárólag csak magyar sajátosság. A probléma azonban túlmutat az oktatáson: a társadalmi értékrendben nincs helyén a kreativitás, és emiatt a mérnöki életpálya sem.

- Konkrétan min változtatna? Rubik-kockát adna minden iskolás gyerek kezébe?

- Az odakerül nélkülem is, gondolom. Azt már sokan elmondták, hogy ismeretek átadása helyett a gondolkodásra tanítás lenne a fontosabb. Most inkább azt hangsúlyoznám, hogy az oktatás legfontosabb feladata az, hogy mire valaki kikerül az iskolapadból, kíváncsi felnőtt legyen, vagyis kerüljön tisztába önmagával, de őrizze meg nyitottságát.

- Sokan úgy vélik, magasabb osztályba lépett Budapest az elmúlt hónapokban: elkészült a megújult Kossuth tér, a Pesti Vigadó, a Zeneakadémia, a Várbazár, felépült a Bálna, a BMC, a 4-es metró. Építészként látja a pozitív változást?


- A listában több a rekonstrukció, mint az új épület. Az, hogy már ennek is örülni lehet, annak következménye, hogy hajlamosak vagyunk elhanyagolni az értékeinket. Az országban sok épületet látok, amelyekhez évtizedek óta nem nyúltak hozzá. Itt lenne az ideje annak, hogy megtanuljuk: nem elég létrehozni valamit, legalább ilyen fontos olyan állapotban tartani, amilyet megérdemel. Előfordult már, hogy a fellángolásnak nem lett folytatása, és ami felépült, néhány éven belül lepusztult. Tartósan akkor fog előrelépni Budapest, ha a most átadott terek és épületek a jövő nemzedékei számára is eleven és szép alkotóelemei lesznek a városnak.KOCKAREKORDOK

A LEGGYORSABB EMBER: 5,55 másodperc - Mats Valk (holland)

A LEGGYORSABB GÉP: 3,25 másodperc - cubestormer III (robot)

EGY KÉZZEL: 6,54 másodperc - Feliks Zemdegs (ausztrál)

BEKÖTÖTT SZEMMEL: 23,8 másodperc - Marcin Zalewski (lengyel)

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.