Gazdaság

Az utóvédharcot is elvesztette Magyarország

/ 2014.02.28., péntek 08:00 /
Az utóvédharcot is elvesztette Magyarország

Az utóvédharcot is elvesztette a magyar fél Szlovákiával szemben a Tokaj megnevezés használatával kapcsolatban. A szlovák tokaji végleg velünk marad, de tragédia nem történt.

Disznókő Borászat  Fotó: Ercsey Dániel

Nem érdemes nemzeti gyászt hirdetni és bortrianont kiáltani, amiért az Európai Unió Bírósága elutasította a magyar fellebbezést, és engedélyezte Szlovákiának a Tokaj név - toldalék nélküli - használatát. A meccs Magyarország és Szlovákia között nem most dőlt el, csupán a vesztett csata utóvédharcai zárultak le. A magyar fél alapvetően tehetetlen azzal a történelmi ténnyel szemben, hogy a borvidék egy kisebb darabja valóban átnyúlik szlovák területre.

A mostani jogvita, melynek az uniós törvényszék pontot tett a végére, az alapkérdéshez képest másodlagos, s csupán arról szólt, mi legyen a hivatalos szlovák névforma: „Vinohradnícka oblasť Tokaj" vagy „Tokajská/Tokajské/Tokajský vinohradnícka oblast". Szlovákul mindkét forma helyes; a képzős változat leheletnyit előnyösebb lett volna magyar szemmel, mivel jobban eltér a hazai névtől. A szlovák bortörvény többszöri módosítása mutatja: erre ők is csak menet közben jöttek rá. A magyar borvidék adottságai azonban annyival kedvezőbbek a szlovákénál, hogy nem kell a Bodrognak menni azért, mert a szlovák címkékről végleg leesett egy -ská, amit egyébként is csak egy évig használtak 2009 és 2010 között.  

 „A magyar tokaji bornak marketingszempontból nem jó, hogy - akár egy szóösszetételben is - tisztán a Tokaj szó jelenik meg a szlovák termékeken, de a bíróság a papírformának megfelelő ítéletet hozott" - mondja Prónay Bence Európa-jogi szakjogász. „Ugyanakkor a magyar tokaji általános minőségjavításával, jó marketinggel és hatékony ellenőrzéssel a probléma kezelhető."

A négy évtizedes, alapvetően terméketlen névvitánál fontosabb lenne közös minőségi szempontokat elfogadtatni, annál is inkább, mivel a magyar oldalon a hegyközség egyre szigorúbb minőségi kritériumokat érvényesíttet annak érdekében, hogy az aszút egyértelműen prémium termékké tegye.

Erről bővebben korábbi cikkünkben olvashat.

A teljes cikk elolvasható a február 27-én megjelenő Heti Válaszban vagy megvásárolható digitálisan a Digitalstand oldalon keresztül.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.