Gazdaság

Fedőneve: Egymásért

/ 2011.07.01., péntek 08:27 /
Fedőneve: Egymásért

Vádalkuképes figurának tűnik a két hete Ausztriában lekapcsolt Jakubinyi Róbert. Az üzletembert ugyanis nem gyanúsítják az Egymásért nevű csempészalapítvány ügyeivel - ezekről egyelőre szabadon beszélhet kihallgatóinak. Leleplezés előtt a Medgyessy-Gyurcsány-időszak titkosszolgálati elitje, illetve Apró Piroska stábja?niusban a magyar Katonai Főügyészség felkérésére osztrák rendőrök csaptak le a schwechati reptéren egy Jakubinyi Róbert nevű, thaiföldi rejtekhelyére igyekvő hazánkfiára. A 2007-ben lefülelt Egymásért csempészalapítvány volt kurátorát azért körözték, mert milliárdokért vett Mol-csomagot, s a részvényeket bűnös módon juttatta orosz megbízók kezére.

Egy hónappal korábbi hír: a hatóságok Budapesten elcsípték azt a magát épp feladni készülő Földesi-Szabó Lászlót, akit tavaly első fokon hét év börtönre ítéltek az Egymásért-ügyben - de ő még a verdikt kihirdetése közben kiszökött a tárgyalóteremből. A csempészésen és adócsaláson kapott Földesi-Szabó már bujkálása idején üzent (ügyvédjén keresztül) a politikának: van néhány nagykutya, akit kellemetlenül érintene, ha kinyitná a száját. Erre az exrendőrnek azért nem volt módja a per során, mert a bíró kísérletet sem tett arra, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) felmentse a vádlottat titoktartási kötelezettsége alól.

Adva van tehát egy, a nagypolitika "bekóstolásával" fenyegető elítélt, illetve egy olyan Egymásért-társ, akit ugyan a nyomozók "kifelejtettek" a csempészbalhéból - viszont egy ettől független, orosz érdekű Mol-vásárlási ügyben mégis megtaláltak. Az a tény, hogy az ügyészség visszafogottan kommentálta Jakubinyi Róbert lekapcsolását (sőt, az érintett néven nevezését is kerülte), szakértőink szerint azt jelentheti: a hatóság vádalkuképes figuraként azonosította őt, azaz nyitva áll a lehetőség, hogy Egymásért-témában feltárja a valót. Földesi-Szabó és Jakubinyi tehát egyaránt igazolhatja, hogy a szó veszélyes fegyver, amely leginkább a 2002-2010-es időszak titkosszolgálati elitjét, ezen belül a Gyurcsány Ferenc anyósaként ismert Apró Piroska stábját fenyegeti. A Népszabadság ugyanis már három éve azt pedzegette, hogy a titkosszolgálati fedőcégnek is alkalmas Egymásért Alapítvány ötlete az egykori kurátor Nagy Lajostól, az NBH rendszerváltáskori főigazgatójától származott. Márpedig az Apró-Nagy-szimbiózishoz kétség sem fér: együtt gründolták az S-Komplex biztonságvédelmi céget, s az időközben elhunyt Nagy Lajos felesége az utóbbi években Apró Piroska titkára volt.A Nagy-Jakubinyi-Földesi-Szabó trió később mágnesként vonzott a kuratóriumba több aktív és nyugdíjas titkosszolgát - például Galambos Lajost, akit Medgyessy Péter kormányfő 2004-ben avatott az NBH első emberévé. A túlcsorduló gondoskodást sugalló Egymásért Egy-másért, Egészséges és Művelt Emberekért Kiemelkedően Közhasznú Nemzetközi Alapítvány mellé 2006-ban már párt épült - Magyarok Egymásért Szövetsége (MESZ) néven -, majd Földesi-Szabóék holdudvarában feltűnt a Magyar Jövőbelátók Egyháza, illetve egy olyan politikai elemző központ (Optimum Intézet), amely Medgyessy nevelt lányát, Tornóczky Anitát is foglalkoztatta (lásd táblázatunkat). Úgy tudjuk, a Jakubinyi-kör azt tervezte, hogy a Bálint Antóniát és celebtársait felvonultató, adományosztásra szakosodott alapítvány és párt Magyarország elmaradott térségeiben próbálja felfogni az MSZP-ről lehulló "megélhetési" szavazókat - nehogy a Fidesz nyerje meg őket. Ez az akció kudarcot vallott (a MESZ 2006-ban 0,27 százalékot kapott Szabolcs-Szatmár-Beregben), és a csempészbotrány 2007-es kirobbanása még a finanszírozási hátteret is szétverte.

Pedig a konstrukció mesterinek tetszett: az Egymásért Alapítvány azt az uniós rendelkezést igyekezett kihasználni, hogy jótékonysági szervezetek importvám- és forgalmiadó-mentesen hozhatnak be szükségleti cikkeket ingyenes szétosztásra. A Herba-cégcsoport által a Távol-Keletről importált gyümölcskoktélokat és konzerveket tehát papíron az Egymásértnak érkeztették, a valóságban azonban az áruk Tesco-polcokra kerültek, mivel Földesi-Szabó a Herbával teríttette szét az "adományokat". Táblázatunkból kiderül: az alapítványba és a pártba olyanokat is leigazoltak (például az Asia Center megálmodóját), akik már korábban a kínai-európai kereskedelemre tették fel karrierjüket.

Ha Földesi-Szabó és Jakubinyi most beszélni kezd, az Egymásért-sztori újabb elemekkel bővülhet. Kiderülhet például, hogy milyen, államtitokkörbe tartozó fedőtevékenységet folytatott az alapítvány az NBH számára. Szintén világossá válhat, hogy miért finanszírozta a Magyarok Egymásért Szövetségét százmillió forinttal - az Origo szerint kazahsztáni beruházások ellentételezéseként - egy informatikai vállalkozás (a BKV korrupciós ügyeinél már leleplezett C.C. Soft Kft.). Arról is többet tudhatunk majd, hogy a magyar titkosszolgálati kart maga mögött tudó, géplakatosi múlttal rendelkező Jakubinyi miért "rongálta" a Molt orosz érdektől vezéreltetve.

Ezen ügyek közül egyelőre csak a legutolsóban szerepelhet gyanúsítottként Jakubinyi. Azaz a többiben mind lehet (másokat terhelő) mondanivalója egy esetleges nyomozati alku keretében - hogy mentse az irháját. Az igazságszolgáltatásban rejlő lehetőségeket mindenesetre volt alkalma kitanulni, hiszen információink szerint már 1983-ban visszaesőként ítélték el egy gazdasági bűntettben, majd, mivel hamis váltókkal több százmilliót csalt ki a Merkantil Banktól, háromévnyi börtönnel kínálták meg, amit a másodfok 1997-ben négy esztendőre súlyosbított. Ennek ellenére nem kellett átlépnie a tömlöc küszöbét, Göncz Árpád akkori államfő ugyanis kegyelemben részesítette - talán épp egy korábbi vádalkunak köszönhetően.

Egykori titkosszolgák az Egymásért Alapítvány kuratóriumában

Galambos Lajos
2008 végéig kurátor. 2004-ben Medgyessy Péter nevezte ki a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatójává, de már a Gyurcsány-korszakban vehette át a Szolgálati Érdemjel arany fokozatát. Az Egymásért-ügybe belebukott NBH-főnök 2010-ig titokvédelmi képzéseket tarthatott állami milliókért - Reliable Kft. nevű cégén keresztül - a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál.

Gyarmati György
2008 végéig kurátor. Az Egymásért-botrány kirobbanásakor az NBH főosztályvezetője volt. A csempészalapítvány 1,5 millió forintot utalt ki édesanyjának, Őrbottyán önkormányzatának és fociiskolájának pedig 2006-2007-ben 2,4 milliót (ami azért érdekes, mert Gyarmati ezen a településen él).

Nagy Lajos (2006-ban elhunyt)
Haláláig kurátor. 1983-tól a hírszerzés New York-i rezidensének helyettese volt, a rendszerváltáskor az NBH főigazgatója. 1991-től elnökként jegyezte az Apró Piroskával közös S-Komplex biztonságvédelmi céget. Felesége, Nagyné Svoboda Petra az elmúlt években Apró titkáraként mutatkozott.

Nagy Sándor (2008-ban elhunyt)
Haláláig kurátor. A rendszerváltás előtt a III-as főcsoportfőnökségnek dolgozott, később társtulajdonos lett az S-Komplexben.

Simon Ibolya
2008 végéig kurátor. Az NBH-nál jogi ismereteit kamatoztathatta. Ügyvédként 2007-ig visszadolgozott a magyar titkosszolgálatnak.OROSZ TÁMADÁS A MOL-VEZÉR ELLEN?


Naivnak bizonyult, aki azt hitte, a Molban lévő orosz tulajdonrész állami kivásárlásával, valamint az olajtársaság ellen - moszkvai megrendelésre - strómankodó Jakubinyi Róbert lefülelésével véget ér a közép-európai energiaháború. A múlt héten ugyanis "menetrendszerűen" érkezett a hír, hogy inog Hernádi Zsolt Mol-vezér széke - most azért, mert vesztegetés miatt a zágrábi hatóságok látókörébe került. A korrumpálás célja a sajtó szerint nem az ottani nemzeti olajvállalat, az INA (Mol általi) magánosítása lehetett, hanem az a 2009-es aktus, amellyel a magyarok irányítási hatalmat szereztek a cégben. Több helyi lap állítja: a Mol két offshore-érdekeltségen, a Cerena Holdingon és a Hungary Oil Product Ltd.-n keresztül juttatott kenőpénzt a korábbi miniszterelnök Ivo Sanader környezetének.

A választási kampánnyal "sújtott" Horvátországban nyilván erős a vállalatvédő nemzeti buzdulat, mégis furcsa, hogy kevés szakmabeli veti fel odaát: ennyire amatőr nem lehet a Mol, hogy épp egy Hungary Oil Product nevű cégen keresztül akarja lefizetni segítőit. Lapunk már áprilisban jelezte: orosz aknamunka eredménye az a botrány, melynek keretében a horvát kormány a Molt gyanította egy 1,6 százaléknyi INA-csomag "ellenséges" felvásárlása mögött. Magyar politikusi körökben már korábban divat volt, hogy a Hernádit érő támadásokat az oroszoknak tulajdonítsák - annál is inkább, mert a Mol kisebbségi részét a közelmúltig birtokló Szurgutnyeftyegaz tájékáról először tavaly érkeztek olyan hírek, hogy hajlandók kivonulni a Molból, ha a régió "energiauraként" viselkedő Hernádi hátrahagyja székét. Jelenleg ugyanis három olyan nemzetközi projekt formálódik, amely csökkentené Magyarország függését az orosz gáztól (a Nabucco vezeték, a cseppfolyós gázt fogadó horvát terminál, illetve a lengyel, szlovák, magyar, horvát és román hálózatok összekapcsolásával kialakítandó energiafolyosó), és ezek legkönnyebben úgy boríthatók meg, ha az INA leválik a Mol-pórázról.

A Mol-INA-szakítás szószólója bizonyosan nem független Oroszországtól: az INA felügyelőbizottságának zágrábi kormány által delegált elnöke, Davor Štern egykor a horvát olajtársaság moszkvai irodáját vezette, később pedig tanácsadóként segítette a félig orosz tulajdonban lévő TNK-BP elnökét.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.